Za sestre

Smiju li se vjernice šminkati?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naravno. Žene se vole uljepšavati! Ne moraju se u potpunosti odreći uljepšavanja, već znati kada, gdje i pred kim je primjereno da se pokazuje sređena i našminkana. Svemogući Allah u Kur’anu kaže da žene ne bi trebale “pokazivati ​​svoje ukrase” muškarcima koji im nisu mahremi.

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. (En Nur, 31)

Ukrasite se i uljepšajte u potpunosti za muža

Poanta je u tome da bi se žene trebale potpuno dotjerati u pravo vrijeme i na pravom mjestu, tj. onda kada su sa svojim muževima. Otkrivanje i pokazivanje ljepote za supružnika čin je koji povećava ljubav, vezu, intimnost između dvoje bračnih partnera. To je nešto posebno što se ne dijeli sa svima u javnosti. Kada se žena uljepša muškarcima koji joj nisu mahremi, to može prouzrokovati ljubomoru kod muža, a ponekad i uznemiravanje ili neželjenu pažnju/riječ/pogled od strane drugih muškaraca.

 Oduprite se pritisku medija da se prilagodite društvenim standardima

Ako netko osjeća pritisak da se mora našminkati u javnosti ili mu je nelagodno izaći van bez utegnute odjeće, nakita, makeup-a, onda je potrebno da sjedne i da odvoji nekoliko trenutaka za razmišljanje. Zapitajmo sebe zašto bismo morale gomilati hrpu proizvoda na licu kako bi se osjećale lijepo ili prihvatljivo u očima stranih ljudi i da li je to ono čime gradimo samopoštovanje? Tko nam to nameće i je li to uistinu potrebno?

Uzvišeni Allah je Onaj koji uljepšava i daje povezanost i poštovanje među ljudima iz pravih razloga. Kada je na poslu/u školi/u bilo kojoj drugoj javnoj ustanovi, žena mora biti dostojanstvena, ugledna, ozbiljna i iskrena. Prekomjerni ukrasi i šminka nisu i ne smiju biti nešto što je neophodno. Ne treba se osjećati pritisak za praćenjem trendova i nije potrebno da kupujemo hrpu proizvoda koji se mijenjaju svaki dan, te postanemo zarobljeni u mentalitetu površnosti i hiperkonzumerizma.

Žene se vole uljepšavati

Žena je biće koje voli lijepo izgledati i sređivati se. Ono što smo ovdje spominuli ne znači da žene moraju potpuno odustati od uljepšavanja i zapustiti sebe, već samo da razlikujemo kada je to primjereno i potrebno, a kada nam je nametnuto. Ovo shvatimo kao jedno sredstvo samočišćenja koje ima viši cilj i svrhu.

Izvor: https://aboutislam.net/

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta