Poučne priče i tekstovi

Lijek za sve brige i strahove

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braćo, došao mi je jedan mladić prije određenog vremena, i počeo se žaliti na svoje probleme koje ima većina omladine. Rekao je: “Žalim se kako imam mnogo briga i strahova. Žalim se na to kako nemam puno uspjeha u bilo čemu u životu. Nisam pokucao na neka vrata, a da ih nisam našao zaključana. Kakav god projekat bih počeo, to bi ubrzo propalo. Pored svega toga, osjećam bol u svome stomaku, išao sam od doktora do doktora, od mjesta do mjesta, tražeći lijeka, ali ga nisam našao…”

Rekao sam mu, oslanjajući se na Allaha: “Kada se čovjek razboli, ide doktoru. A on gleda simptome bolesti, a potom dadne svoju dijagnozu. Pa kada otkrije uzroke i bolest, propiše odgovarajući lijek. Kada se bolesniku propiše lijek, od njega se traži da ga redovno uzima. U određenim količinama i u određenom vremenu.” Također sam mu rekao: “Od tebe se traži da redovno uzimaš lijek.” On mi reče: “Ne trudi se džaba. Umorio sam se tražeći lijek í riješenje. Moje brige, strahovi i bolovi su brojni, remete mi želudac, ne mogu jesti, piti, spavati.”

Rekao sam mu: “Lijek postoji. Ali od tebe se traži da redovno uzimaš taj lijek.” Upita me koji je to lijek, a ja mu rekoh: “PET NAMAZA U TOKU DANA I NOĆI. Ko ih obavi, onda kada se na njih pozove, tj. u džamiji, kada se čuje ezan, ko ih obavi tada, bit će mu svjetlo i dokaz za njega na Sudnjem Danu! A ko ostavi namaz, Allah će ostaviti njega na Sudnjem danu…” “Onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesrećan biti.” (Ta-Ha, 123)

A koja je uputa veća od toga da redovno obavljaš namaz?! Ovo je lijek! Ovo je lijek za tog mladíća, i lijek za probleme svakog od nas! Da kucaš na vrata Liječnika pet puta dnevno, Njemu pribjegavaš, Njemu svoje želje i potrebe izložiš, Njemu molbe i dove uputiš. Tako mi Allaha, neće se naši problemi riješiti, niti naše brige otkloniti, niti će se naše stanje promijeniti, dok ne postanemo ustrajni na pet namaza! Naš odnos prema namazu rasplače oko, rastuži srce i razara dušu… Kako ne pomisle da će oživljeni biti na Dan veliki, “na Dan kada će se ljudi zbog Gospodara svjetova svjetova dići!” (El-Mutaffifun, 4-6)

Znamo mnogo ljudi, Allah da ih uputi, kada ih pitaš da li klanjaju, mnogi od njih kažu kako su im godine prošle, a nisu nikada sedždu Allahu učinili! Godinama nisu pred Gospodara licem na tle pali… Kakav je to život?! Tako mi Allaha, neće se popraviti čovjekovo stanje dok ne popravi svoj namaz. Tako mi Allaha, ne možeš Mu se približiti ni sa jednim djelom kao sa namazom!

Rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Radite od djela koliko možete, a znajte da je vaše najbolje djelo namaz.” Neće ti koristiti namaz, ni post, ni hadž, ni bilo koje dobro djelo, ako ti namaz ne bude dobar. Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz, ako on bude valjao, Allah će mu pogledati i ostala djela, a ako ne bude valjao… “Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili i u prah i pepeo ih pretvoriti.” (El-Furkan, 23)

Šejh Halid Er-Rašeed – Obrada Youtube kanal: Probudi srce
Za NUM prepirepmio Admir  C.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta