Zdravlje

Kako se nositi sa stresom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mala je šansa da danas postoji osoba koja nije čula za stres, tzv. „tihog ubojicu“. Možda smo nekad u svom životu čuli izjave poput „Nemoj se stresirati“ ili „Nije ti ništa, samo si malo pod stresom.“. Normalno je da svima s vremena na vrijeme dođe stresna situacija ili period života. Stresne situacije se ne mogu spriječiti ali možemo odabrati kako ćemo se sa njima nositi. Postoje situacije koje su manje ili više stresne (važno je napomenuti da nismo svi isti i svaki organizam drugačije reagira) – neke od njih mogu biti izlazak na ispit, razvod braka, bolest, razni financijski problemi…

Kako stres utječe na naš organizam?

Neke od bolesti koje stres može prouzrokovati su: glavobolja, bol u prsima, problem sa kilažom, ispadanje kose, promjena libida, problemi sa savanjem, šećerna bolest, promjene u ponašanju kao što su izljevi bijesa, agresija, tjeskoba, depresija…, popis je poprilično dug. Stres nije nešto izmišljeno, niti insan ustane ujutro i kaže „Eh, danas sam odlučio da želim biti pod stresom.“. Ipak, neke situacije i okolnosti u životu mogu itekako biti stresne. Bitno je kako ćemo se u datom momentu postaviti i nositi sa istim.

Neke od metoda opuštanja koje će koristiti u borbi sa spomenutim su:

1.Povećanje ibadeta i potpun oslonac na Allaha – Kada sve istinski prepustimo Allahu Uzvišenom, neminovno je da ćemo osjetiti unutarnji mir. Kur’an je lijek koji je besplatan i koji nam je nadohvat ruke. Ipak, ako ga ne koristimo već samo stoji na polici, ne možemo očekivati da ćemo osjetiti njegove blagodati. Kao da imamo upalu grla i odemo kod doktora da nam pripiše antibiotik, a onda dođemo kući i spremimo ga u ladicu umjesto da ga koristimo, smiješno je očekivati da će nam koristiti, zar ne? „…a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!” (Er-Ra’d, 28.)“

2.Topla kupka – Terapeut dr. Frank Lipman iz New Yorka naveo je nekoliko dobrobiti tople kupke, neke od njih su protuupalna svojstva i regulaciju kortizola (hormona stresa). Morska sol i topla voda su idealna kombinacija za opuštanje i izvlačenje toksina, a mogu se dodati kapi ulja sandalovine, lavande, kamilice itd.

3.Miris citrusa – iako možda na prvu zvuči smiješno, dokazano je da miris limuna, limete, naranče i sl., povoljno utječe na norepinefrin, hormon koji je povezan s razinom stresa u organizmu i samim time podiže raspoloženje.

4.Šalica čaja ili mlijeka s medom – šalica čaja ili toplog mlijeka s medom prije spavanja pomoći će da prije utonemo u san i da san bude kvalitetniji. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je volio mlijeko. U jednom od hadisa se prenosi da je rekao: „Neka svako ko pije mlijeko kaže: ʻNeka je u njemu Allahov blagoslov i neka nam ga Allah još više podari, jer mi ne znamo nijednog jela niti pića koje se može sa njim porediti.“ (Ebu Davud i Tirmizi).“

“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.“ (En-Nahl, 68-69.)

5.Čitanje – najbitnija knjiga u našim životima je naravno Časni Kur’an, koji smiruje srca i koji je lijek vjernicima. “Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je izlječenje i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.” (El-Isra, 82). Generalno, čitanje osim smanjenja stresa, pozitivno utječe na produktivnost, pamćenje i koncentraciju.

6.Šetnja u prirodi – Ovo je odličan način da podignemo razinu serotonina (tzv. hormona sreće čiji je nedostatak u organizmu odgovoran za depresiju i anksioznost), razbistrimo misli, a istovremeno koristi kod problema debljine. Iz podataka prikupljenih tijekom 11 godina znanstvenici su otkrili da 2,5 sata hodanja tjedno (21 minuta dnevno) smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba za 31%.

Pokušajmo primijeniti navedeno i inšallah vidjet ćemo pomak.

 

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta