Tekstovi

Kako prevladati strah

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svatko u nekom momentu pati od neke vrste straha, tako da niste sami. Allah Uzvišeni nas je stvorio s prirodnim „ugrađenim“ strahom koji je tu da vas zaštiti od opasnosti, međutim, većinu vremena ljudski strah je pretjeran i psihološki. Dakle, kako možete pobijediti svoj strah? Kur’an nas uči lijepoj lekciji i vraća nas Allahu da ugasi strah. Strah je nešto što je dočarao um, a ima fizičku i emocionalnu reakciju u kojoj nitko ne uživa. Dakle, Kur’an nam daje vrlo jednostavno rješenje u sljedećem ajetu. Jednostavan odgovor, slijedite vodič i izgubit ćete strah od nepoznatog. 

Prije nego što uđemo u detalje, reći ćemo da imaju neki strahovi koji trebaju postojati i oni nam pomažu.

Strah od Allaha ili strah od Njegove kazne – takva vrsta straha nam pomaže da se klonimo grijeha. Allah najviše voli (El-Vedud) i On je Najmilostiviji (Er-Rahman), ali svi smo mi ljudi različiti. Ponekad nam samo treba malo straha da nas motivira da ne činimo loše. Kazna kršenja dunjalučkih zakon postoji iz istog razloga, kao npr. kazna za prebrzu vožnju kojom netko može ugroziti sebe i druge ljude.

Strah od džehennema je definitivno onaj koji Allah detaljno opisuje. To nam služi kao sredstvo odvraćanja, kako bi nas spriječilo od prijestupa i ugnjetavanja sebe ili drugih. Osim ovoga, ostali strahovi od kojih patimo su često negativni i Allah nam pokazuje kako da se nosimo s njima. Pa krenimo u to.

Uzvišeni Allah kaže: Mi rekosmo: ‘Silazite iz njega svi! Od Mene će vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo Moje budu slijedili – ničega se neće bojati i ni za čim neće tugovati.“ (El-Bekare, 38.) U ovom ajetu Allah nas uči mnogim stvarima, ali mi ćemo se fokusirati na samo neke da bi pojednostavili.
___________________

Ovdje ćemo dati dvije paralele koje će pokazati odakle dolazi strah. Strah od tame je uobičajeni strah koji imaju svi ljudi. Prirodno je bojati se nepoznatog, onoga što ne možete vidjeti. Od toga najviše pate djeca, a neki odrasli i svoju odraslu dob dožive sa strahom od mraka.

Druga paralela je kada putujete na novo mjesto gdje nikada prije niste bili, nalazite se na nepoznatom području, mjestu gdje ne znate šta očekivati. Pogotovo ako putujete sa svojom porodicom ili svojim dragocjenim stvarima, postat ćete vrlo oprezni, pa čak i bojažljivi u toj situaciji. Opet je to strah od nepoznatog i briga jer imate puno za izgubiti ako nešto pođe po zlu. Kada doživimo strah u bilo kojoj okolnosti, progone nas iste emocije i strahovi. To je strah od gubitka, ozljede ili nedostatka sigurnosti pred nepoznatim.

Allah dž.š., nas je stvorio ovakve i oba ova primjera pokazuju strah koji osjećamo kada se suočimo sa neizvjesnošću. Jer to je ono nepoznato, nešto u što nismo sigurni. Vidite da je strah prirodna reakcija, fizičko i emocionalno iskustvo koje nas treba držati budnima i na oprezu. Povijesno gledano, to bi nas zaštitilo od stvarne opasnosti ili napada divljih životinja ili bilo kakve prijeteće štete.

Danas smo mučeni strahovima koje naš um izaziva, od osjećaja istog nedostatka sigurnosti, gubitka ili štete. U iščekivanju nečega u šta nismo sigurni postajemo paralizirani svojim strahovima. Razmišljanje o budućnosti dobar je primjer za to. Uzrokuje tjeskobu, stres, pa čak i gura ljude u depresiju i osjećaj očaja.

Šta ako želite otputovati na novo mjesto, ali ovaj put sa sobom povedete vodiča koji se snalazi. Netko tko zna sve moguće probleme s kojima se možete suočiti, bilo kakav gubitak sigurnosti, novca ili gubitak može se izbjeći. Biste li se osjećali sigurno? Naravno da bi. Sada kada imate nekoga tko brine o vama, pokazuje vas i vodi kroz vaše putovanje, osjećate se sigurnije i strah počinje nestajati.

Allah Uzvišeni je Onaj koji nas vodi. Ako slijedimo Njega i Njegovo vodstvo tada inšallah više nećemo osjećati taj strah. Najmoćniji, Allah je taj koji će nas uputiti i zaštititi nas da se osjećamo sigurnim. Sve šta trebamo učiniti jest slijediti upute kada dođu do nas.

Kako slijediti Allaha? Slijedite Kur’an i sunnet. Kur’an je direktna uputa od Allaha, a sunnet Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, će nam pokazati kako živjeti u skladu s Kur’anom. Stvarno je tako jednostavno. Ako mislite da nije, zapitajte se: Da li ja stvarno slijedim Kur’an i sunnet i u kojoj mjeri? Živim li zapravo u skladu s tim i vjerujem li zaista Allahu?

Prva stvar koju svi trebamo shvatiti je gdje zaostajemo. Ovo je samosvijest i važna je kako bismo mogli vidjeti šta se stvarno događa. Jednom kada prepoznamo u čemu je problem, znamo gdje smo i kamo trebamo ići. Važno je da krenemo da napravimo potrebne promjene. Kur’an je priručnik za život. Budemo li ga slijedili, naši strahovi nestaju. Ali, Allah te neće prisiliti da ga slijediš…Tako je, On nam daje izbor. Strah će nestati kada shvatimo Moć Allaha. Allah je na tvojoj strani zato donosi hrabre odluke i vodi svoj život tamo gdje želiš.

Izvor: Quranic Connections

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta