Odgovori

Da li muž ima pravo raspolagati ženinom platom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum, zivim u islamskom braku vec dvije godine,imam svoju placu koja je veca od place moga muza,zanima me dali moj muz ima pravo po serijatu raspolagati sa mojom platom,moj muz smatra da ja nesmijem nista sebi kupiti od svoje place a da ga nepitam, on mi nista nekupuje a kad ja kupim parfem recimo on se naljuti, on smatra da nije sevap da meni kupuje nego da je bolje da udjeljuje sadaku sirotinji, ja zelim da djelim sadaku ali zelim i ja nesto da imam za sebe, a ne da moj muz meni sve uskracuje a ja imam svoju placu.

On bi djelio al od moga novca, ja smatram da je on meni duzan kupovati a ne da se ljuti. Ja bih htjela vas pitati za rijesenje ovog problema, puno bi mi pomogli.

Eselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Poselamit ces supruga mahsuz, uz dovu Allahu subhaneh da vam olaksa I sto prije otkloni od vas sejtanske sumnje I smutnje. Ukoliko neko zeli da pomaze druge, neka bude uzorit primjer, pa neka od licnoga obilja Allahova, udjeljuje koliko smatra da mu je dovoljno za spas od dzehennemske Vatre na Sudnjem danu. On kao emir I vodja, trebao bi licnim primjerom da pokaze ostalim ukucanima, kako se cine dobra djela I da podstice ostale na ista.

Po hadisu se zna: “Da je gornja ruka(ona koja daje)bolja od donje(one koja prima).” Pored toga vrijedno je istaci da ce Allah na Sudnjem danu staviti u svoj hlad osobu koja je udjeljivala toliko da desnica ne zna koliko je dala ljevica.

Ukoliko je zavidan sto zaradjujes vise od njega, neka se potrudi vise, ili neka sebi potrazi bolje placen posao. Osnova je u islamu da se ti brines o kucnim poslovima, da odgajas djecu I brines se o domacinstvu.

Ukoliko je situacija kako stoji u dopisu, treba da zna da si ti u pravu. Da imas pravo da iz svoga imetka udjeljujes, da sebi uzimas ono sto ti je volja, a ako dobrovoljno das za kucni fond, treba na tome Allahu pa tebi da srdacno zahvali.

On je glava kuce I prema tome duzan je da se brine o clanovima porodice I njihovim potrebama. A ostali clanovi ne bih smjeli da zlonamjerno iskoristavaju muzevo dobrocinstvo.

Dovoljan je hadis za spomen u kojem se kaze: “Najbolji dinar koji covjek utrosi je onaj koji potrosi na clanove svoje porodice.”

A Allah najbolje zna!
Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta