Pokajnici

Kanađanka koja je primila islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pretpostavljam da smo svi već čuli razne priče o braći i sestrama koji su se vratili vjeri islamu. Hvala Allahu Uzvišenom, takvi su slučajevi česti i svakodnevno njihov broj raste. Usprkos tome, ne mogu zaboraviti kakav je osjećaj znati da je netko koga vi osobno poznajete odlučio prihvatiti islam. Ne želim ovu osobu dovesti u neugodnu situaciju, pa ću je nazivati ​​Rita, što nije njezino pravo ime.

Ritu sam prvi put upoznao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Abu Dhabiju prije otprilike tri ili četiri godine. U to je vrijeme bila djevojka mog prijatelja. Nije bila baš primjerenog ponašanja. Ponašala se vrlo slobodno sa muškarcima, a alkohol je pila u prevelikim količinama (čak i po ‘zapadnjačkim’ standardima). Ukratko, život joj je bio gori od života tipične ‘slobodne’ žene na Zapadu. Njezina majka također je bila sklona piću i opijanju, a otac više nije bio živ. Njezina majka bila je kršćanka, Kanađanka.

Međutim, Allah zna što čini i Njemu je sve lako. Rita se u ono vrijeme pomalo zanimala za religiju i provela je neko vrijeme proučavajući islam. Nepotrebno je reći da to nije baš imalo značajnu ulogu u njezinom životu, ali bez obzira na to, bilo joj je čitavo vrijeme negdje u podsvijesti. I to je vjerojatno sve što joj je trebalo. Naravno, nisam odobravao njezino ponašanje niti mi se imalo sviđalo. Međutim, nisam se zbog svog neodobravanja otuđio od prijatelja i nje. Danas mogu reći da mi je drago što sam ostao pri tom razmišljanju. Tijekom sljedeće dvije ili tri godine razgovarao sam s Ritom u dosta navrata. Naši su razgovori uključivali sve domete filozofije i gotovo smo uvijek prelazili na religiju. Kažem to s njenog stajališta, jer što se mene tiče, filozofija, zakon i vjera su jedno.

Vrijeme je prolazilo, a na kraju je i ona napustila Abu Dhabi, kao i ja. Kad sam ja otišao, ona je već prekinula kontakte s drugim muškarcima i počela se družiti sa ženama, prestala potpuno piti i počela se oblačiti mnogo pristojnije. Ipak, još uvijek nije bila muslimanka. Nije prestala sa istraživanjem islama. Neprestano je žudila za znanjem i kad god bih se čuo s njom, slala mi je sve više materijala o stvarima koje je istraživala u vezi s islamom. Prošle zime ponovo sam bio u Abu Dhabiju., kao i ona. Ovaj put razgovarao sam s njom vrlo umjereno i oskudno. Primijetio sam da je razvila veliku odbojnost prema navikama svoje majke. Također je počela nositi samo duge haljine i tunike. Prije nego što sam otišao, ponovno smo se sreli i tom prilikom pokušao sam je naučiti kako se moli. Nosila je maramu i pridržavala se čak i najstrožih muslimanskih pravila što se tiče odijevanja. Rekao sam joj: “Koji je smisao svega ovoga? Priznaj sebi tko si.”…

Zatim sam se vratio u Britaniju, misleći da sam je ostavio da i dalje luta. Pogriješio sam. Prije nekoliko dana dobio sam od nje pismo s poštanskim žigom iz Kanade. Odlučila je napustiti majčin dom i živjeti u Kanadi, svojoj zemlji. Izgovorila je šehadet, pokrila se i počela prakticirati svih pet dnevnih namaza. Do svega ovoga od djevojke koja je došla iz kuće pune alkohola i sama je bila pijanica, hodala razgolićena i nije bila čestita. Ona sada izlazi u javnost noseći odjeću koja izaziva neprijateljsko okruženje (jedna ju je žena zapravo pljunula na ulici) i u bilo kojoj prilici razgovara s ljudima o islamu. Njena odlučnost da ljudima pokaže: “Ja sam muslimanka i ponosna sam na to” je nešto zbog čega je poštujem.

Čini se da danas prilično osuđujemo one koji nisu muslimani. I time se otuđujemo od onih koji su možda potencijalni muslimani. Ne pripisujem sebi nikakvu zaslugu u pogledu Ritinog vraćanja islamu. Zaslužna je sama, a sve je to Allahova odredba i Njegova milost. Moj trud je bio beznačajan u usporedbi s njezinom vlastitom odlučnošću i voljom da potraži istinu. Pronašla ju je. A ako Bog da, još će ljudi slijediti njezin put.

Brat Hisham Zoubeir
Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta