Odgovori

Lažni “prorok”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Zamolila biha vas da mi kažete stav islama o Williamu Branhamu,njega neki krsčani smatraju prorokom. Koliko sam čitala imao je dosta čuda i vizija i liječio je ljude Božijom voljom, javljalo mu se neko svjetlo koje mu je citiralo tekstove iz biblije i svašta nesta. Voljela bih da o njemu pročitate i da mi odgovorite kako je mogao takva čuda raditi i kako su mu ispravne vizije bile, jer šta bi god predvidio desilo bi se. Nije mi jasno kako neko ko je pozivao u zabludu mogao takva čuda raditi, jer on lično smatra da je Isus Bog. Allah vas nagradio.

Odgovor:

Islamski učenjaci spomenuli su sedam kategorija havarikul-adat (stvari koje nisu u skladu sa običajem između ljudi), četiri kategorije od njih su u dobru i tri u zlu.

Četiri kategorije u dobru su sledeće:

1. Irhasat ( pokazatelji) koji se pojavljuju prija rođenja Allahovih poslanika, sallavatullahi alejhim, u njihovom djetinjstvu. Kao što je napuknuće palače Kisre ( vladara Perzije), utrnuće vatri u Perziji, rasparanje prsa Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, i slično tome, što nije ustvari Mu`džiza već pokazatelji poslanstva jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u to vrijeme nije bio poslanik.

2. Mu`džiza. To je ono što Allah dadne Svojim Poslanicima prilikom dostave poslanice koja u sebi sadrži izazov. Kao što je silazak objave, Mi`radž i Isra, rascijepljenje mjeseca, deva Allahovog poslanika Saliha , alejhi selam, štap Allahovog poslanika Musa `a , alejhi selam. Mu`džiza je svojstvena Allahovim poslanicima i vjerovjesnicima.

3. Kerameti Allahovih miljenika. To je ono sa čime Allah počasti one osobe koje budu bogobojazne i pokorne Allahu, što ih pomaže u pokornosti. Tjelesna snaga u održavanju abdesta, prvi saff u namazu, mnoštvo hatmi Kur `ana, noćni namaz u toku cijele godine. Većina kerameta je povezana sa ahiretom a ne sa dunjalukom i te stvari pomažu Allahovog miljenika u njegovom ibadetu i povećava mu iman i bogobojaznost.

4. Pomoć koja zadesi obične muslimane koji nisu poznati po ibadetima, tako im Allah to dadne radi njihovog imana. Kao da se povodac odbjegle životinje zakači za granu stabla. Ova vrsta pomaže u dunjaluku i ne ulazi u keramet, stim da je to pomoć sa kojom Allah pomaže svoje robove.

Četiri kategorije u zlu su sljedeće:

1. Poniženje a to je ono što se desi suprotno od onoga čemu poziva onaj koji lažno priziva poslanstvo. Kao što je Muselejma potrao glavu dječaka pa je postao ćelav i pljunuo je u bunar , pa je presušio.

2. Sihr koji može biti pričinjavanje ili djelovanje.

3. Proračanstvo ili miješanje sa džinima. Džini, sa Allahovim dopustom, kradu stvari od gajba- nevidljivi svijet, a potom dodaju od sebe laž i došaptavaju svojim miljenicima koji u svojim obavijestima mogu biti iskreni ili lažljivci.

Allah najbolje zna

Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta