Problem i devijacije u društvu

Iz straha za nafakom čine užasan zločin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas je najrasprostranjeniji način ubijanja abortus. Abortusom se ubije više djece nego što se ubije u ratovima. U jednoj godini u glavnom gradu BiH se počini preko 12 000 abortusa. Ko je taj koji uzme sebi za pravo da oduzme nečiji život? “I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena” (Kur’an, 81:8-9) Koliko će te djece posvjedočiti protiv svojih roditelja? S druge strane, ima ljudi koje Allah nije opskrbio djecom. Oni bi žudno željeli da imaju djecu, a ovamo ih neko ubija.

Pozvao me jednom jedan čovjek i rekao mi: “Žena mi je trudna, ali hoćemo da uradi abortus.” Rekoh mu: “Koliko znam, ti nisi siromašan.” Reče: “Pa znaš kako, vremena su teška, teško je odgajati djecu imovinski.”
– “Ja znam da si ti bogat čovjek, šejtan tebi došaptava. Hajde da te zamolim jednu stvar. Nemoj to dijete ubiti (a ovo mu je bila druga curica). I molim te, kada prohoda, stavi je ispred sebe i reci joj: “Kćeri, babo te je htio ubiti.”
– “Ne mogu to reći.”
– “A kako možeš sad to uraditi? Vidjećeš da će ti značiti kad se rodi.”

Kakva su to razmišljanja da se čovjek odluči da ubije svoje dijete? Tako mi Allaha, kada bi ih insan imao hiljadu, svih tih hiljadu će dobiti svoju opskrbu. Neće mu je donijeti ni ja ni ti.
________

Čovjek je imao slugu i davao mu je određeni iznos plate. I pomisli on: “Dobro radi, pa da ne bi posustao ja ću mu platu malo povećati.” I on mu je poveća za jedan iznos. Isplati mu taj mjesec platu i ovaj prebroji, vidi da je više para i prešuti. Zahvali se i ode. Ovaj se naljuti i pomisli: “Ja mu povećao platu, a on ništa.”  Drugog mjeseca smanji mu taj iznos i još toliko od plate. Ovaj uze pare i prebroja, stavi u džep, zahvali se i ode. Šta mu je sad?! Hajde prvog puta da je zahvalan, ali šta je sad, što se ne žali? “

Hodi ovamo. Haj mi reci šta je bilo?” Pa mu ovaj reče: “Pretprošli mjesec kad si mi dao više na platu, dobio sam dijete. Pa sam pomislio: ovo je Allah opskrbio to dijete. Došla nova nafaka, njegova. Drugi mjesec mi umrla mati, pa sam rekao: otišla je mati, otišao je dio nafake sa njom.”
_________

Sa svakim djetetom dođe nova nafaka – njemu! Tvoja nafaka je fiksna. Od tebe se neće oduzeti, umanjiti ili uvećati osim ono što ti je došlo, ali djetetu će doći jer mu je propisano u ezelu, prvi put kad je stvoreno, i propisano mu je u utrobi majke kakva će mu nafaka biti. Lijepe su izreke Hasana el-Basrija, radijallahu anhu: “Shvatio sam da moju nafaku neće niko oduzeti, pa mi se srce smirilo.”

Harmin Suljić, prof.

________________________________________

Ovaj grijeh nikad neću moći sebi da oprostim…

PROBLEM: Prije tri godine, kada sam imala osamnaest godina, imala sam vezu sa jednim mladićem i zatrudnjela sam. Kada je mladić čuo za to, uhvatila ga je panika i napustio me, a kada sam svojim roditeljima rekla da sam trudna, toliko su se naljutili da su mi odmah rekli da moram izvršiti abortus da ne bih osramotila cijelu familiju. U tim trenucima sam bila toliko uplašena i zbunjena i usljed prijetnji roditelja da ne mogu ostati kod njih ako zadržim dijete i da će prekinuti svaki kontakt sa mnom, te da ne mogu nastaviti studirati ako budem imala malu bebu, odlučila sam se na taj korak i pristala sam da se izvrši abortus.

Međutim, od tog dana nikako ne mogu da oprostim sebi što sam pristala da ugasim jedan nevini život i ta pomisao mi uništava život. Pred roditeljima i prijateljicama pravim se da sam sretna i zadovoljna u životu, ali ja sam u dubokoj depresiji zbog ovog što sam uradila i u zadnje vrijeme počela sam nalaziti utjehu u vjeri, međutim ponekad toliko klonem duhom da pomislim da je uzaludno da tražim oprosta od Uzvišenog Allaha, jer kako će mi On oprostiti kada sama sebi ne mogu? Šta da radim, povremeno osjećam da ću izludjeti i osjećam da nemam budućnosti i da mi Allah neće oprostiti ovo gnusno djelo? Molim vas za savjet!

SAVJET: Neka je hvala Svevišnjem Allahu, Koji nas je počastio islamom, pa ne lutamo na ovom svijetu! Allahu, Gospodaru naš, da Te hvalimo i da Ti se samo na toj blagodati uvijek zahvaljujemo, naši bi se jezici počeli saplitati, ali Ti ne bismo mogli dovoljno zahvaliti.

Kad se mladićima i djevojkama govori: “Ne postoji ni šerijatska ni nešerijatska veza! Sve vanbračne veze su zabranjene”, oni se ili rugaju onom ko im to govori ili drže da on pretjeruje u vjeri ili govore da je nazadan i tako dalje. Mladići i djevojke, znate li ko vas navodi da se osamite i ko vas zavodi? To radi potomak onog koji je Adema i Havu zaveo i iz dženneta ih izveo! Umjesto da ga ne slušate i umjesto da mu se osvetite zbog Adema i Have, vi ga slušate!

Mladići i djevojke, znajte da će vam Allah, džellešanuhu, vratiti, na vašoj djeci, sve što budete radili u mladosti! Mladići i djevojke, imajte na umu Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Za zaljubljene je brak jedino rješenje.” (Ebu Davud)

Djevojke, čuvajte svoju čast! Kad postavite svoje slike na društvene mreže, nemojte misliti da se svako divi vašoj mladosti i ljepoti. Ima i onih koji te slike zloupotrebljavaju. Prije nekoliko dana jedan mi je mladić postavio pitanje rekavši: “Je li haram gledati u sliku pokrivene muslimanke i…” (iz obzira prema vama i čitaocima nisam dorekao rečenicu, a vi dobro znate šta ove tri tačke znače). Možda ćete odmah pomisliti: “Uh, koji duševni bolesnik!” Da, to jest duševna bolest, ali nemojmo takvim duševnim bolesnicima pomagati u pogledu njihove bolesti. Djevojke, čuvajte svoju čast jer je ona, tako mi Velikog Allaha, vrednije od svega što postoji na ovom svijetu! Sestro, ti kao muslimanka, vrednija si kod Allaha od svih nevjernica svijeta, pa se zato moraš od njih razlikovati!

***

Sestro u islamu, to što ste Vi uradili jest gunusno i preteško djelo. Ali, ako ste se iskreno pokajali za grijeh (a čini se da jeste), onda se nemojte bacati u novu propast – gubljenje nade u milost Plemenitog Gospodara. To ne smijete učiniti! Neka Vas taj Vaš grijeh uvede u džennet – do smrti činite dobra djela ne bi li Allah pomoću njih potro zločin koji ste učinili na nagovor svojih roditelja, koji su sudionici u ovom grijehu.

Svevišnji Allah rekao je: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’ I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.” (ez-Zumer, 53–55)

U hadisi-kudsiju kaže se: “O sine Ademov, dok god Me budeš molio i od Mene se nadao, Ja ću ti praštati šta god budeš radio, i na to se neću obazirati! O sine Ademov, kad bi tvoji grijesi dosegli do neba, pa Me ti zamolio za oprost, oprostio bih ti! O sine Ademov, kad bi mi pristupio s greškama velikim poput Zemlje, zatim Me sreo ne smatrajući drugog ravnim Meni, Ja bih ti pristupio s isto toliko oprosta!” (et-Tirmizi)

Allah će onom ko se iskreno pokaje oprostiti grijehe. Ne treba gubiti nadu u Božiju milosti, nego treba činiti što više dobrih djela i uvijek se kajati zbog grijeha. Čovjek ne treba odustati od pokajanja ako počini grijeh pa se pokaje i opet počini isti grijeh. Ne! Šejtan čovjeku donosi ružne misli – da je licemjer, da se poigrava s vjerom i tako dalje. Molim Milostivog Allaha da primi Vaše pokajanje i usreći Vas.

Abdurrahman Kuduzović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: