Humanitarni kutak

Januarsko-februarska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i postovane sestre, ova akcija traje jos samo dva dana, odnosno do kraja mjeseca februara a dosadasnje 139 uplate mozete vidjeti OVDJE. U ovom periodu pomoc je prikupljana za ove kategorije:

1. Fond NUM stranice

Draga braco i cjenjene sestre, javljaju nam se mnoga braca i sestre iz BiH koji zive na rubu egzistencije i insana dusa zaboli kada cuje u kakvim sve uslovima zive ljudi. Mi na ove vapaje ne bi mogli odgovoriti i rijetkima bi sami mogli pomoci da nije onih mumina koji ne zale svoj imetak kako bi pomogli ugrozenim muslimanima i kako bi zadobili Allahovu milost i Njegovu nagradu.

Mi smo ranije spominjali da smo u ovom fondu vidjeli veliki hajr (prije smo obicno prikupljali pomoc za 3-4 familje mjesecno i znala se prikupiti znacajna pomoc za te familije), medjutim putem ovog fonda zna se deseti da se pomogne na desetine muslimanskih familija mjesecno (u novembru mjesecu je pomognuto 32 familije). Culi smo razmisljanja da se tim familijama ne pomogne mnogo, dobiju pomoc za sedmicu, dvije ili tri i da poslije toga ponovo nemaju.

SubhanAllah, pa sta je alternativa, da sjedimo skrusenih ruku i da uopste ne pokusavamo pomoci tim ljudima? Zar to islam od nas trazi? Mumin kada udjeljuje sadaku zeli pomoci svojoj braci i sestrama po vjeri, ali isto tako zeli time zaraditi Allahovu milost, Njegov oprost i time zadobiti vjecni Dzennet. Insan nije potpun musliman ako legne sit a zna da je njegov komsija musliman zanocio gladan. Covjek ce imati nagradu ako nahrani ili napoji zivotinju, pa kakva nagrada ceka onog ko nahrani ili napoji muslimana, ko ga ospkrbi namjenicama za 2-3 sedmice, ko bude sebeb da imaju struju ili ogrjev u ovim zimskim danima ili koji nahrani muslimasnku celjad, obezbjedi pribor za skolu ili pomogne muslimana da dodje do ljekova koji su mu zivotno nuzni.

Uplatama za ovaj fond, odnsosno novcem iz njega se izravno pomazu oni koji su najugrozeniji i koji su najmanje sposobni da sami sebi obezbjede sredstva za normalan zivot: samohrane majke sa djecom, stare nene i dede, bolesni, nezaposleni i sl. Mi smo stalno u potrazi za ovakvim slucajevima sirom BiH, i svaka prijava ovakvih slucajeva je dobrodosla. Kada naidjemo na slucajeve koji zive u ekstremno teskim uslovima, onda nastojimo da te slucajeve stavimo na spisak kojima se dijeli visekratna pomoc i koji tu pomoc dobijaju svaki mjesec (naravno, ako nam to uslovi dozvoljavaju, tj. ako ima sredstava da im se udjeli).

Zato apelujemo da se sto vise brace i sestara odazovu na ove akcije, pa ako insan nije u mogucnosti, onda barem i sa manjom sumom novca jer sjetimo se hadisa u kojem nas voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaze: “Nema nijednog od vas a da Allah, subhanehu ve te’ala, neće razgovarati s njim, između njega i Njega (Allaha) neće biti prevodioca. Pogledaće desno, pa neće vidjeti ništa osim ono što je pripremio! Pogledaće lijevo, pa neće vidjeti ništa osim ono što je pripremio! Pogledaće ispred sebe, pa neće vidjeti ništa do vatru pred svojim licem! Zato se zaštitite od vatre, pa, MAKAR SA POLA DATULE (tj. udjelite i toliko sadaku ako ne mozete vise)!” (Muttefekun alejh: Buharija, 7512; Muslim, 2395.)

Takodjer nam je drago sto smo ovu pomoc poceli dijeliti i muslimanima izvan Bosne i Herecegovine, pa smo u nekoliko navrata slali pomoc za Podgoricu i Rozaje u Crnoj Gori. Jedan takav primjer mozete vidjeti na ovom videu:

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti “za fond NUM stranice”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
______________________________________________________

2. Uplate za dawu

Uplatama za ovu kategoriju pomazete rad ove stranice (mi smo vec mnogo puta navodili da bi se bez ove pomoci ova stranica najvjerovatnije ugasila ili bi radila sa mnogo, mnogo manjim intezitetom i obimom sadrzaja), a takodjer se pomazu dawetski dzemati i dawetski projekti u BiH, a i izvan nje. Cesto se desava da zaboravljamo da pomognemo dawu i njene nosioce, a bez te financijske pomoci mnogi dawetski projekti stagniraju, a ima slucajeva u BiH gdje su pojedine daije pravi siromasi i bore se za puko prezivljavanje (pa kako od tog insana traziti da doprinese nesto dawi, a posjeduje veliko znanje od kojeg bi se muslimani mogli itekako okoristiti).

Zato apelujemo da se ne zaboravi i ova kategorija, jer koliko je vazno da se materijalno pomogne nasem napacenom narodu, mozda je jos prece da im se dostavi poruka islama, jer mnogi su zalutali u tminama komunizma, odnsosno u periodu u kojem su vlast imali oni koji su pokusavali da zatru svaku vezu naseg naroda sa islamom.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Uplate za ove slučajeve (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softić Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

OVA AKCIJA TRAJE DO KRAJA FEBRUARA, INSHAALLAH!
_____________________________________________

“…i imetak na Allahovom putu žrtvujte i sami sebe u propast nedovodite, i dobro činite, Allah zaista voli one koji dobra djela čine.” (El-Bekare: 195)

“Svaki će čovjek biti u hladu svoje sadake na Sudnjem danu, sve dok se ljudima ne presudi.”(hadis)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta