Sabah namaz

Klanja sabah tek kada ustane da ide na posao

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Koji propis važi za onoga ko klanja Sabah tek kada ustane da ide na posao, što uglavnom znači oko 7:30, uzimajući u obzir da na posao ne kasni ni minut – jer je vrlo marljiv u tome da ga upišu među one koji prvi dolaze na posao?

Odgovor: Neki učenjaci smatraju da je nevjernik onaj ko bez opravdanja propusti jedan namaz, tako da istekne njegovo vrijeme. Oni to smatraju velikim nevjerstvom koje ga izvodi iz okvira islâma. Po tom stavu ta osoba je nevjernik koji je izašao iz vjere, jer će nakon namjernog odgađanja namaza do isteka njegovog vremena bez šerijatskog opravdanja taj namaz biti bezvrijedan i neće biti primljen (kada ga obavi).

Drugi učenjaci smatraju da jedino ostavljanje namaza u cijelosti izvodi čovjeka iz vjere, dakle ukoliko ne klanja ni Sabah ni druge namaze. Ovo mišljenje je bliže dokazima, te prema tom mišljenju koje smatramo ispravnijim taj čovjek nije uznevjerovao – ali je međutim njegovo stanje vrlo kritično. Ovo važi ukoliko ne vjeruje da je dozvoljeno odgađati Sabah do isteka njegovoga vremena. Ukoliko vjeruje da je to dozvoljeno, negiranjem te obaveze je uznevjerovao.

Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta