Aktuelnosti

Koliko smo svjesni blagodati mjeseca Zul-Hidžeta? (Obavezno pročitati)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas (srijeda 18.11.2009) je prvi dan mjeseca Zul-Hidžeta

Poslanik, saws, je rekao: ”Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana”, misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ”Pa čak ni borba na Allahovom putu?” Rekao je: ”Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.

KOLIKO SMO SVJESNI BLAGODATI MJESECA ZUL-HIDŽETA???

Dočekasmo blagoslovljeni mjesec u kome se nalazi deset dana kojima se naš Gospodar Milostivi zaklinje: “Tako mi zore i deset noci“/El-Fedžr,1-2./, a to bi nam trebao da bude najbolji pokazatelj velike vrijednosti ovoga mjeseca i razlog zahvalnosti Milostivom što nam je odgodio dolazak meleka smrti i ostavio još jednu priliku da iskoristimo blagodati ovog mubarek poklona!To je mjesec u kome se obavaljaju obredi hadža, u kojima naša odabrana braća i sestre ,kojima je Allah omogućio obavljanje ove islamske dužnosti, koračaju zemljom kojom je koračao naš Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, njegove časne supruge – naše majke pravovjerne. Koračaju onim istim tlom kojim je koračao Ebu Bekr Es-Sidik, Omer, r.a., Alija, r.a., Osman r.a.. i drugi. Udišu naše drage hadžije onaj isti zrak koji su udisali naši plemeniti predhodnici.

Piju oni onu istu Zem-Zem vodu koja je Allahovom voljom provrela ispod nogu Ismaila, a.s., sina Ibrahima, a.s., i njegove majke Hadžere r.a.. Dodiruju naša odabrana braća i odabrane sestre Hadžeru-l-Esved, kamen koji nam je spušten iz Dzenneta kao poruka, pouka i upozorenje od Sveznajućeg Gospodara.

Praštaju se njihovi grijesi i odlaze od njih poput zaprljanih rijeka, a njihova srca teže samo ka dzennetskim ljepotama, prepoznavajući bezvrijednost dunjaluka. Kljanjaju ovi odabrabrani Allahovi robovi u džamiji Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Kazao je Allahov Poslanik: ”Namaz obavljen u časnom hramu u Mekki vredniji je od stotinu hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu.” / Ibn Madže/,… i obilaze njegov mubarek kabur, osjećaju njegovu blizinu i odgovor na nazvani selam.

Allahu ekber! Allahu ekber! Koje blagodati naša braća i sestre u ovim danima iskorištavaju i u koliko velikim počastima uživaju. Odazivaju se na poziv svog Gospodara i svojim zajedničkim dovama, cjelokupno stanje umeta poboljšavaju. Ljubav u ime Allaha šire i primaju.

Ipak nema razloga za tugu niti jedan musliman koji nije u mogućnosti u ovoj godini da hadž obavi jer nam naš Milostivi Gospodar nikada neće nasilje učiniti niti umanjit naše vrijednosti u odosu jednih prema drugima. Tako nam je poklonio na dar deset prvih dana Zul- Hidžeta i posebne blagodati ibadeta u njima.

Zbog toga je potrebno da poslušamo poruke Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem,: ”Ne postoje veličanstveniji dani kod Allaha, niti dani u kojima su dobra djela draža Allahu od ovih deset dana, mnogo u njima Allaha spominjite et-tehlilom (izgovarajući riječi la ilahe illellahu), et-tekbirom (veličanjem Allaha izgovarajući riječi Allahu ekber), et-tehmidom (zahvalom Allahu riječima elhamdulillahi).” / Imam Taberani /

Također je rekao: ”Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana”, misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ”Pa čak ni borba na Allahovom putu?” Rekao je: ”Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.” /Buharija i drugi/

Onaj čije srce teži ka oprostu grijeha, povećanju dobrih dijela i približavanju Gospodaru svih svjetova, treba da bude sretan zbog poruke koju nam je prenijela Ajša, r.a., prenoseći riječi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “>Nema ni jednog dana u kome Allah oslobodi više robova od džehennemske vatre kao što je to slučaj sa danom Arefata. Allah, dž.š., se se spusti na dunjalučko nebo, te se pred melekima pohvali iskazujući svoj ponos sa Svojim robovima govoreći:”Šta ovi žele?” A u drugoj predaji se navodi nastavak gdje se kaže: “Budite svjedoci, meleki moji, da sam ja njima oprostio!” /Muslim, En-Nesai/

BRACO I SESTRE POSTITE OBAVEZNO OVAJ DAN (CETVRTAK 26.11.2009) AKO STE U MOGUCNOSTI

O danu Arefata (to je dan prije Kurban Bajrama, koji ove godine podpada u cetvrtak 26.11.2009) ima jako puno predaja koje potvrđuju njegove nebrojene blagodati a Katede, r.a., nam je prenijeo da je Allahov Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem upitan o postu na dan Arefata, pa je odgovorio: “On iskupljuje grijehe prošle i ostatak tekuće godine!” / Muslim/

A u hadisu koji bilježi imam Malik r.a., Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: “Nikada šejtan nije manji, poniženiji, udaljeniji od dobra i ljući kao što je to na dan Arefata. A to je radi toga sto vidi kako silazi Allahova milost što Allah oprašta velike grijehe…“.

Sve navedeno nam samo dokazuje da ni slučajno nismo onemogućeni da iskoristimo blagodati mjeseca Zul-Hidžeta i ukoliko se nalazimo kod naših kuća, daleko od Meke i Medine, Saffe i Merve…

Zbog toga, draga moja braćo i mile moje sestre, ne dozvolimo sebi da nam ovih deset dana prođe u ispijanju kahva, prenošenju tuđih riječi, gledanju TV ili drugom obliku gubljenja vremena. Ne budimo nasilnici prema našim srcima koja teže ka činjenju dobrih dijela, povećanju ibadeta i otklanjanja tuđih nevolja! Ne dozvolimo našem jeziku da ovaj mubarek mjesec provede u haramu umjesto da bude vlažan od iskrenog zikra, povećanog učenja Kur’ana Časnog i izgovaranja iskrenih dova koje nam možda budu presudne u promjeni naših sudbina i otklanjanju tegoba! Neka nam naše ruke budu zahvalne na ispunjenoj želji da budu dignute visoko u dovi kojom tražimo zaštitu od džehennemske kazne i uživanje u džennetskim baštama.

Naše noge, kao i cijelo tijelo, vapi za koracima upućenim ka halalu, ka dobročinstvu i povećanju sadake, otklanjanje muslimanskih nevolja… one mole da učestvuju u pomoći za vraćanje duga nevoljnika i obilazak bolesnika… Nadaju se dugom stajanju na dobrovoljnim namazima i još dužim sedždama u blizini svoga Gospodara. Iskoristimo ovu priliku cijenjena braćo i voljene moje sestre jer je smrt doista blizu pa sebi ne smijemo dozvolit takav luksuz da je propustimo.

Dočekajmo deseti dan Zul-Hidžeta (Kurban bajrama), sa ubjeđenjem da smo predhodne dane iskoristili maksimalno bez imalo straha ili žalosti za izgubljenim vremenom jer izgubljeno je teško ili nemoguće nadoknaditi, čak i ako nam se pruži nova šansa, a koja će možda biti u bolesti, starosti ili nekom drugom iskušenju! Investirajmo pametno u ovim blagoslovljenim danima bez straha od rizika, jer onaj ko je razumom obdaren nije kao onaj koji se u neznalice ubraja!!!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta