Odgovori

Uzimanje kredita radi kupovine kuca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Ja vam se obracam vec drugi put sa skoro istim pitanjem. Dobio sam vas odgovor ali jos uvijek nemam precizan odgovor.

Zanima me da li je muslimanu vjerniku dozvoljeno uzimanje kredita radi kupovine kuce.

Danas ima onih koji se razilaze po tom pitanju pa kazu da ako nemas krova nad glavom da ti je to dozvoljeno.
To ti se ne moze desiti da nemas krova mada on tebi ne pripada.

Halali te mi sto se obracam ponovo istim pitanjem ali nalazim se u takvoj situaciji da ne znam vise sta je ispravno i sta je dozvoljeno a sta nije.

Allah da vas nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

S obzirom da se radi o kamatnom kreditu, ja ću spomenuti serijatski stav po pitanju kamate i kredita baziranih na kamati općenito.

Uzviseni Allah je rekao: ’’O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite,ako ste pravi vjernici. Ako ne ucinite, eto vam onda, nek znate – rata od Allaha I Poslanika Njegova! A ako se pokajete, ostat ce vam glavnice imetaka vasih, necete nikoga ostetiti, niti cete osteceni biti.’’ (El-Bekara, 278,279)

’’O vjernici, bezdusno kamatu ne jedite, i Allaha se bojte, jer cete tako jedino postici ono sto zelite.’’ (Ali Imran, 130)

Poslanik, s.a.v.s., je obznanio rat kamati i onima koji sudjeluju u njoj, naglasivsi i njenu opasnost po drustvo: ’’Kada se u jednom mjestu pojave kamata i blud, ljudi te zajednice su onda na sebe dozvali Allahovu kaznu.’’ (El-Hakim)

“Allah je prokleo onoga koji daje zajam uz kamatu, duznika (koji pristaje na vracanje interesa uz glavnicu), svjedoke i zapisnicara ovakvog ugovora!’’ (Ahmed, Ebu Davud, En-Nesai, Ibn Mad.e i Et-Tirmizi)

Međutim, ukoliko je čovjek prisiljen da posudi novac uz kamatu s obzirom na neku neodloznu potrebu, grijeh pada samo na zajmodavca. Samim tim nije nikome dozvoljeno da iz konteksta razumijeva propis I kaze da je ovim izuzetkom kamata ohalaljena.

Da bi se ustanovila takva neodlozna potreba, moraju se steći uvjeti:

– Potreba mora biti stvarna, zivotna, ona koja je izvan zelje za luksuzom.
– Potreba mora biti temeljna, tako da zivot nije moguć bez nje kao sto su hrana, odjeća, idr.
– Nije dozvoljeno pozajmiti u nuzdi uz kamatu vise nego sto je potrebno, sto znači ako je potrebno dvadeset maraka, ne smije se uzimati dvadeset i pet.

Na osnovu ajeta i hadisa vidimo da je islamski stav po pitanju kamate vise nego jasan. Prema tome, nema razloga za posezanjem za kamatom osim, u slučaju nuzde.

U nuzdi mnoga djela, koje su u osnovi zabranjene, bivaju dozvoljene. Slučaj je to sa svinjskim mesom, kada glad prijeti ugrozavanju zivota. Isti je slučaj i sa alkoholom koji se konzumira u slučaju da nam je ugrozen zivot.

U slučaju da čovjek, iz odredjenog razloga, mora da boravi na Zapadu i da je njegov boravak nuzan, radi lične egzistencije, nauke, političke ili vojne misije, u tom slučaju su i sredstva koja imaju opsluzujuću ulogu u njegovoj misiji nuzno dozvoljena.

Ako si jedan od onih koji su objedinili preduslove za posudbu novca uz kamatnu stopu, onda postupi po misljenju onih koji to preferiraju kao ispravno.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta