Namaz

Između problema i rješenja je koliko između tvog čela i zemlje !

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Duhovne aktivnost kao što je namaz, razmišljanje o Allahu i potpuna predanost Njemu dok klanjaš; ne misli se ovdje samo na fizički dio namaza već i na duhovni namaz (umom, srcem i dušom); stvaraju u čovjeku predivno iskustvo a to znaju oni koji su to doživjeli.

To “napuni” ljudsku dušu. Bolestan ozdravi, isrcpljen odahne i očajan postane pun nade. To su posebni momenti insana. Allah u Kur’ane kaže: “… već molitvu obavljaj i nastoj da se Gospodaru svome približiš!” (Al-Alaq, 19).

To je trenutak kada si blizu Allaha. Sedžda kao najveličanstveniji vid iskazivanja pokornosti, poslušnosti i odanosti spominje se u časnom Kur’anu i hadisu Poslanika, alejhi selam na više mjesta. Ona je značajan i bitan pokazatelj ljudske spremnosti da svoj intelekt, tijelo, srce i dušu, u potpunosti spusti pred Veličanstvenog Stvoritelja i Gospodara Allaha dž.š., i time Mu se zahvali sa sve blagodati koje nam On, neka je Uzvišen i Hvaljen, na ovom svijetu daje. Sedžda je svjesno iskazivanje nemoći stvorenja pred svojim Stvoriteljem i dokaz je iskrene vjere onoga koji često čini sedždu, i javno i tajno.

Čovjek je najbliži Allahu, dž.š., kada je na sedždi. To dokazuju i riječi našeg Vjerovjesnika, alejhiselam, koji kaže: ‘’Najbliže što čovjek može biti svome Gospodaru jeste kada je na sedždi, pa stoga mnogo na sedždi učite dovu.’’ (Muslim, Ahmed, Ebu Davud, Nesai)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta