Odgovori

Kako klanjati nafilu u noći Lejletul-kadr?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Čitao sam pitanja vezana za noć Lejletul-kadr i ibadete koje u njoj treba činiti, pa zamolio bih vas da mi odgovorite kako se klanja nafila-namaz u noći Lejletul-kadr, koliko rekata, koje dove da se uče? Jednom riječju, ako možete malo detaljnije opisati cijeli nafila-namaz za ovu noć.

ODGOVOR: Nafila namaz, tj. noćni namaz koji se klanja u noći LEJLETUL-KADRA se ni po čemu ne razlikuje od običnog noćnog namaza koji se klanja u noćima mimo lejletul-kadra.  Nafila namaz u osnovi nema razliku u odnosu na farz namaz, s tim što je farz nešto što je Allah strogo naredio i ako ga ne budemo činili imamo grijeh. Nafila je dobrovoljni namaz koji ako budemo činili na dunjaluku imat ćemo za njega nagradu, a ako ga budemo izostavljali, nećemo biti kažnjeni.

Primjeri nafile su dva rekata nakon uzimanja abdesta, duha namaz, teravija, noćni namaz i drugi. Nijet se donosi srcem i za nafilu namaz ne učimo ikamet. Sve ono sto si dužan da učiš na farz namazu, dužan si učiti i na nafili.

A što se tiče dove, Aiša, radijallahu anha, upitala je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?” Poslanik odgovori: “Reci: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFWE, FA’FU ANNI! “Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj koji praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti.” (Tirmizi, Ibnu Madže, hadis sahih, Silsiletu Sahihe 3337, Albani)

Nema nikakvog osnova u Šerijatu što neki prenose da u noći lejletul-kadra treba klanjati toliko i toliko rekata i na savakom rekatu učiti određene sure, i tome slično. A Allah najbolje zna!

 Jasmin Djanan, prof.
_________________

Propisi nafile namaza u kući:

1. Klanja se dva po dva. Selam se predaje nakon dva rekata.

2. Ko ima potrebu može klanjati sjedeći.

3. Ko ne zna mnogo Kur’ana a želi da uči duže može da drži mushaf u ruci i iz njega da uči.

4. Ko ne zna mnogo Kur’ana a želi da uči duže može jednu suru da ponavlja više puta na jednom rekatu.

5. Na sedždi se može doviti na maternjem jeziku.
_________

🔸️Kako se klanja noćna nafila🔸️

Jednostavno. Kao sabahski sunnet ili farz. Dva rekata, potom selam, pa dva rekata potom selam, pa koliko insan hoće i može. Nijet je u srcu (mislima). Bez izgovaranja riječima. Počinje se sa tekbirom, Allahu ekber, potom subhaneke, potom Euza i Bismillah, potom Fatiha, potom Bismillah, potom sura, potom ruku, potom povratak sa ruku, potom dvije sedžde, potom ustajanje na drugi rekat.

Drugi rekat je kao i prvi. Nakon dvije sedžde uči se Etehijjatu i salavati, potom dova i predaje se selam. Tako dva po dva rekata, pa koliko insan može.

Elvedin Pezić
_____________

Pročitajte i ove tekstove:

https://www.n-um.com/zena-u-periodu-mjesecnice-i-noc-kadera/

https://www.n-um.com/koje-ibadete-je-najkorisnije-ciniti-u-u-noci-lejletu-l-kader/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta