Novotarije i sujevjerje

Izgovarati riječima nijet za namaz je pogrešno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bio jednom jedan čovjek. Imao je čudnu naviku. Naime, prije nego bi bilo šta uradio, rekao bi: “Namjerih da to uradim!” Pa tako.. Kada bi htio da jede, rekao bi: “Namjerih da jedem.” – i onda bi tek jeo. “Namjernih da sjednem.” – i sjedne. “Namjerih da ustanem.” – i ustane. “Namjerih da otvorim vrata.” – i otvori ih.. Zar nije čudna ova njegova navika? Koga on obavještava o svojoj namjeri? Pa svi znamo da je namjera nešto u srcu. To je čvrsta odluka prije nego uradiš nešto. Namjera se u arapskom jeziku kaže ‘Nijjet’…

Možda vam je ova priča zvučala suludo. I jeste, jer je izmišljena. Međutim, nije izmišljeno da mnogi ljudi danas prije nego počnu sa namazom kažu doslovno što je ovaj čovjek rekao: “Namjerih da klanjam!” ili na arapskom: “Nevejtu en usallije..” Koga obavještavaš o svojoj namjeri? Allaha? Pa Allah zna tvoje namjere bolje od tebe samog. Koga onda obavještavaš?

Govorili vi tiho ili glasno – pa, On, sigurno, zna svačije misli!” (67:13)

Allah sigurno zna tajne nebesa i Zemlje; On dobro zna svačije misli.” (35:38)

Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice.” (50:16)

Nije preneseno u nijednom, čak ni izmišljenom hadisu da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, izgovarao nijjet. Ukoliko tvrdite da njega slijedite, prestanite izgovarati nijjet – ono nije od islama i ono nema logike!

Sam nijjet je obavezan prije svakog djela koje radiš radi Allaha, pa tako je i obaveza prije namaza. Ali to je samo srčana namjera i ništa više. Kada bi nevjernik počeo klanjati samo da vidi kako to ide, i musliman kada bi klanjao namaz, šta bi bila razlika između njihovih namaza? Pa nijjet! Ovaj prvi nema namjeru da se s tim namazom približi Allahu, samo eto da vidi šta to muslimani rade. Stoga, Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao: “Doista su djela u skladu sa namjerama, i svakome pripada ono što je namjerio (nanijetio).”

Preuzeto sa fb stranice “Sljedbenici sunneta”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta