Pokajnici

Kako me je Biblija dovela do Kur’ana?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imam puno omiljenih priča iz Biblije. Zasigurno imam i puno omiljenih biblijskih odlomaka. Ako ste cijeli život čitali Bibliju, te odlučili pročitati Kur’an, može vam u biti vrlo teško u početku uhvatiti kontekst. Vremenom, kad jednom razgovarate s muslimanima i steknete neku pozadinu i malo razumijevanja, postaje lakše. Tako sam krenula pomalo, otkrila sam da kada pročitam Kur’an do određenog dijela i shvatim ono što čitam, bilo je lakše, a onda bih se vratila se na početak i počela iznova… Tako da je vremenom postajalo mnogo jasnije, smislenije i lakše.

Biblija

Bibliju je vrlo lako čitati, no vremenom sam počela imati nekih situacija, odnosno nejasnoća s Biblijom. A onda sam i vidjela da postoje proturječja i stvari koje nisam razumjela. Obično, kad bih rekla nešto gdje jedna stvar proturječi drugoj (jer sam odgojena tako da vjerujem), samo bih sama sebi rekla: To je tako, vjera se ne propitkuje.

Trojstvo

Čitanje Biblije, kad sam bila mlađa, nije se poticalo. Kao odrasla osoba, bila sam među ljudima koji su je stalno čitali i među ljudima koji su proučavali Bibliju i pohađali biblijske studije, ali nisam uvijek bila slobodna postavljati pitanja. Ali pronašla sam neke stvari koje su mi stvarno bile nedosljedne. Na primjer, uvijek su nas učili o Trojstvu: Otac, Sin i Duh Sveti, svi jedan Bog, svi jednaki, svi potpuno opunomoćeni čak i kao pojedinci.

Na primjer, Isus je kao čovjek bio u potpunosti Bog, u potpunosti čovjek. Bog, Otac, bio je na nebu, bio je u potpunosti Bog, Duh Sveti je bio u potpunosti Bog, u potpunosti je bio Duh Sveti. Nije imalo smisla.

Dakle, ako je Isus bio potpuno Čovjek i potpuno Bog, zašto je rekao „Otac je veći od mene“? Zašto je molio Njega, prije smrti, dok su mu suze tekle niz lice? Mislim, to je stvarno tužno, zar ne? On je Bog i moli Boga? Jednostavno mi nema smisla.

Posljednji dan

Druga stvar koja mi je „zapela za oko“ i koja mi nije imala smisla je „Ivan ,14“ kada Isus kaže: “Otac je veći od mene.” Pa, ako su oboje u potpunosti Bog i u potpunosti ono što jesu, kako Otac može biti veći? Dakle, ako pitate bilo kojeg kršćanina, Isus je u potpunosti Bog, što znači da je Svemoguć, Sveznajući, Svemoćan, Sveprisutan, ime sve te Božje osobine. Ali ako je on sveznajući, zašto kada ga ljudi pitaju kada je posljednji dan, on kaže da samo otac zna, ni sin ni anđeli za ovo ne znaju. To je za mene bila još jedna oštra kontradikcija u vezi s čitanjem Biblije.

Donijela sam odluku

U početku, kada sam prihvatila islam, dvije stvari su mi bile najvažnije na umu:

  1. Kršćanska Biblija, kršćani nam govore da ako ne vjerujete u božanstvo Isusa da je umro za vaše grijehe i uskrsnuo od smrti, ne možete biti spašeni.
  2. Kur’an nam govori da kada vam se jednom pokaže istina, kada ste odvedeni na put upute, ako ga odbijete, ne možete biti spašeni.

Osjećala sam se uznemireno i zabrinuto, ali bila sam svjesna da ne mogu biti na dvije strane jer jedno kosi drugo i rekla sam sama sebi: “Ovdje moram donijeti odluku.” I bila sam toliko privučena ljepotom Kur’ana, puninom osjećaja da hodam pravim putem, osjećaja da je Allah uvijek prisutan, blizu, milostiv, najmilostiviji.

Nema sumnje, da On ima moć,  nema sumnje da će nam On suditi za naše grijehe i ako se ne pokajemo, bit ćemo kažnjeni. Ali mi se možemo pokajati, možemo se popraviti i Allah će oprostiti, jer je On najmilostiviji. Od svih lekcija, lekcije pokajanja i Allahove blizine su me najviše pogodile i utješile i uputile.

Izvor: Discovering islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta