Za sestre

Tvoj budući muž…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah Uzvišeni je Svojom mudrošću stvorio sve u paru. Prvi čovjek i prva žena koji su stvoreni, život su započeli halal bračnom zajednicom. Većina mladih djevojaka osjeća želju za bračnom zajednicom, onom u kojoj se nada da će pronaći svoj smiraj, svoj oslonac, muža koji će joj biti zaštitnik, vodič i podrška. Kod odabira bračnog druga, mnoge djevojke najviše pažnje posvete njegovom izgledu, druge vjeri, treće imetku… Međutim, brak je mnogo, mnogo više od ovo troje. A daleko više od jednog faktora- koji najčešće zaslijepi mladi um ionako emotivnog ženskog bića. Mnogo je teško i žalosno kada se snovi o hajirli braku pretvore u noćnu moru, ili se mladoj djevojci jako brzo sruši djevojački san kojeg zamijeni mnoštvo briga.

S obzirom da je većinu djevojaka stid pričati o budućem mužu, tačnije o onome što treba izbjegavati ili tražiti kod njega, kroz ovaj tekst želim da vam ponudim nekoliko korisnih savjeta.

 1. Prvo i najvažnije jeste dova. Svog budućeg muža prvo i uvijek traži u dovama. Milostivi zna najbolje tebe. I On najbolje zna ko će biti taman za tebe. Svoj odabir bračnog druga predaj Njemu.
 2. Ne dozvoli sebi da svog budućeg muža tražiš preko društvenih mreža, tako što ćeš se upuštati u bespotrebne dopise sa mnoštvom muškaraca. Ako čak i „dadneš priliku“ nekome da ga na taj način upoznaš, imaj na umu da sve može biti obična varka. Neka neko od muških članova tvoje porodice bude upoznat sa time, i neka ti bude savjetnik. Muškarci su dosta racionalniji od žena, te će ti moći dati smjernice uz pomoć kojih ćeš lakše prepoznati iskrenog od varalice.
 3. Muškarac koji ima mnoštvo djevojaka u prijateljima, lajka sliku svakoj od njih i pokušava svaku osvojiti- nije adekvatan muž za tebe. Možda misliš da će ga to proći, ali nerijetko ozbiljnost tog problema shvatit ćeš tek u braku.
 4. Muškarac koji je ovisnik o internetu, pornografiji, video igricama… nije muž kojeg bi trebala izabrati. Tebi, kao ženskom i slabijem biću, treba onaj koji će ti biti vodič, a ne onaj koji se ne može izboriti ni sa svojim vlastitim nefsom. Ili, zamisli sutra- vikend koji planiraš provesti u društvu svoga muža- a on radije bira da cijeli dan provede igrajući igrice…
 5. Ovisnost o alkoholu, cigaretama, kocki… ogromni su problemi i prepreke za sretan brak. Da li si spremna na brak „iz ljubavi“ sa muškarcem čije raspoloženje određuje količina alkohola, broj ispušenih cigareta ili sretnost u kockarnici? Vjerujem da nisi.
 6. Provjeri koliko tvoj muškarac voli, poštuje i pomaže svoje roditelje. Ako nije dobar sin, teško će biti i dobar muž. Također, provjeri i da li je nenormalno vezan za roditelje. Ukoliko oni donose sve odluke za njega, ukoliko su oni mjerna jedinica dobrote drugih u njegovom životu, ukoliko on ne može živjeti bez njih- takav muškarac još uvijek nije odrastao muškarac i roditelji su mu prijeko potrebni. Pitaj se- kako funkcioniše brak sa dječakom… sigurno je da sutta ne želiš treće lice u svom braku.
 7. Tvoj muškarac treba biti ambiciozan. U prvom planu, mora biti spreman raditi na sebi i stalno se usavršavati u svim poljima. U vjeri, osobnosti, znanju, profesiji… Ambicioznom muškarcu nije teret nositi za vratom brak. Onom koji to nije- brak je teret od kojeg će rado pobjeći.
 8. On možda jeste vjernik. Možda je i dobar vjernik. Ali, i vjernici imaju različite karaktere. Prije braka obavezno trebaš provjeriti njegovu narav, karakter, samokontrolu u ljutnji, prag tolerancije i slično. Trebaš vidjeti koliko je moguće više njegovo pravo lice.
 9. Provjeri njegovu zrelost. Razgovarajte o bitnim temama. Ispitaj koliko ima razumijevanja prema drugima, koliko je empatičan i insan.
 • Da li tvoj budući muž poštuje žene? Prvenstveno majku, a zatim ostale. Da li njegov otac poštuje njegovu majku i svoju punicu? Da li u porodici postoji „potcjenjivanje žena“? Ukoliko postoji, razmisli da li ćeš se moći nositi sa tim. Ljubav može minimizirati određene mane, ali krupne stvari teško. Možda jedan period, a poslije… Da li ćeš moći živjeti u takvom braku?
 1. Da li muškarac brzo odustaje od prepreka, brzo klone pred poteškoćama? Koliko je uporan, ustrajan i borben?

Ukoliko brzo odustaje od svega, vjerovatno će brzo odustati i od tebe sutra u braku- onda kada se pojavi prvi kamen spoticanja ili prva nesuglasica.

 1. Obrati najveću pažnju na vjeru svoga budućeg muža. Nemoj misliti da ćeš ga moći vremenom mijenjati. Jer, mnogo je teže da žena promijeni muškarca nego muškarac ženu. Da nije tako, zar bi ženama bio zabranjen brak sa kršćanima, a muškarcima dozvoljen sa kršćankama?

Prije će se desiti da će tvoj iman oslabiti.

 1. Obavezno se savjetuj sa svojim velijjom oko braka i izbora bračnog druga, makar ti se činio idealnim. Tvoj babo, brat, amidža- imaju mnogo više iskustva i mnogo bolje će pročitati muškarca- nego ti u zanosu ljubavi. Vjera islam je savršena, i ne misli nikako da je staromodna.
 2. Uvijek klanjaj istiharu. Makar se i tebi i tvojima činilo sve ok- ipak se za konačnu odluku obrati Stvoritelju.

Ne zaboravi, tvoj budući muž će ti biti ili dunjalučki Džennet ili noćna mora. Zato, budi mudra, pažljivo biraj svog saputnika i ne zaboravi da je najljepše ono što je kod Allaha najispravnije. Ljepota je prolazna, imetak je prolazan. Na kraju, najveći hajr ćeš vidjeti od lijepo odgojenog muža vjernika, lijepog ahlak, zrelog i odgovornog insana.

Halima Lj.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta