Ramazan

Žena u periodu mjesečnice i noć Kadera?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Je li tačno da žena u periodu mjesečnice ne može da traga za noći Kadera?


 ODGOVOR: Određen broj ljudi smatra da ženi koja je u periodu mjesečnice u zadnjoj trećini mjeseca ramazana nije propisano traganje za noći Kadera i da ona ne može da ibadeti u toj večeri. Ovakvo ubjeđenje je neutemeljeno. Žena koja je u periodu mjesečnice potpada pod opći pojam riječi Allahovog Poslanika ‘Trudite se tražeći noć Lejletu l-Kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.‘ (Buharija i Muslim od Aiše r.a.)

To što žene ne može u tome periodu da klanja namaz nije nikakav dokaz da ona ne može da ibadeti na drugi način ibadetom za čiju valjanost nije uvjetovana pravna čistoća. Žena u tom periodu može da zikri-spominje Allaha, da ibadeti upućujući dovu Uzvišenom Allahu za sve ovodunjalučke i ahiretske potrebe, kao što joj je po ispravnom mišljenju učenjak dozvoljeno da uči Kur’an bez direktnog doticanja mushafa. Stoga možemo kazati da nema potrebe da žena pije pilule kojima će odgoditi nastupanje mjesečnice s ciljem ibadeta u toj noći. Ibadet u noći Kadera nije ogranićen na namaza, već obuhvata činjenje bilo kojeg ibadeta. A Allah najbolje zna.
_________________________

Učenje Kur’ana na kompjuteru u periodu mjesečnice

PITANJE: Selam alejkum! Da li žena u toku hajza može da uči Kur’an naprimjer na kompjuteru, da samo nastavi odakle je došla prije nego što je bila u hajzu, s ciljem da cijeli Kur’an prouči u toku ramazana, jer neće to stići proučiti u preostalim danima? Hvala vam unaprijed!

ODGOVOR: U pogledu pitanja da li žena u periodu hajza može da uči Kur’an ili ne, učenjaci imaju oprečna mišljenja. Ja smatram da je jače mišljenje onih koji kažu da je ženi u periodu mjesečnice dozvoljeno da uči Kur’an, naročito ako se boji da će zaboraviti ono što zna napamet od Kur’ana. Dokaz za to su opći argumenti koji podstiču na učenje Kur’ana, kao i to da ne postoji jasan dokaz na osnovu kojeg bi ženi bilo zabranjeno da uči Kur’an u periodu mjesečnice.Oni koji su to zabranjivali, kao dokaz za to spomenuli su analogiju. Oni kažu da kao što nije dozvoljeno da Kur’an uči džunub, isto tako to nije dozvoljeno da uči žena u hajzu.

Imam Ibn Baz, uvaženi alim današnjeg vremena, kada odgovara na taj dokaz, kaže: “Razlika između ova dva slučaja jeste to što je vremenski period u kojem je osoba u stanju džunupluka kraći. Takva se osoba može okupati odmah nakon spolnog snošaja, vremenski period takvog stanja je kratak i od njega zavisi kada će se okupati. U nemogućnosti da dođe do vode, uzet će tejemmum, te će klanjati i učiti Kur’an. Za razliku od ove osobe, žena u hajzu i nifasu ne utječe na svoju čistoću, nego to zavisi od Uzvišenog Allaha. Hajz i nifas traju danima i zato je u tim danima dozvoljeno učiti Kur’an kako joj ne bi prošao fadilet učenja Kur’ana kao i učenja šerijatskih propisa iz Allahove Knjige.’’

Mnogi učenjaci današnjeg vremena zastupali su spomenuti stav, a poznato je da je šejhul-islam Ibn Tejmijje također zastupao to mišljenje.

Na osnovu spomenutog, mi kažemo da nema smetnje da žena uči Kur’an u periodu mjesečnice, bez obzira da li to bilo napamet, ili na kompjuteru, ili iz mushafa, s tim što su mnogi učenjaci spomenuli da ako uči iz mushafa, ne treba da direktno dodiruje mushaf golim rukama. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio mr Elvedin Pezić
__________________

Pročitajte i ove tekstove:

https://www.n-um.com/kako-klanjati-nafilu-u-noci-lejletul-kadr/

https://www.n-um.com/koje-ibadete-je-najkorisnije-ciniti-u-u-noci-lejletu-l-kader/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta