Rekaik

Kad meleci plaču

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bijase jedna djevojka koja je studirala vjerske znanosti na jednom od univerziteta zemalja u Zaljevu. Imala je umilan glas i Kur’an bi ucila svako vece, tako da je bio pravi ugodjaj za mumina da je slusa. Njena majka bi, svako vece, stala pred vrata sobe svoje kceri, slusala je dok uci Kur’an i uzivala u njenom milozvucnom glasu. Dani su tako prolazili, sve dok se, Allahovom odredbom, djevojka ne razbolje. Porodica je…

smjesti u bolnicu i tu je je, nakon nekoliko dana, zedesila smrt. Vijest iz bolnice tesko je pogodila porodicu. Posebno tesko bijase njenoj majci. Prvi dan zalosti bio joj je kao godina. Tuga je parala njeno srce. Kad su se, na kraju dana, razisli svi koji su dosli na zalost, majka je ustala i krenula prema sobi svoje kcerke. Bijase jedan sat po ponoci. Dok se priblizavala vratima njene sobe cula je glas koji ju je asocirao na tihi plac. Culi su se mnogi glasovi.

Ona se uplasila i nije smjela uci u sobu. U sabah je izvjestila porodicu o tome sto je te noci cula iz sobe svoje kcerke. Ukucani su se uputili u tom pravcu, usli u sobu, ali u sobi nista ne nadjose. Slijedecu noc, u isto doba, majka je otisla do kcerkine sobe i cula iste zvukove. Obavjestila je muza o onome sto joj se ponovilo, a on joj je kazao: “Pred sabah cemo otici i uvjeriti se! Mozda ti se ti glasovi pricinjavaju!?” Ujutro su otisli i uvjerili se da se tamo nista ne desava.

No, majka je bila cvrsto uvjerena u ono sto je cula, pa je to ispricala jedenoj svojoj prijateljici. Ona joj je predlozila da ode jednom od sejhova (alima, ucenjaka u vjeri, op. red.) i izvjesti ga o onome sto se dogodilo. Majka je poslusala savjet svoje prijateljice te izvjestila jednog sejha o onome sto se dogodilo. Sejh se tome iznenadio i kazao: “Zelim da dodjem do vas i budem prisutan u to vrijeme u vasoj kuci.”

Sejh je dosao do njih i svi se uputise prema sobi umrle djevojke. Vec su ga bili obavijestili o tome da je djevojka ucila Kur’an svako vece. Kada se sejh priblizio sobi, cuo je glas koji je cula i djevojcina majka i zaplakao. Clanovi porodice su ga upitali: “Sta te je rasplakalo?” Sejh je, glasom punim tuge, odgovorio: “Allahu ekber! Ovaj glas je plac meleka. Doista su meleci svaku noc silazili i slusali ucenje Kur’ana vase kcerke, a sada su izgubili glas koji su slusali i u kojem su uzivali. Allah je najveci, Allah je naveci! Neka joj je sretno zbog deredze koju je stekla kod Allaha swt.”

Sa arapskog preveo: hfz. Mustafa ef. Efendic – casopis “Novi Horizonti”
*************************************

Poslije ovog teksta mnogi se od nas trebaju zapitati sta mi radimo u kasnim satima noci, da li ucimo Kur’an u svojim kucama i na taj nacin imamo meleke kao drustvo ili su nam sejtani prisni prijatelji, tako sto slusamo muziku ili satima gledamo televizijski program, na kojem cesto ima ono sto oci jednog muslimana ne smiju i ne trebaju gledati.

I tako iz noci u noc, a Allah swt bdije nad tobom i gleda kako si nemaran prema Njegovoj knjizi, plemenitom Kur’anu u kojem je lijek i milost za tebe, dok ti ovo drugo samo povecava nespokoj i nemir u tvom zivotu.

U ovom tekstu se navodi da je ova djevojka mlada umrla, mozda ce neko pomisliti da je to pretjerivanje, ali zar? Najvjerovatnije svako od nas je poznavao nekog mladica ili neku djevojku, koji su mladi umrli i otisli sa ovog svijeta, sto zbog bolesti, neke nesrece ili neceg treceg.

Pa dragi moj brate i postovana sestro, ko tebi garantuje da ces dozivjeti starost ili cak dozivjeti sljedecu godinu, a razmisli u sta vrijeme provodis i sta spremas za susret sa svojim Gospodarom. Mozda ce Melek smrti uskoro doci da ti uzme dusu, pa, Allah ti bio milostiv, gledaj da se, sto prije, probudis iz nemara, da popravis svoje stanje i da trosis svoje slobodno vrijeme u onome sto je drago tvom Stvoritelju i od cega ces imati koristi i na ovom i na buducem svijetu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta