Novotarije i sujevjerje

Kako je nastalo praznovjerje o crnim mačkama?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekad su crne mačke bile pažena i voljena bića. Međutim, čak i danas su na udaru praznovjerja. Pročitajte što se dogodilo i kako su postale “simbol zla”. Tri hiljade godina prije naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja, a njihovo ubijanje kažnjavalo se smrću. Međutim, preokret nastaje u Europi u srednjem vijeku, kada je počela histerija oko vještica. Naime, ulične mačke su često njegovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane da su vještice…

Tako su njihove mačje prijateljice, od kojih su neke bile crne, smatrane sukrivcima za vještičarenje. Vjerovanje je postalo posebno popularno kada se jedna priča o ocu i sinu iz Lincolnshirea 1560. počela širiti munjevitom brzinom. Naime, njih dvojica su navodno putovali jedne noći, kada im je crna mačka presjekla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povrijeđena životinja nije pobjegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je vještica.

Sljedećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primijetili da šepa i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Lincolnshireu se vjerovalo da se vještice noću pretvaraju u crne mačke, kako bi se neopaženo šuljale ulicama. To je postalo jedno od ključnih vjerovanja u lovu na vještice u američkom Salemu. Čak i danas, tijekom proslave Noći vještica, vještice i crne mačke često su udruženi motivi, unatoč početnim religioznim uvjerenjima praznika.

Tako je životinja kojoj se čovječanstvo nekada divilo, postala simbol loših stvari u mnogim dijelovima svijeta. Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvijek dive i ona predstavlja simbol sreće. Škoti vjeruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su gusari u 19. stoljeću vjerovali da je loše ako se mačka kreće prema vama, ali da je dobro ako ide od vas.

(index/zivotinje.rs)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta