Kur'an

Kur’an i savremena nauka – oblaci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nego što počnemo da se bavimo sa naučnim čudom Kur’ana, želimo da vas pitamo jedno pitanje. Da li imate ikakvu informaciju o težini oblaka? Ako nemate nikakvu informaciju, želimo da otprilike pretpostavite težinu oblaka. Šta mislite kolika je težina oblaka? Ili, da vam pojednostavimo pitanje: Da li mislite da li su oblaci teški ili lagani? Vi ćete vjerovatno reći da su lagani. Međutim, Kur’an je je naveo prije 1400 godina da oblaci nisu nikako lahki nego da su baš suprotno, veoma teški. Sada, da navedemo nekoliko ajeta na ovu temu: “On je Taj Koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njeg kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; tako ćemo i mrtve oživiti da bi ste se prisjetili i pouku prihvatili! (Kur’an, 7:57)

On je Taj Koji vam pokazuje munju, da se uplašite i ponadate, i On daje da iznova nastaju teški oblaci.” (Kur’an, 13:12)

Kao što vidite, u Kur’anu je navedeno prije 1400 godina da oblaci nisu nikako lagani, već su opisani kao “teški oblaci”. Šta naučnici kažu ovoj temi? Da li su oblaci stvarno teški kao što je navedeno u Kur’anu? Prema istraživanju izvršenom u skorije vrijeme, prilično zapanjujuće brojke o težini oblaka su pronađene. Na primjer, oblak kumulonimbus, poznatiji kao olujni oblak, može sadržavati do 300.000 tona vode. (da vam dočaram koliko je to, to vam je kao 12 hiljada vreća brašna od po 25 kg). Da, niste pogrešno pročitali; spominjemo oblake koji su teški 300.000 tona. Činjenica da masa od 300.000 tona stoji na nebu bez ikakve potpore je nešto što zapanjuje um. Čak je još više interesantnije da je ova informacija spomenuta u Kur’anu.

Sada, razmislimo o ovome: U vrijeme kada je Kur’an objavljen, nije bilo moguće za ljude da imaju informaciju o težini oblaka. Štaviše, mi smo vjerovatno mislili da su oblaci veoma lahki, prije nego što smo naučili ove činjenice.  Kako se može sumnjati da je Kur’an Allahov Govor, poslije saznavanja ovih informacija? Kur’an je Božija Knjiga, a Allah vjetrom šalje oblake u sušna predijela i daje život ovim područjima – Stvoritelj koji je stvorio oblake i učinio da se oblaci kreću na nebu sa hiljadama tona vode.

Izvor: http://www.questionsonislam.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta