Rekaik

Ja sada vidim meleke kazne!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tako se sve ponavljalo dok mi nije rekao: “O doktore, ja umirem, ja vidim ono što vi ne vidite!”, a ja sam opet rekao da nije mrtav, na što je on rekao: “Doktore, ja umirem, ja sam mrtav… ja vidim ono što vi ne vidite….Ja sada vidim meleke kazne ispred sebe.” Tada je njegova ruka ispala iz moje ruke. Meleki kazne?… Kosa mi se naježila od toga, osjetio sam kao da me gledaju i da su iza mene….

Bila je subota, šesti dan mjeseca šabana 1406. godine po Hidžri i tog dana uobičajeno sam radio u bolnici. Odmah nakon što sam klanjao akšam u bolničkom mesdžidu, nazvala me medicinska sestra i rekla: “Doktore, bolesnik je tako i tako. Kanila koja se nalazila na desnoj ruci pacijenta, blokirala je i treba da je stavite na lijevu ruku. Tada sam otišao kod tog pacijenta, koji je u našoj bolnici ležao već šest mjeseci. Tokom prvih pet mjeseci, pričao sam sa njim i on je pričao sa mnom, a kad je nastupio šesti  mjesec, prestao je da se pomjera i potpuno je izgubio vid, a kasnije se kancer u njegovoj glavi toliko proširio da je potpuno izgubio svijest i pao u komu.

Prišao sam mu i uzeo njegovu lijevu ruku i tražio venu na njoj. Odjednom, iznenadio me njegov glas, pitao je: “Ko je to?” Odgovorio sam: “Halid.” “Je li doktor Halid?”, upitao je, a kako sam potvrdno odgovorio, on je opet upitao: “Šta tražite?” Odgovorio sam tražim venu kako bih stavio kanilu, a on je rekao: “Ne tražite ništa, ne zamarajte se.”

Kada sam ga upitao zašto, on je odgovorio: “Ja umirem… ja sam već mrtav.” Na to sam mu odgovorio: “Ne, ti nisi mrtav”, ali sve dok sam pokušavao da nađem venu, on je govorio: “O doktore, ja sam mrtav”, a ja sam mu odgovarao da nije mrtav. Tako se sve ponavljalo dok mi nije rekao: “O doktore, ja umirem, ja vidim ono što vi ne vidite!”, a ja sam opet rekao da nije mrtav, na što je on rekao: “Doktore, ja umirem, ja sam mrtav… ja vidim ono što vi ne vidite….Ja sada vidim meleke kazne ispred sebe.”

Tada je njegova ruka ispala iz moje ruke. Meleki kazne? U sobi 2205? Na drugom spratu u bolnici u Rijadu u zgradi 100? Meleki kazne u sobi u kojoj sam ja? Braćo moja i sestre, kosa mi se naježila od toga, osjetio sam kao da me gledaju i da su iza mene. Možete li zamisliti trogodišnjaka kada ga neko uplaši? Ili u napuštenoj zgradi zamisliti izgubljeno dijete koje neko proganja, udara i kamenuje. Tako sam se i ja osjećao: osvrtao sam se svuda oko sebe, pokušavajući naći izlaz.

Tražio sam svuda izlaz, ali nisam mogao da ga nađem. Želio sam pobjeći, ali nisam imao kuda. Sve što sam mogao misliti bilo je: “Gdje su ovi meleki sada, jesu li iza mene i gledaju li me, nadam se da me neće uzeti”, i tako sam stajao. Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi prije nego što je njegova duša napustila tijelo.

Preuzeto sa predavanja dr. Halida iz Rijada
Obrada: YouTube kanal: sejod123
Za N-um.com pripremio Admir Čomić

__

NAPOMENA: U kur’ansko-hadiskim tekstovima navodi se da se na samrtnom času vjerniku dobročinitelju pojave meleki milosti i sa Melekom smrti mu na najljepši način uzmu dušu i već tada ga obraduju lijepom viješću da ga čeka džennetsko prebivalište, a kada nevjernici i teški grješnici budu na samrti, tada im se pojave meleki kazne u strašnom izgledu donoseći im strašne vijesti, a o trenutku kada se pojave meleki kazne možete detaljnije saznati na ovom kratkom video zapisu:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta