Lijepi islam

Koji je tvoj nasretniji i najvažniji dan u životu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koji je tvoj nasretniji i najvažniji dan u životu? Je li to možda dan vjenčanja, ili dan mature, ili dan kad si diplomirao/la na fakultetu, ili dan kad si se zaposlio/la?

Čovjek koji je sklonio granu sa puta koja je smetala prolaznicima, nije znao da će to biti najvažniji i najsretniji dan u njegovom životu, jer mu je Allah zahvalio na tom dobrom djelu i oprostio mu grijehe.

Žena prostitutka nije očekivala da će onaj dan kada je napojila psa koji je skapavao od žeđi, biti njezin najvažniji i najsretniji dan u životu, jer joj je Allah oprostio zbog tog dobrog djela.

Najvažniji dan u životu Jusufa, a.s., bio je dan kad se našao licem u lice sa lijepom vladarevom ženom koja ga je pokušala navesti na grijeh, govoreći: ”Hajde!”, pa joj je on rekao: “Sačuvaj Bože!” I Allah ga je nagradio najljepšom nagradom i učinio Sebi bliskim, potvrđujući njegovu iskrenost i bogobojaznost u ajetu: ”Da odvratimo od njega izdajstvo i blud, jer je on uistinu bio Naš iskreni rob.(Jusuf, 24.)

Najvažniji i najsretniji dan u životu ashaba koji su učestvovali u Bici na Bedru bio je dan kad im je rečeno: ”Činite šta god hoćete, oprošteno vam je.”

Dan života za plemenitog ashaba Talhu, r.a., bio je dan Bitke na Uhudu kada je svojim tijelom štitio Allahovog Poslanika i zadobio mnoštvo rana, pa mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Talha, tebi je Džennet zagarantovan.” A Ebu Bekr, r.a., rekao je: ”Dan Bitke na Uhudu bio je Talhin dan.”

Čovjek doživi najveći dan i bude upisan u sretnike zbog određene situacije i postupka za koji mu Allah pruži priliku i potčini uzroke koji vode do tog cilja.

Koji je naš dan života? Jesmo li to shvatili ili još uvijek ne znamo koji je to dan?

Možda je to dan kada smo u tajnosti pustili suzu iz pobožnosti.

Ili dan kad smo se, u ime Allaha, suprotstavili zovu strasti, a imali smo mogućnost da učinimo grijeh.

Ili kada smo unijeli radost u srce muslimana.

Ili kada smo pomilovali siroče po glavi.

Ili kada smo poljubili majku u ruku.

Ili kada smo sreli brata muslimana sa osmijehom na licu.

Ili kada smo pravedno svjedočili i rekli istinu u lice zulumćara iako su nam prijetili kaznom i sankcijama.

Ili kada smo, u ime Allaha, pomogli obespravljenom čovjeku.

Ili kada smo pokrili tuđu sramotu.

Mi to ne znamo, zato ne gubimo nadu i ne podcjenjujmo ni jedno dobro djelo makar u našim očima izgledalo malo i neznatno.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić –  www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta