Tekstovi

Kad udjeljuješ sadaku nemoj raditi ovu pogrešku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada daješ sadaku nemoj se ljutiti ako ti neko ne zahvali što mu dobročinstvo činiš; isto tako, nemoj davati sadaku sa uslovima, poput da ti neko učini dovu za to što mu daješ sadaku, a nažalost, to se puno dešava zbog neznanja. Preče i potpunije je da čovjek ne traži da dovi za njega ona osoba kojoj je udjelio sadaku, jer je Uzvišeni Allah pohvalio onu osobu koja nije tražila zauzvrat ništa zbog sadake koju je udjelila.

Šejhul islam ibn Tejmije je rekao: ”U nagradu (za udjeljenu sadaku) ubraja se traženje dove. Uzvišeni Allah, pohvaljujući one koji kada daju sadaku nište ne traže zauzvrat, kaže:
{إنما نطعمكم لوجه الله لا نريد منكم جزاء ولا شكورا}
Mi vas samo zarad Allahova Lica hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!” (76: 9) a dova je nagrada; kao što je došlo u hadisu: ”… ko vam učini dobročinstvo; uzvratite mu, a ako ne možete; onda molite Allaha za njega, sve dok ne pomislite da ste mu uzvratili punom mjerom.” (Sahih)

وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا (8) إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ
I hranu su davali, mada su je i sami voljeli, siromahu, siročetu i zarobljeniku. Mi vas samo zarad Allahova Lica hranimo...” (76: 8-9)

Ko zatraži od siromaha da mu dovi ili da mu to prizna ili da mu se zahvali neće se na njega odnositi pohvala u kojoj su spomenuti ovi čestiti robovi koji čine dobro bez pohvale i priznanice.

Šejhul islam ibn Tejmijje je govorio o Ebu Bekru, radijallahu anhu,: ”Od njegove potpunosti je to što nije radio djelo osim radi Lica Uzvišenog Allaha, nije tražio nagrade ni od jednog Allahovog stvorenja, ni od meleka, ni od Poslanika ni od koga drugog.”

Aiša, radijallahu anha, kada bi poslala sadaku nekom narodu govorila bi nosiocu: ”Slušaj dobro šta nam dove (kada im uručiš sadaku) pa da im mi isto to dovimo kako bi nam nagrada bila samo od Allaha.

Časni prethodnici u vjeri, nakon što bi učinili kakvo dobro, kada bi im neko rekao: ”Allah te blagoslovio!”, odgovarali sa: ”Neka i tebe Allah blagoslovi!” jer su željeli da dobiju nagradu samo od Allaha za djelo koje su učinili samo radi Njega Uzvišenog, pa zato nisu željeli od Njegovih stvorenja nagradu, dovu niti išta drugo. To su oni koji su nam ugled u ovoj vjeri, a oni su ovako savjetovali drugima: ”Ako udjeliš sadaku siromahu pa ti kaže: barekellahu fike, ti mu reci: barekellahu alejke.

Šejhul Islam ibn Tejmijje, rahimehullah, rekao je:
ومن طلب من العباد العوض ثناء أو دعاء أو غير ذلك لم يكن محسناً إليهم لله “
”Ko traži od robova da mu uzvrate pohvalom ili dovom ili nečim drugim nije učinio im dobročinstvo radi Allaha.”

Na kraju znaj da musliman udjeljuje sadaku radi Allahovog lica, ono što dobije sa tim, poput olakšanja tegoba i riješavanja problema, briga, sve su to plodovi koji dolaze sa udjeljivanjem sadake u ime Allaha.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta