Brak i islamska porodica

Koliko teško je biti dobar otac

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Cesto citamo ili slusamo price o tome kako je biti majka i zena, koja su i m prava i obaveze i njihova uloga u obitelji. Podjednako je tesko biti dobar otac jer su i njihove duznosti brojne.

– On na svojim plecima nosi velike obaveze, financijske i vjeske sa kojima se susrece prje nego sto i postane otac. Njegovo djete ima pravo na dobru i pravednu majku, sto znaci da mora biti oprezan kod izbora svoje supruge. Bez obzira koliko konzervativni ili liberalni bili izbor osobe sa kojom se namjerava provesti ostatak zivota ne smije se olako shvatiti.

– Kad dode vrijeme svadbe, sve sto zena treba je “da se pojavi”, a muz vecnom to sve organizira. Mora joj dati mehr i dalje se potpuno uzdrzavati. Cak ako je ona i multi-milioner nije duzna potrositi ni jedan fening na svoju obitelj ako to ne zeli, jednostavno njena duznost nije da uzdrzava obitelj.

– Otac je takodjer odgovoran za uzdrzavanje djece.Ako dode do razvoda u islamu se ne treba ni pitati tko uzdrzava djecu: to je i dalje naravno otac i mora brinuti , uz majku, da djete odgoje kao dobrog muslimana.

– U vecini slucajeva muz radi , dok zena ostaje kuci kako bi se brinula za djecu, cistila i kuhala ali ona moze, naravno ako imaju dovoljno sredstava , da trazi od muza da imaju kucnu pomocnicu.

– Poznato nam je kada je poslanik savs upitan tko od roditelja zasluzuje vise postovanja, a on je odgovorio “Tvoja majka” tri puta, a tek je cetvrti put rekao “ Tvoj otac”.

– Dzennet je pod majcinim nogama, a ne pod ocevim, ali je prelijep osjecaj kad se nakon napornog dana na poslu otac vrati kuci i ugleda svoju zenu i djecu, te radost na njihovom licu sto ga vide.

Zato drage sestre ne zaboravimo koliko smo sretne sto nas je Allah pocastio da smo zene, da boravimo u svojim kucama uz djecu, da imamo vremena da se vjerski obrazujemo i o tome poducavamo djecu, da vise vremena provodimo u ibadetu, a za sve ovo imamo nagradu od Allaha, kako je samo milostiv nas Gospodar.

Zamislimo kao bi bilo da svaki dan moramo ici na posao, a pored toga nas cekaju sve obaveze kod kuce, oko muza i djece. Zato olaksajmo svojim muzevima, docekajmo ih sa osmjehom na licu kad se vrate kuci sa posla, potrudimo se da mu boravak u kuci bude sto ugodniji, jer kao sto je muzev dzennet pod majcinim nogama, zenin je pod muzevim -ovo ne zaboravimo, jer u koliko nam je to stalno u mislima necemo se usuditi da se npr. ljutimo na muza kad nas ne pusti na ders, da govorimo sestrama “Moj muz meni uvijek to i to” ili “nikad to i to” jer zbog tog nikad najvise nas je u dzehennemu (zbog nezahvalnosti muzu za ucinjeno dobro). Molim Allaha da nas sacuva Dzehennema i popravi nase stanje. Amin!

Poslala sestra S. S.

Posaljite i vi vas prilog za stranicu na adresu:
INFO@N-UM.COM

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta