Poučne priče i tekstovi

Kad učenik umisli da je učitelj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da se poznati hanefijski ucenjak i pravnik, Ebu Jusuf, jedanput tesko razbolio. Njegov ucitelj, imam Ebu hanife, dolazio mu je svakodnevno u posjetu. Prilikom jedne posjete primjetio je da je njegovo stanje jako lose i zato se vratio da mu ne bi dosadjivao. Zabrinut zbog njegovog stanja, Ebu Hanife je javno govorio…:

“Ja sam planirao da on bude moj nasljednik, a eto opaka bolest ga je shrvala. Ako umre, s njim ce umrijeti veliko znanje.” Medjutim, nije dugo proslo a Ebu Jusuf je potpuno ozdravio kao da nije bio bolestan. Ljudima je bilo drago kad su ga ponovo vidjeli u mesdzidu i, izmedju ostalog, ispricali su mu sta je Ebu Hanife rekao za njega. Ta pohvala mu je laskala i u njegovoj dusi je pronikla misao o tome da oformi samostalnu halku ili kruzok i da vise ne ide na predavanja kod Ebu Hanife.

Tako je i ucinio, sutradan je dosao u mesdzid i oformio novu halku i poceo s predavanjima iz fikha. Kada je to primjetio njegov ucitelj, zacudio se tom postupku, a onda je poslao jednog svog ucenika i rekao mu: “Idi i postavi mu sledece pitanje. Covjek je odnio odijelo bjeliocu platna da mu ga ofarba za jedan dirhem. Nakon isteka ugovorenog roka, dosao je da trazi svoje odijelo, medjutim, bijelilac mu je rekao da on nije ostavio nikakvo odijelo kod njega. Covjek je insistirao da mu vrati odijelo, ali bezuspijesno. Nakon nekoliko dana ponovo je dosao da trazi svoje odijelo i dobio ga je. Pitanje glasi: ‘Da li je taj covjek duzan platiti jedan dirhem bijeliocu platna ili nije?'”

Kada je Ebu Jusuf cuo pitanje, najprije je malo razmisljao a onda rekao da taj covjek treba platiti jedan dirhem bjeliocu. Ebu Hanifin ucenik mu je rekao: “Pogrijesio si.” Onda je jos malo razmisljao pa je drugi put rekao da ne treba platiti jedan dirhem. Ucenik mu je ponovo rekao: “Pogrijesio si.” Na kraju mu nista nije preostalo nego da ode do Ebu Hanife i da njega upita.

Kad se priblizio, Ebu Hanife mu je rekao: “Znam da te je mes’ela oko farbanja odijela dovela meni.” “Tako je”, odgovori Ebu Jusuf i dodade: “objasni mi, tako ti Allaha, ovo pitanje.” Ebu Hanife mu je rekao: “E moj Ebu Jusufe, ti si osnovao vlastitu halku da ljudima drzis predavanja iz islamskog prava a ne znas rijesiti obicnu trgovacku mes’elu. Odgovor je sljedeci: ‘Ako je bjelilac ofarbao odijelo nakon prevare, i izjave da nije dobio odijelo, onda mu vlasnik odijela ne treba placati dirhem, jer je u tom slucaju farbao odijelo za sebe, a ako je ofarbao odijelo prije prevare, to znaci da ga je ofarbao za vlasnika i u tom slucaju vlasnik odijela treba platiti jedan dirhem.” Nakon toga Ebu Jusuf je rekao: “Ko smatra da je neovisan od ucenja nek’ place nad samim sobom.”

Iz knjige: BISERJE MUDROSTI, Abdusamed busatlic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta