Problem i devijacije u društvu
black sailing boat digital wallpaper

Tvoji komentari su dokaz tvoje (ne)kulture

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čovjek se zaista ražalosti kada vidi na koji način muslimani raspravljaju s drugim muslimanima putem komentara na društvenim mrežama. Subhanallah, nekad dobiješ osjećaj kao da su jedni drugima neprijatelji, uopšte ne slijedeći kur’anski imperativ: ”…a vjernici su samilosni među sobom…”, tj. da su merhametli (samilosni, sažaljivi) jedni prema drugima. Često jedni druge i ne poznajemo, ali nam to ne igra neku ulogu, već zauzmemo neprijateljski stav samo na osnovu nečega što je taj neko napisao, a sa čim se mi ne slažemo. Ako dajemo savjet/kritiku/sugestiju, cilj toga je valjda da ta druga osoba uvidi svoju grešku i da se popravi, a nije cilj da se ta osoba uvrijedi i ponizi?

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani”, pa se zapitajmo da li su drugi muslimani mirni od naših jezika (komentara)? Izgleda da je nama muslimanima od svih islamskih propisa najteže primijeniti lijepo ponašanje i lijep govor, tj. najteži nam je rad na ahlaku.

Kako je lijepo vidjeti kad ti se neko obrati, a nema isto mišljenje kao ti po pojedinom pitanju, ali ostavi tako lijep i kulturan komentar u kojem iznosi svoje mišljenje bez da degradira tebe kao insana i muslimana. To je jedan od pokazatelja veličine tog insana, njegove kulture, lijepog ahlaka i lijepog odgoja. Isto tako, oni koji u svojim komentarima izljevaju svoje frustacije, omalovažavaju svog sagovornika, nazivaju ljude neznalicama, licemjerima i sl., takvi nisu ni svjesni koliko sa svojim komentarima govore o sebi i kako time pokazuju svoju nekulturu i svoj nedgoj.

I na kraju, jedan od najvećih grijeha u islamu je govoriti o Allahovoj vjeri bez znanja. Danas imamo priliku gledati kako pojedinci ispod nekog video klipa ili teksta u kojem neko od učenih ljudi govori o nekom propisu, iznose svoja mišljenja, tipa: ”Ja ne mislim tako, ja smatram…” bez da navedu ijedan dokaz iz Kur’ana ili sunneta o tome, ili mišljenje nekog islamskog učenjaka po tom pitanju. Jedino čime se služe jeste njihov razum i kako oni shvaćaju da taj propis treba biti. 

Izvini, ali ko si ti da iznosiš svoje mišljenje bez potrebnog znanja, koje je često potpuno u koliziji sa islamskim učenjem, i zašto očekuješ da je nekome važno tvoje mišljenje? Zašto se ljutiš kada administratori fb stranica obrišu tvoje komentare, a da si svjestan/na šta napišeš i koje neznanje pokazuješ u njima, bio/la bi zahvalna tim ljudima što su uklonili nešto što bi moglo negativno utjecati na druge posjetioce koji čitaju, a koji ne mogu razlučiti šta je pogrešno, a šta ne, i koji bi i sami mogli usvojiti takvo razmišljanje.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta