Odgovori

Je li dozvoljeno biti navijač nekog kluba?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

We Esselamu alejkum!

Evo bas me je maloprije zamolio jedan prijatelj da vas pitam nesto u vezi islama ali prvo bih htijeo posto smo komentarisali o tome dali je dozvoljeno ili ne da vas pitam “Jeli dozvoljeno biti navijac ili igrac nekog nogometnog kluba”? Evo recimo mi cesto u slobodno vrijeme odemo na utakmicu naseg kluba i tamo rijetko odemo medju one kako ih zovu “vatrene navijace” jer volimo ostati smireni i gledati utakmicu..

Pitanje smo postavili sebi iz razloga sto na stadionu ima dosta ruznih psovki na koje mi neobracamo paznju ali opet ih cujemo..To nam je bas i najmrze nesto pogotovo kada u psovkama se spominje Bog i Islam..Znaci koliko se god pokusali odaljiti psovke skoro je i nemoguce, salju najvise neozbiljno stariji ljudi od kojih uci i omladina.

Znaci pitanje je dali mi sebi stvaramo neki grijeh sto idemo na tu utakmicu i slusamo pored ostalog zanimljivog fudbala slusamo i psovke..?

Odgovor:

U islamu se djela vrijednuju prema nijjetu. Svako od nas ce biti nagradjen prema onome sto naumi. Onoga trena kada nastupi Sudnji dan, Allah ce dati moc govora svakom dijelu tjela, tako da ce svi organi biti svjedokom za nas ili protiv nas. Ni malo ni veliko djelo nece se moci sakriti. Samim tim sto si svojom voljom dobrovoljno dosao da slusas pogrdan govor, koji je neminovan,kao I neumjesne komentare I psovke, onda ces snositi I biti pitan za to djelo, zbog cega si ga cinio.

Nasuprot tome utrosio si sahat I pol svoga dunjaluckoga zivota u nesto sto je mnogo manje vrijedno, ako bi se uporedilo I s najjednostavnijim ibadetom poput velicanja Allaha subhaneh. Znaj brate, da je svako od nas samo odredjeni broj dana, a sa svakim danom odlazi I dio nas. Arapska poslovica kaze:“Cetiri djela kada se ucine, nikada se ne mogu povratiti: Izgovorena rijec, ispaljena strijela, propustena prilika I protekli zivot”

…A pouku primaju samo razumom obdareni.

Pitanje:

“Dali zivotinje imaju dusu i dali se negdje spominje sta bude sa zivotinjama poslije smrti”?

Odgovor:

Islamski učenjaci su kazali: ”Allah, dž.š., stvorio je meleke i podario im razum bez strasti, životinje je stvorio i podario im strast bez razuma, a stvorio je čovjeka i podario mu i razum i strast. Pa kod kojeg čovjeka razum nadvlada strasti, on je na stepenu meleka, a kod koga strast nadvlada razum, on je na stepenu životinje.”

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta