Odgovori

Iskušenje sa djetetom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:

Moja se cerka tajno upoznala na poslu sa nemuslimanom i zabavlja se sa njim.Kad smo mi to primjetili u tom soku smo joj rekli da ima dan i noc da odabere njega ili nas ona je izabrala njega i bila kod njega 1.5 mj. i kad smo mi stupili u kontakt sa njegovom majkom onda je ona otisla od njih. Sad zivi kod svoje bivse uciteljice koju placa socijalno posto ide u gimnaziju. Nije htjela da se vrati posto i dalje ima kontakt sa njim. Oni nemogu da shvate da mi to ne podrzavamo.

Mi imamo slab kontakt sa cerkom i skrecemo joj paznju da je to neprihvatljivo za nas kao vjernike i da mi nemozemo nikako da joj to odobrimo posto je ona napustila vecinu vrijednosti islama. Ona hoce da mi prihvatimo njen put i nemoze da shvati da se mi odricemo nje. Mi kazemo da se neodricemo nje nego neprihvatamo njena djela i nemozemo kao vjernici to da prihvatimo i da je pomazemo u tome.

Dali smo mi duzni da je financiramo i pomazemo (sad a i poslije) posto ona hoce da ide sa momkom da studira poslije gimnazije u isto mjesto. Mi zelimo imati kontakt ali kad god joj kazemo na lijep nacin da to ne prihvatamo, taj kontakt oslabi.

Mi se bojimo Allaha da nismo sta pogrijesili kad smo u tom prvom soku rekli da bira tamo ili ovamo ali nam je ona rekla da nemoze da zivi dupli zivot i da je odabrala njega pa sad te kao brata u vjeri molimo da nam u ime Allaha das dalji savjet sta nam je dalje ciniti dase nebi ogrijesili kod Allaha u ovom iskusenju.

Mi cinimo dove i nocni namaz obavljmo jer znamo ko jedino moze pomoci ali ipak trzimo savjet jer savjet treba traziti od ucenih.
Esselamu alejkum da te Allah nagradi najboljom nagradom insaallah.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nemojte nikako pristati I pomiriti se s tom cinjenicom da vase djete bude s covjekom koji ne priznaje Allaha za Stvoritelja sveg sto postoji. Kontakt I dalje odrzajite, ugledajuci se na Nuha a.s., koji je svoga sina pozivao sve do momenta dok mu nije bilo potpuno jasno da nece biti od vjernika, jer Allah najbolje zna za koga je uputa, a za koga nije.

S druge strane svoj narod pozivao je I nocu I danju, javno I tajno, cijeli svoj zivot 950 godina. Sto se tice njene odluke da bude s covjekom druge vjere, ako je on uistinu voli, neka preuzme svu odgovornost I opskrbu svoje djevojke. Ako bude interesa radi s njom, vrijeme ce to pokazati, pa makar se moralo malko I pocekati.

Na vama je da I dalje budete ustrajni na putu istine, da se informisete I po mogucnosti odrzavate kontakt s njom. Ako bas bude insistirala da je ostavite na miru, da je to njena zivotna odluka, pozovite je da jos jednom dobro razmisli o svojim postupcima, a da na vas moze racunati u smislu podrske onog trena kada shvati da joj vi zelite samo dobro.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta