Hadisi
white concrete building

Ko uznemiri Mog prijatelja (evlijju), objavit ću mu rat

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uzvišeni Allah kaže: ‘Ko uznemiri Mog prijatelja (evlijju), objavit ću mu rat.'” (Buhari, 11/340-341)

Riječi Uzvišenog: “Objavio sam rat onome ko bude neprijatelj Mome prijatelju…”, tj. obznanjujem da sam Ja zaratio protiv njega, jer je on zaratio protiv Mene napadajući Moje miljenike. Dakle, vjerska dužnost (vadžib) jeste biti u prijateljstvu s iskrenim vjernicima (prijateljima), a haram je biti s njima u neprijateljskim odnosima. Isto tako, vjerska je dužnost biti u neprijateljstvu s Allahovim neprijateljima, a haram je biti u prijateljstvu s njima. Uzvišeni kaže:

„…s Mojim i vašim neprijateljima ne prijateljujte…“ (El-Mumtehine, 1)

“Vaši zaštitnici su samo Allah i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno namaz obavljaju i zekat daju. Onaj ko za zaštitnika uzme Allaha i Poslanika Njegova i vjernike – pa, Allahova strana će svakako pobijediti.” (El-Maide, 55.-56.)

Znaj da svi oblici grijeha predstavljaju sukob s Allahom i što je grijeh kojeg čini čovjek odvratniji, sukob je sve žešći. Zbog tog je razloga Uzvišeni Allah lihvare i drumske razbojnike nazvao Svojim neprijateljima i neprijateljima Njegova poslanika usljed težine nasilja koje nanose ljudima i njihova činjenja nereda na Njegovoj zemlji. Isti je slučaj i kad se radi o onome ko se bori protiv Njegovih miljenika, jer je Allah preuzeo na Sebe da ih pomaže, voli i štiti. Zato, ko bude s njima u neprijateljstvu i ko se bude borio protiv njih, takav je u neprijateljstvu s Allahom i u ratu protiv Njega.

Koga Allah zavoli podarit će mu da i on Njega zavoli, da Mu bude pokoran, i da Ga se stalno sjeća. Iz toga će proisteći da takav čovjek bude blizak Allahu i da kod Njega ima posebno mjesto, kako to Uzvišeni kaže.

“O vjernici, ako neko od vas od vjere svoje otpadne, pa Allah će sigurno mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole, prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima stroge; oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allabov dar, koji On daje kome hoće – a Allah je neizmjerno dobar i zna sve” (El-Maide, 54.)

Ajet pojašnjava da onaj koji zanemari Allahovu ljubav i okrene se od Allahove bliskosti i to ga uopće ne zanima, Allah će te darove podariti onome ko je preči i ko ih više zaslužuje od njega. Ko se odrekne Allaha, taj zamjenu za Njega neće moći naći, a Allah umjesto njega ima mnoge alternative.

Ko izgubi Allaha, neće mu koristiti čak ni Džennet sa svim njegovim blagodatima. I takav će biti obmanjen. Pa šta reći onda tek za čovjeka koji je to sve zamijenio sa neznatnim prezrenim ništavnim djelićem predstavljenim u ovom svijetu koji kod Allaha ne vrijedi ni koliko krilo mušice!

Potom je Uzvišeni Allah opisao one koje Allah voli i koji Njega vole: “…prema vjernicima ponizni, a sa nevjernicima strogi…” Znači takvi se odnose prema vjernicima blago i ponizno, a prema nevjernicima odnose se ponosno, strogo i grubo. Oni, pošto su zavoljeli Allaha, zavoljeli su i Njegove miljenike koji Ga vole, i zato se odnose prema njima s ljubavlju, osjećajem i milošću, a preziru Njegove neprijatelje koji se bore protiv Njega i zato se odnose prema njima oštro i grubo, kako se to kaže u riječima Uzvišenog “…prema vjernicima ponizni, a s nevjernicima strogi; oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojali…” (El-Maide, 54.)

U potpunu i savršenu ljubav prema Allahu spada i to da se bori protiv neprijatelja Onog Koji se voli. Zato je džihad na Allahovu putu poziv onima koji su se okrenuli od Allaha da Mu se vrate i to sabljom i kopljem nakon što budu pozvani dokazom i argumentom.

Onaj ko voli Allaha želi da se svi ljudi Njemu povrate. Ko ne prihvati poziv Istine blagošću i dobrostivošću, treba mu demonstrirati strogost i nepopustljivost. U hadisu stoji: “Tvoj je Gospodar ushićen ljudima koje prema Džennetu vode u lancima.” (Buhari, 6/145; Misli se na teškoće i velika iskušenja kroz koja prolaze borci na Allahovom putu)

Oni se ne boje ničijeg prijekora. Onaj koji voli nastoji samo odobrovoljiti onog Koga voli, bez obzira da li će se to nekome sviđati ili ne, jer onaj ko se u svojoj ljubavi boji prijekora zbog onog Koga voli taj nije iskren u ljubavi.

Riječi Uzvišenog: “…to je Allahov dar, koji On daje kome hoće…” (El-Maide, 54.)
Njegov dar koji On daje onima koji Ga vole i koje On voli a čiji je opis naveden. “… Allah je neizmjerno dobar i zna sve.” On puno daje i dobro zna ko je zaslužan Njegovog dara. On uskraćuje Svoj dar onima koji ga nisu zaslužni.

Komentar hadisa: Ibn Redžeb el-Hanbeli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta