Odgovori

Je li muškarcu dozvoljeno nositi zlato?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Je li muškarcu dozvoljeno nositi zlato?

Odgovor:

Islam je prirodna vjera. Njegovi propisi i norme podržavaju prirodu stvari a protiv su svake neprirodnosti, izvještačenosti i izvitoperenosti. Islam je stvorio muškarca različitog od žene a ženu različitu od muškarca i želi da muškarac ostane muškarcem a žena ženom. Svaki pokušaj koji ima za cilj da izmijeni tu zakonitost i prirodu stvari – islam strogo osuđuje i žestoko mu se protivi.

Bilježi se od Alije, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., jednom uzeo u svoju desnu ruku zlato a u lijevu komad svile i rekao: Ove dvije stvari su haram ( zabranjene) za muškarce moga ummeta. Muslimanima je također zabranjeno da koriste sve predmete od zlata – posuđe, predmete, ukrase, olovke, satove, itd., jer je i to raskoš, a islam zagovora skromnost i umjerenost. Međutim, islam dozvoljava da se koristi zlato i svila gdje je to neophodno, tj. gdje se ne mogu zamijeniti drugim metalima ili tkaninama.

Islam zabranjuje muškarcima da nose zlato i svilu, jer je kićenje, gizdanje i nježnost osobina žena, a islam je stvorio muškarce da budu čvrsti, odlučni i jaki.

Odgvorio dr. Sulejman Topoljak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta