Odgovori

Ko su “vehabije”?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Pošto sam od prije 3 mjeseca počela da se učim o vjeri, dolazim do nekih nejasnih pitanja, pošto sam odprije mislila da su svi muslimani čjelog svjeta isti, sad saznajem da ima 4 mezheba ali sad čujem imaju i neki koji se zovu vehabije, mada neko kaže nije to njihovo pravo ime, oni se drukčije zovu, ali niko mi nezna objasniti.

ODGOVOR: Uvažena sestro, tvoje prvobitno ubjeđenje da su svi muslimani isti je potpuno ispravno i znaj da si već na početku zauzela ispravan stav. Što se tiče mezheba to su pravni (fikhski) pravci koji su rezultat različitog razumjevanja šerijatskih izvora. Potpuno je objektivno i realno da dva učenjaka na različite načine shvate određeni argument, budući da se njihova moć razumjevanja i shavatanja tih dokaza razlikuje od situacije do situacije. Dakle, svaki od spomenitih mezheba nastoji na što precizniji način razumjeti Kur’an i Sunnet i na osnovu tog razumjevanja donosi pravno rješenje po određenom pitanju. Međutim, pored ovih razilaženja svi muslimani ehlussunnetskih pravnih provicijencija su složni na jednom akaidu (vjerovanju), što je najbitnija stvar u islamu.

Islamski učenjaci od prvih od posljednjih su tolerisali fikhska razilaženja koja su svakako neizbježna. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ukazao na postojanje ovih razilaženja, kazavši: “Kada jedan učenjak bude činio idžtihad (nastojanje da se dođe do najispravnijeg stava) pa pogodi u tom svom idžtihadu ima dvije nagrade a ako pogreši ima jednu nagradu.” Buhari i Muslim. Ko pogodi u idžtihadu ima nagradu za idžtihad i za pogodak, a ko pogreši ima nagradu samo za idžtihad. Pa neka je neizmjerna hvala našem Uzvišenom gospodaru koji nas je učinio muslimanima, a najbolji muslimani kod Allaha su najbogobojazniji bez obzira na njihovo meshepsko opredjeljenje.

Što se tiče onih koji zovu “vehabije” to su ustvari muslimani koji nastoje dosljedno slijediti Kur’an i Sunnet. Svaka muslimanka koja se propisno pokrije, ne mješa se sa muškarcima, ne sluša muziku itd., i svaki musliman koji pusti dužu bradu, skrati svoju odjecu, koristi misvak i sl., nazivaju ih imenom “vehabije” želeći time kazati da slijede Muhammeda b. Abdul-Vehhaba. Ispravno bi bilo, ako već žele da ih okarekterišu nekim imenom, da kažu “Muhammedije”, budući da se njegov otac zvao Abdul-Vehhab, ne on. Većina ljudi koje nazivaju vehabijama uopće i ne zna ko je Muhammed b. Abdul-Vehhab. Oni koji slijede Kur’an i Sunnet (svakako da pripadnici svih pravnih škola slijede Kur’an i Sunnet) ne pripisuju se određenoj pravnoj školi, pa zbog čega bi se pripisivali Muhammedu b. Abdul-Vehhabu, koji sigurno nije na stepenu ni jednog od imama ovih pravnih škola, iako je bio poznati i priznati učenjak.

Ovaj pseudonim “vehabije” su isforsirali laički umovi prvenstveno šije (rafidije) koji svoju vjeru svode na mlataranja sa lancima, obozavanja mezarja i naricanja kod kaburova. Muhammed b. Abdul-Vehhab se svakako borio protiv ovoga širka i nastojao je raširiti ispravan tevhid (vjerovanje).

Dakle, svako onaj ko se prihvati izvorne vjere dobija epitet “vehabije”. Šta je to loše da se slijedi Sunnet u pravom smislu te riječi?! Loše je to što neki muslimani nisu u stanju vladati svojim prohtjevima pa kada vide nekoga da je čvršći od njih u vjeri, kažu: “Plaćenik, vehabija, musliman 92, i sl.” Molim Allaha da nas sačuva neznanja, da očisti naše grudi od zavisti i naše jezike od potvore. Amin!

Odgovorio dr Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta