Odgovori

Kako da pronađem smiraj u životu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum, poštovana braćo! Stalno se borim oko ovog pitanja i tražim odgovor. Naime, često imam strahove i srce mi ludo kuca i guši me dok ležim, ne da mi zaspati, bojim se svaki put, uz sve to osjećam paniku i tugu, a o nervozi da ne pričam. Tako mi ovaj osjećaj otežava svakodnevnicu, budim se umorna i tužna itd…

Ne bih da vas zamaram, samo želim da me posavjetujete šta da učim, klanjam, radim, da bi se ovo smirilo. Doktor kaže da je u pitanju nizak tlak, mala depresija, ali nisam više sigurna.

Moram naglasiti da nisam odrasla u porodici gdje se namaz obavljao redovno, skoro nikako, niti slušao Kur’an, ali Milostivi mi je ukazao na put koji još ne pratim kako je određen, već se trudim da obavljam poneki vakat, čitam puno o islamu, slušam predavanja i molim da me učini Svojim pravim robom. Moram reći da je to sve još uvijek površinski, ali, elhamdulillah, u odnosu na to kako je bilo ranije. Halalite mi na dugoj poruci i nadam se će, inašallah, biti lijeka za moj strah.

ODGOVOR: Molim Uzvišenog Allaha da vam olakša, uputi vas pravim putem i otkloni od vas svaku bolest i tegobu. Sasvim je sigurno da pridržavanje islamskih načela omogućava sretan i ugodan život.

Allah je rekao u prijevodu značenja ajeta: ”Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili. Kada hoćeš učiti Kur’an, zatraži od Allaha zaštitu od šejtana prokletog, on doista nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju; njegova je vlast jedino nad onima koji njega za zaštitnika uzimaju i koji druge Allahu ravnim smatraju. ” (Sura Nahl, 97 – 100)

Također, izvršavanje ibadeta, kao što je namaz, učenje Kur’ana, udjeljivanje sadake, zikr u svim vremenima i prilikama – čini život srećnim i ugodnim. Allah je rekao u prijevodu značenja ajeta: “ One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!“ (sura R`ad, ajet 28); i: “ Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao oni kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici ” (sura Hadid, ajet 16).

Također, jak i ispravan iman, jaka veza sa Allahom, lijepo mišljenje o Njemu jačaju osobu i njeno imansko i psihičko stanje, kao što je iman u činjenicu da Allah voli i pomaže Svoje robove, da ih štiti od prokletog šejtana, da su spletke šejtana slabe i slično.

U vašem slučaju, vi trebate redovno obavljati namaz, učiti Kur’an i pridržavati se učenja zikra prije spavanja, poslije buđenja, zikra u toku buđenja iz sna, jutarnjeg i večernjeg zikra i, ako Bog da, vaše imansko i psihičko stanje bit će odlično. Allah najbolje zna!

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta