Odgovori

Duge košulje kod nekih muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam Alejkum …posto nigdje nisam mogao da dobijem zadovoljavajuci odgovor, zelio bih Vas da upitam zasto neki Muslimani nose nako duge kosulje prilikom klanjanja dali se to mora i kako se te kosulje zovu.

Sellam i sve najbolje insaAllah

Kerim

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Posto se nosnja razlikuje od podneblja do podneblja, onda treba da ti bude jasno to da svako mjesto ima svoje adete (obicaje) po kojima se razlikuje od ostalih. Ukoliko se doticni adet ne kosi sa vjerskim propisima, onda nema smetnje da se primjenjuje I u serijatu se priznaje validnim.

Svaki musliman I muslimanka su duzni u ibadetima da zastru svoja stidna mjesta. U skladu s tim nije dozvoljeno muslimanu da u namazu, niti van njega otkriva dio tijela od pupka do ispod koljena, cak I kada se kupa na predvidjenim mjestima za tu aktivnost.

Oni koji redovno namaz obavljaju, imaju mogucnost posebno u ljetnjem periodu da primjete kako muskarci klanjaju bez potkosulja. Samom tom nemsotrenoscu, otkrivaju dio stidnoga mjesta. To je dodatni razlog primjene duzih kosulja.

Ako budes htio upotpuniti svoju znatizelju, zaustavi nekoga od njih, pa ce ti oni dodatno pojasniti zbog cega se na takav nacin oblace, a djela se cijene prema nijjetu I svako ce biti nagradjen (ili kaznjen shodno svojoj namjeri)!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta