Savjeti

Ljubav na internetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-selamu alejkum. Studentkinja sam i imam jedan problem. Upoznala sam mladića na internetu. Naša veza je u početku bila jako diskretna i kulturna. Uglavnom smo razmjenjivali različite korisne informacije, ali…

Kasnije se iz toga izrodila velika i strastvena ljubav. Moja majka potpuno odbija i samu pomisao na udaju za tog mladića. Zaprijetila mi je obavještavanjem moga oca o cijelom ovom slučaju ako nastavim sa tom vezom. Ja nisam u stanju da se strpim bez njega, a i on mi je takođe rekao kako će izvršiti samoubistvo ako me ne oženi. Molim vas, posavjetujte me i uputite šta da radim. Ja nisam u stanju da se odvojim od njega niti želim da se udam za nekoga drugog. Da li uopšte ima rješenje za ovaj moj problem?

Odgovor: U ime Allaha, zahvala pripada Njemu, i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika, a zatim: Ve alejkumus-selam. Poštovana sestro u islamu, trebala si znati, Allah ti se smilovao, da nas je naša plemenita vjera upozorila najozbiljnijim upozorenjima vezano za ostvarivanje bilo kakve veze između muškarca i žene ako nisu u braku. Naša vjera je snažno zalupila vrata u lice svim programima za upoznavanje koji su se danas toliko rasprostranili i namnožili na internetskoj mreži.

Islam je štit koji odbija svaku smutnju. On je zaštita protiv upadanja u slijepu i intenzivnu ljubav koja uglavnom odvodi njene učesnike putem suprotnim od onoga na kojem su krjepost i čednost. Ovakva ljubav rezultira činjenjem raznih zabranjenih radnji, da nas Allah sačuva toga, kao što doprinosi rađanju nekih nepoželjnih osobina poput nepovjerenja, sumnji i gubitka samopouzdanja.

Ti si draga sestro, Allah te uputio, učinila veliku pogrešku još na samom početku, a to je samo tvoje pristupanje programu za upoznavanje bez prethodnog poznavanja šerijatskog propisa vezanog za njeg. Nakon ove greške došla je druga mnogo opasnija, a to je upoznavanje i ostvarivanje haram prijateljstva sa mladićem koji ti nije mahrem. Zato, pazi se od treće pogreške! Nemoj da se upuštaš u brak sa ovim mladićem opravdavajući to vašom iskrenom međusobnom ljubavlju ili pak strahom za njegov život koji je zaprijetio sebi oduzeti ako se ne vjenčate.

Znaj da je brak, koji nije zasnovan na šerijatskim, čistim temeljima, osuđen na propast i kajanje. I znaj isto tako da mladić koji je svo to vrijeme bio uporan u održavanju zabranjene internet veze sa djevojkom strankinjom u stvari ne poštuje tuđe svetinje i ima pomankanje vjerske svijesti, morala i kulture. Njegova prijetnja samoubistvom ne izlazi iz dva slučaja, a to su: strašna slabost njegovog imana, ako je bio iskren u svojoj namjeri; ili lukavstvo koje mu treba donijeti ličnu korist, u slučaju da u stvari i nije želio počiniti sucid.

Ako se dogodi, pa ti zaista i osnuješ bračnu zajednicu sa ovom osobom, neće proći dugo a počet će nadolaziti valovi sumnji. Postepeno će početi da gubi povjerenje u tebe, kao što će i njegovo zadovoljstvo sa životom sa tobom polahko blijediti. Ko će mu garantovati da djevojka do koje je došao putem interneta neće ponovo poželjeti uspostaviti zabranjeno prijateljstvo sa nekim drugim muškarcem? Ovakva pitanja će stalno okupirati njegove misli izazivajući mu tako nervozu i unutarnju neugodnost.

I na kraju, draga sestro u islamu. Znaj da je ovaj moj savjet koji ti uputih proizašao iz čistog nijeta i želje da te zaštitim od nesreće koja se mogla dogoditi. Poslušaj malo priču drugih osoba koje su imale slična iskustva. Poslušaj malo govor onih koje su se našle u zabranjenoj, ozbiljnoj ljubavnoj vezi i u njoj izgubile svoje dostojanstvo, čast i ugled. Stoga se smjesta riješi tog mladića kao i ostalih njemu sličnih.

Pokaj se Allahu za ono do sada učinjeno, ali Mu se u isto vrijeme i zahvali zbog poteškoća koje su te zadesile u samom ostvarenju braka, jer time si samo dobila na vremenu da shvatiš čemu si krenula. Zato započni novi, čedniji život. Popuni ga stidom, kajanjem i udaljavanjem od svega onoga što vodi smutnji i nevaljalštini. Umnoži svoja dobra djela i učesti učenje Kur’ana. Posjećuj što više društvo dobrih vjernica. Vremenom će se potpuno istopiti tvoja veza sa tim insanom, jer je podignuta na osjećanjima neodobrenim kako od strane šerijata tako i od strane zdravog razuma. Samo pazi da te šejtan ne zavara, pričinjavajući ti zaborav na tu vezu nemogućnim.

To je samo još jedna od njegovih spletki i ibliskih pokušaja da te održi u vatri čežnje i zabranjene ljubavi, kao i u namarnosti od činjenja mnogo bitnijih stvari u životu kao što je iskreno robovanje Uzvišenom Gospodaru.
Toliko. Molim Allaha da za svaku brigu pronađeš izlaz, i svakoj tuzi da nađeš razgalu. Nadam se da ćeš i u budućnosti potražiti od nas savjet za sve nejasnoće u životu.

Izvor: islam-qa.com
Odgovara: dr. Rijad El-Musejmiri
Prevodi: Enesa Hotić-Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta