Odgovori

O davanju poklona

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum

Zelim postaviti pitanje u vezi poklona, npr. ja ne zelim pokloniti neki poklon odredenoj osobi a poklonim je drugoj, a zatim je ova druga osoba pokloni prvoj, da li druga osoba treba traziti izun od mene ili je slobodna posto je stvar vec u njenim rukama i moze raspolagati tom stvari? Da li ja onda mogu zatraziti poklon nazad?

Da vas Allah nagradi najboljom nagradom.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako poklanjas bilo kome poklon, to cini da bi zasluzio Allahovu naklonost I kloni se bilo kakve vrste prigovora na ustrb istoga. Ukoliko zelis da ogranicis da doticni poklon bude u vlasnistvu I upotrebi samo odredjene osobe Ili skupine ljudi, onda su duzan to naglasiti I podvuci prilikom urucivanja istoga. Ako se osoba slozi da ce postivati tvoj preduslov, onda se nemas sta bojati. Ako te odbiju radi tog preduslova, onda ne treba da se ljutis.

Medjutim posto nisi to uslovio u ovom slucaju, halali taj poklon Allaha radi, jer nema tog poklona koji moze namiriti iskrenoga I postenoga prijatelja.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta