Odgovori

Tri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šta da uradim s poklonom koji sam dobila za rođendan?

PITANJE: Kakav je propis o poklonu koji dobijem za rođendan, a ja to ne slavim?

ODGOVOR: Uvažena sestro, u vašem pitanju sadržano je nekoliko bitnih elemenata. Prvo, to što ne slavite rođendan potpuno je ispravno i za svaku pohvalu. Nažalost, živimo u vremenu kada su muslimani toliko imanski oslabili, toliko se udaljili od svoje vjere, da su u svemu i svačemu počeli da oponašaju nevjernike. Jedna od tih stvari jeste i slavljenje rođendana.

Islamski su učenjaci kazali da je slavljenje rođendana novotarija, da je to zabranjeno i da je to oponašanje nevjernika. Uz sve to, veoma često vidimo ljude koji se javno deklariraju kao vjernici, praktičari vjere, sljedbenici sunneta, kako na svojim profilima postavljaju slike na kojima su torte koje su pripremili svojoj djeci za rođendane ili rođendanske proslave. Siromasi, nesvjesni da na taj načim mogu da potpadnu pod riječi Allahovog Poslanika: “Svim sljedbenicima mog ummeta bitće oprošteno osim onima koji javno čine grijehe.” (Buhari i Muslim, od Ebu Hurejre)

Umjesto da se stide svoje slabosti i da se stide svog oponašanja nevjernika, oni to još i reklamiraju i time se hvale, razotkrivajući to što ih je Allah prekrio prilikom činjenja grijeha. Za nekoga je ostavljanje slavljenja rođendana nazadnost, a njegovo slavljenje smatra savremenim trendom i pokazivanjem ljudima kako je islam “fleksibilan” i kako nema ništa protiv toga da muslimani slijepo slijede nevjernike.

Drugo, onog momenta kada vam je spomenuta osoba darovala poklon,vi ste trebali reagirati i pojasniti propis slavljenja rođendana u islamu, i činjenicu da nije dozvoljeno međusobno udjeljivanje poklona s tim ciljemi tim povodom, ali pošto niste i pošto ste uzeli taj poklon, smatram da vam nije obaveza da ga se riješite, pošto je poklon,sam po sebi, dopuštena stvar.

Prije nego što ponovo dođete u sličnu situaciju,osobi koja vam tim povodom želi nešto pokloniti trebate na lijep način pojasniti da mi muslimani tokom cijele godine treba da pazimo jedni na druge, da se obilazimo, i da jedni drugima, shodno mogućnosti, udjeljujemopoklone, a ne da to činimo jednom godišnje na dan rođenja. Ljudi nisu svjesni kako je Allahova vjera savršena, a što se pokazuje i kroz ovaj segment ljudskog života. Pogledajte nevjernike, tokom cijele godine ne znaju za međusobnu razmjenu poklona, i kada dođe rođendan, žele to nadomjestiti. Isti je slučaj i sa ženom i 8. martom, danom u kojem se pazi žena i danom kada se ženi daju ruže i ostali pokloni, a ostale dane u godini žena je sve i svašta, osim, majka, supruga ili kćerka.

Rezime: Nije vam obaveza da se riješite tog poklona i niste grješni što nosite dobijeni poklon. Pošto je, samim prihvatanjem, on postao vaše vlasništvo, vi imate pravo da činite s njim što želite: možete ga prodati, nekome darovati ili lično nositi.
_____________________________

Čupanje obrva na inicijativu muža?

PITANJE: Moja je majka nedavno počela prakticirati vjeru, ali ima problema s babom koji se s njom ne slaže oko nekih stvari, tačnije u pogledu čupanja obrva. Ona je pročitala da je zabranjeno čupanje obrva i zanima je kakav je propis o čupanju obrva ako muž to zahtijeva?

ODGOVOR: Uvažena sestro u vjeri, pošto se iz vašeg pitanja dâ zaključiti da je propis čupanja obrva vama poznat, o tome nećemo govoriti, osim što ćemo potvrditi da je islam strogo zabranio čupanje obrva, pa je u vjerodostojnim hadisima zabilježeno da je Allahov Poslanik prokleo ženu koja to čini i onu kojoj se to čini.
Nakon toga, slijedi pitanje da li je to dopušteno činiti na inicijativu muža?

Pokornost žene mužu uvjetovana je dopuštenošću čina koji muž traži od supruge, što nije slučaj u vašem pitanju. U ovoj situaciji muž traži od žene da se “uljepša” na način koji je vjera strogo zabranila, čak je počinilac tog djela proklet jezikom Allahovog Poslanika. Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Nema pokornosti stvorenjima u nepokornosti Stvoritelju – Allahu; pokornost je u dobročinstvu.” (Ebu Davud, br. 2625, od Alije, radijallahu anhu, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani) Ovaj hadis je veliki temelj u poglavlju pokornosti stvorenjima, bez obzira o kome se radilo. Pokornost stvorenjima je u granicama dozvoljenih stvari, nikako u onome što je zabranjeno vjerom.

Savjet: Smatram da vaša majka treba da na lijep i blag način porazgovara s vašim ocem, te mu pojasni da to što čini ne radi kako bi se protivila njemu i njegovim zahtjevima, već zato što je to stvar precizirana vjerom. Također, da se maksimalno potrudi da udovolji njegovim zahtjevima u drugim stvarima, kako bi na taj način pridobila i omekšala njegovo srce.

Napomena: Čudno je stanje onih žena koje praktikuju vjeru, pokrivene su i klanjaju, a tako lahko se upuštaju u spomenuti grijeh, čupanje obrva, a u velikom broju slučajeva to niko od njih ne traži. Na njima je dodatna odgovornost onda kada se neko pozove na njih i njihove postupke, pa to traži od svoje supruge, a dokaz dopuštenosti spomenutog postupka jeste postupak spomenutih žena. A Allah najbolje zna!
_____________________________

Šerijatski stav o farbanju kose (za žene)?

PITANJE: Zanima me kakav je stav Šerijata o farbanju ženine kose?

ODGOVOR: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Islamski učenjaci kada govore o farbanju kose za žene, kažu da je u osnovi ženi dozvoljeno da farba kosu. Iz svega spomenutog izuzima se farbanje u crnu boju. Kada je Allahov Poslanik osvojio Mekku, doveden mu je Ebu Bekrov otac Ebu Kuhafe, a njegova brada i kosa bile su bijele, prepune sijedih, pa je kazao Poslanik: “Promijenite tu bjelinu nečim, samo ne crnom bojom.”(Muslim od Džabira, r.a.) Takoðer na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika: “Pred Sudnji dan će doći narod koji će se farbati u crno, kao što su prsa golubova, i oni neće okusiti miris Dženneta.” (Ebu Davud, od Ibn Abbasa, r.a., vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani) Na osnovu ovih hadisa učenjaci su zabranili i ženama da farbaju kosu crnom bojom.

Napomena: Smatram da je korisno spomenuti da žene ne smiju koristiti farbe koje imaju svojstvo da kada se stave na kosu sprečavaju dolazak vode do kose, što čini neispravnim i nepotpunim ženino kupanje – gusul i njen abdest, a to povlači za sobom neispravnost namaza, što je veoma opasno!!! Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio: mr Pezić Elvedin

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta