Za sestre

Ljeto pod hižabom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslimanke koje nose hidžab u nemuslimanskim ili zapadnim zemljama često provode dane podnoseći bezobrazluk, ismijavanje, neugodne poglede ili ponekad čak i fizički napad. Nažalost, ovo je dio svakodnevnog života mnogih muslimanki koje nose hidžab, što ponekad može uključivati ​​čitav niz dosadnih pitanja i izjava za koja se čini da su najpopularnija tijekom vrućih ljetnih mjeseci – poput: „Jel ti vruće?“, „Tko te natjerao? “,  „Žalim te što moraš to nositi na glavi na +45 stupnjeva“ itd…

Iskoristimo priliku da odgovorimo na floskulu da pokrivene žene po vrućem vremenu sigurno umiru pod hidžabom.

Nošenje hidžaba, kao i bilo koji drugi ibadet, zahtijeva snagu volje, vjeru i samodisciplinu. Žene koje se pokrivaju moraju ostati jake, nepokolebljive, suprotstavljene šejtanskim došaptavanjima i biti spremne postaviti se prilikom verbalnih napada onih koji provociraju zbog bilo kakvih zabluda koje imaju u vezi islama.

Zapamtimo da je hidžab prije svega farz, a potom i simbol pobožnosti. To je također dokaz velike unutarnje snage i čvrstoće. Žena koja nosi hidžab postaje trenutno prepoznatljiva. Iako islamofobija i dalje potiče negativan prikaz muslimana i islama u medijima i društvenim platformama, mi možemo iskoristiti priliku da neizbježno propitivanje iskoristimo u svoju korist tako što ćemo spremno, smireno i ​​iskreno odgovarati na pitanja.

Putem društvenih mreža pružaju se beskrajne mogućnosti za dosezanje ljudi koji možda ne znaju za islam, muslimane ili Kur’an (barem ne onako kako bi trebali znati). Mnogi nemuslimani nikada nisu osobno upoznali muslimana, ali možda znaju “za” njih, čitaju o njima itd.

Hidžab nije samo komad platna

Islam je poznat kao religija koja se bavi međusobnim odnosima zajednice i moralnim granicama. Stoga je hidžab tu kao način da se osigura poštivanje moralnih granica između muškaraca i žena. U tom smislu, pojam hidžaba obuhvaća mnogo više od samo marame ili vela. Osim što farz, odnosno propisan način odijevanja žene muslimanke, na arapskom jeziku simbolizira skromnost.

Dok se uglavnom braća muslimani mogu lako uklopiti u bilo koje društvo, sestre koje nose hidžab se mnogo više ističu u nevjerničkim zemljama. One su na prvoj crti bojišnice, jer su svoju pokornost Allahu pokazale javno. Primorane su braniti ne samo svoju odluku o pokrivanju, već i islam kao vjeru. Zbog toga moramo ostati strpljive i inteligentne kada odgovaramo na pitanja.

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravome putu.“ (En Nahl, 125)

Prilika za podizanje svijesti

Kada pokušavate odgovoriti na pitanja o nošenju hidžaba, može biti izazov suzdržati se od instinktivnog odgovora koji bi mogao biti pomalo drzak. Jer zaista, pitanje poput: „Zašto se ne oblačiš kao svaka normalna osoba?“ Ili „Jesi li ćelava ispod?“ mogu u nama probuditi poriv da odgovorimo na način koji ne bi bio prikladan.

Umjesto toga, zastanimo i udahnimo (ako možemo, uputimo i dovu za sabur), pokušajmo vidjeti ispitivanje kao priliku za pozitivnu promociju svoje vjere i nagradu koja slijedi. „O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“ (El Bekare, 153)

Istinska sloboda žene

Znamo da je islam ženama dao pravo na slobodu prije Zapada i njegovih ideologija feminizma. Zapadna ideologija naučila je žene da je svrha njihova života biti izložena, pokazivati svoje tijelo i biti privlačna muškarcima. Ali prava istina je da su žensko tijelo i duša stvoreni za nešto mnogo više. Allah Uzvišeni kaže: O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.“ (El Hudžurat, 13)

Ženina vrijednost se ne vrednuje njezinim odnosom prema muškarcima, ugađanjem njima otkrivajući tijelo i kosu, niti veličinom konfekcijskog broja. Njezina vrijednost kao ljudskog bića mjeri se na višoj ljestvici, ljestvici pravednosti i pobožnosti.

Dakle, podignite pokrivenu glavu visoko i nepokolebljivo objasnite da su u islamu žene cijenjene zbog svog znanja, pobožnosti i doprinosa društvu. Odaziv na poziv hidžaba obogaćuje kvalitetu života žene vjernice. Budite sigurni da prednosti daleko premašuju bilo koji  „nedostatak“ dočaran putem medija ili općim neznanjem.

O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati; i neka znate da se Allah upliće između čovjeka i srca njegova, i da ćete se svi pred Njim sakupiti…(El Enfal, 24)

I za kraj…

Sljedeći put kada ne budete sigurne želite li i kako želite odgovoriti koliko vam je vruće dok nosite hidžab ljeti, razmislite o tome kako reagiranje na ljubazan i strpljiv način može pomoći drugima da bolje razumiju našu lijepu vjeru. Budimo ambasadori islama na najljepši način. Nosimo svoj hidžab hrabro i naoružajmo se strpljenjem.

Izvor: https://aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta