Odgovori

Kako da izađem iz depresije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Postovani Sellam Alejkum!
Obracam vam se uz iskrena ocekivanja da mi vi, naravno uz Allahovu pomoc, pomognete da izdjem iz depresije u koju sam zapao kao i stanje bezpomocnosti i izgubljenosti. Imam 24 god. i tekom svog mladalackog zivota vodio sam veoma raskolasan zivot. Mislio sam da je provod, alkohol, nekad uzimanje narkotika nesto sto je treba proziveti dok si mlad i hvala Allahu kao mlad sam i shvatio da sam bio u zabludi. Pre jedne sedmice, izasao sam u grad i uzeo ekstazi koji sam do pre toga…

samo jednom uzimao, dobio sam napad koji me je vodio u smrt, od peta ka gore osetio sam hladan talas koji se brzo sirio na sve delove tela i osecao sam se bez pomocno, izasao sam iz prostorije u kojjoj sam se nalazio trcecim korakom i pobegao od svega sto se tu noc desavalo, pokusavao sam da se smirim, ali bez uspesno, setnja mi je bila jedini saveznik u tom trenutku, tako da sam naredna 2.5 h setao ulicama grada, da sam cak i stigao na izlaz iz grada koliko sam bio uplasen, pokusavao sam da ne mislim sta mi se desilo.

Nako nekoliko sati dejstvo je prestalo i ja sam upao u josh vecu depresiju i strah, kuci nisam mogao da spavam, sanjao sam uzasne snove, bio sam van svih aktivnosti, izbegavao sam drustvo, curu, porodicu, zatvorio sam se i nisam mogao da smirim, sve mi smeta. Resio sam da porazgovaram sa bivsom curom koja me je u svim zivotnim trenucima bila uz mene, koju sam zbog mog takvog zivota i izgubio, naime i ona je bila u depresiji, ali uzrok je potpuno drugaciji, rekla mi je da postojite vi kao sajt i rekla da ste joj mnogo pomogli.

Uz nadu da cete i meni pomoci, puno SELLAMA i srdacnih pozrava…

Odgovor:

We alejkumu selam dragi brate!

Drago nam je sto nam se javljas i iskreno molimo Uzviseno Allaha dz.s. da ti podari spas i izlaz iz teske situacije u kojoj se nalazis! Znaj dragi brate, da nam je Uzviseni Allah dao vjeru koja odgovara nasoj prirodi. U njoj se nalazi spas i smiraj za nasa srca. Samo u njoj mozemo naci istinsku srecu i zadovoljstvo. Samo pravi vjernici zive istinski sretnim zivotom. Kao takvima nije im potrebno nikakvo vjestacko sredstvo kako bi ih usrecilo.

Njihova sreca se nalazi u pokoravanju Uzvisenom Allahu. Pravi vjernici, najvecu srecu na ovom svijetu dozivljavaju kada su u namazu. Jer tada su stali pred Uzvisenim Allahom, Koji zna njihovo stanje i probleme koje imaju, i On je Jedini Onaj koji im moze pomoci. Zato se oni mole samo Uzvisenom Allahu da im pomogne jer On je Gospodar svih stanja i problema i On je Gospodar nasih srca i Jedini ih On moze i usreciti. A tu srecu je vezao za pokornost samo Njemu Jedinome.

Zato se otvori Allahu Uzvisenom i zamoli Ga iskreno za ono sto zelis i videjt ces insa Allah da ce ti Allah uslisati molbi. Dragi brate, znaj da nisi jedini koji ima slicne probleme. Mnogi su pokusavali i jos uvijek pokusavaju da nadju srecu u nekim dunjaluckim stvarima ali nazalost ne mogu da je nadju jer tu se ne krije istinska sreca. Istinska sreca se krije u pokoravanju Uzvisenom Allahu! Ali hvala Allahu, kada si odlucio da se izbavis dok nije kasno, jer znam za jednog momka koji je nazalost podlegao zbog droga i loseg drustva a bio je na pragu da se izlijeci. Da nas Allah sacuva i tebe od toga.

Mi ti samo mozemo dati, shodno nasem iskustvu, savjete i uputu kako da radis da bi se lakse izbavio iz svih problema. Sigurno da je nama spas u Islamu i zato te, dragi brate, savjetujemo da se vratis istinski svome Gospodaru koji te je stvorio i da zivis zivotom vjernika. Znaj da je Allah Milostiv i da “jedva ceka” da mu se vratis i zatrazis pomoc i oprost.

Ko se Allahu primakne koliko pedalj, Allah ce se njemu primaknuti koliko je hvat. Znaj da ce ti Allah biti na pomoci, jer On voli kada se Njegovi robovi Njemu vrate. Zato te savjetujemo isto tako, da pronadjes istinske vjernike u svom mjestu, ako ih ima, s kojima ces se sprijateljiti i steci povjerenje u njih i zajedno sa njima se ucvrscavati u vjeri Islamu. Vidjet ces da ce ti biti lakse sa njima. A kada steknes u njih povjerenje mozes im ispricati svoje muke i zatraziti od njih savjete i pomoc.

Mi molimo Allaha da ti pomogne da ostavis lose drustvo i drogu i sve ostalo sto te cini nesretnim i molimo Ga da ti podari srecu i zadovoljstvo u dusi. Preporucio bih ti ovom prilikom da preslusas i pogledas ovaj material koji ce ti uz Allahovu pomoc, pomoci da shvatis i saznas o svom Gospodaru i da Mu se vratis.

Preporucio bih ti da pregledas ovaj video “Pokajanje” na nasoj stranici: https://www.n-um.com/?q=node/1141 i ovo audio predavanje na istu temu:https://www.n-um.com/?q=node/1010 .

Zatim, preporucio bih ti da preslusas i ovaj audio koji govori o tome gdje se sreca nalazi i kako covjek do nje da dodje: https://www.n-um.com/?q=node/1352 . Preporucujem ti takodjer i predavanje: “Kako se osloboditi brige i tuge” – na ovom linku:
https://www.n-um.com/?q=node/592
Nadamo se da ce ti ovo biti od koristi insa Allah.

Molimo Allaha da ti pomogne, da ti da, spas, pomoc i izlaz i rjesenje. Da te ucini istinskim vjernikom jer samo istinski vjernici imaju sretan zivot ukoliko se budu Allahu kako treba pokoravali. A probleme svako ima, i vjernik i nevjernik, nekad u zivotu, ali vjernici to lakse podose jer se nadaju nagradi kod Uzvisenog Allaha i Dzennetu pa im tako bude lakse da se strpe. Cudan li je slucaj vjernika, njemu je uvijek dobro. Kada je u blagodatima, on se zahvaljuje Allahu i bude mu dobro a kada je u problemima on se strpi u ime Allaha i opet mu bude dobro.

Svaki problem kojeg vjernik dozivi, pa makar i ubod trna, biva ispirka njegovih grijeha. Pa hvala Allahu Gospodaru svjetova.

P.S.: Poslali smo tvoje pitanje i bratu profesoru Jasminu Djananu i dobit ces i od njega odgovor, odnosno savjete kako da postupis, insa Allah!

Tvoj brat – jedan od urednika stranice www.n-um.com !
******************

Postavio na stranicu jedan drugi urednik ove stranice SA NAPOMENOM: da se trebamo prisjetiti Allaha, odnsono uciti nesto iz Kur’ana ili zikriti kada se covjek puno uplasi (kao n.pr. ovaj brat koji je postavio pitanje ) i kad je covjek u velikoj zalosti ( iznenada cuje neku zalosnu vijest ili sl.) jer dzinni iskoristavaju takve prilike da udju u covjeka, ako insan nema kakvu zastitu na sebi (pod abdestom, jutarnji ili vecernji zikr itd. )

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta