Pokajnici

Kako je Čačanin Saša Tolić postao Abdullah

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Polovinom prošlog mjeseca, tacnije 23. ša’bana 1430. hidžretske godine, odnosno 14. augusta 2009., u centralnoj džamiji Sultan Murat II u Rožajama uprilicen je cin prihvatanja islama od strane Saše Tolica iz Cacka. Svecani cin povratka islamu obavljen je pred mnogobrojnim džematom koji je prisustvovao klanjanju džuma-namaza. Tim svecanim povodom…

a pred okupljenim džematlijama, Saša Tolic je rekao: “Potpuno svjestan i bez prisile odlucio sam prihvatiti vjeru islam, cvrsto uvjeren da cu time postici srecu i zadovoljstvo na ovom i buducem svijetu i zato izjavljujem:

vjerujem u Allaha, dž.š., sa svim Njegovim uzvišenim svojstvima,
vjerujem u Božije meleke kao nevidljiva duhovna bica,
vjerujem u objavljene knjige,
vjerujem u Božije poslanike,
vjerujem u Sudnji dan,
vjerujem u Božije odrdjenje, tj. da sve što se dogadja biva Božijom voljom i Božijim odredjenjem.

Vjerujem i izgovaram: EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU – SVJEDOCIM DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA I SVJEDOCIM DA JE MUHAMMED NJEGOV ROB I POSLANIK!

Ovim se obavezujem da ce moj buduci život biti uskladjen sa propisima islama. Želim da se i u islamske maticne knjige uvede ime ABDULAH koje za sebe odabiram.” Sašin prelazak na islam nije prošao neopaženo u Srbiji. Odmah po objavljivanju vijesti na internetskoj stranici Islamske zajednice Crna Gora, u srbijanskim medijima objavljen je komentar o ovom slucaju.

Beogradski list ALO je samo kroz naslov svog komentara rekao šta misli i kako su u Srbiji primili Sašin prelazak na islam: “Poturica: Cacanin otišao u Rožaje i pravoslavlje zamenio islamom”. “U pokušaju da sazna nešto više o Saši i motivima zbog kojih je napustio pravoslavlje, ALO je juce kontaktirao nekoliko porodica s prezimenom Tolic koje žive u Cacku i Pranjanima, odakle vode poreklo, ali niko nije znao da nam kaže o kome se radi. Svi Tolici su našem novinaru odgovorili da niti poznaju prezimenjaka koji se poturcio u Rožajama, niti su ikad ranije culi za njega.”

Uprkos ovakvom odnosu srbijanskih medija, Saša je ostao dostojanstven i dosljedan svoje odluke.

Casopis “SAFF”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta