Poučne priče i tekstovi

Mama želim da se udam za šejha/da’iju/imama!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odrastala sam 80-tih i 90-tih u konzervativnoj muslimanskoj porodici koja nije u potpunosti prakticirala vjeru. Nikada se nisam zamišljala kao žena šejha, da’ije, imama, niti sam se nadala da ću se udati za nekog ko bi imao zvanje šejha, alima, hafiza ili učenog čovjeka. Tada su se samo za takve ljude udavale djevojke koje su dolazile iz jakih muslimanskih porodica koje su bile poznati praktikanti, i čiji su očevi i sami bili alimi ili da’ije, imami, ili su radili u medresama…

Hvala Allahu danas smo svjedoci buđenja islama u našim zajednicama, posebno među sestrama. Sa ovim se također pojavio jedan fenomen s kojim se nisam prethodno susretala. Nazvala sam ga “Želim biti šejhinica”. Mnoge sestre, mlađe ali i starije, maštaju o udaji za šejha/da’iju, imama te o islamskom snu. Postavićete mi pitanje:’Šta fali tome?’. Odgovor na to bi bio da u tome apsolutno nema ništa pogrešno! To je častan put ako ga želite slijediti, ali samo ukoliko ste svjesne šta se pri tom podrazumijeva kao “opis radnog mjesta” i šta je ustvari realnost takvog života.

Danas je ponesreću ovo postao trend, način da se postane “poznata” među ljudima, na osnovu toga za koga ste se udale, te da “pridobijete respekt” na osnovu muževe titule. Također, totalno nerealistično očekivanje je i to da sestre misle ili se nadaju da se ovim putem udaju za osobu poput Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili nekog od ashaba. Na ovaj način one smatraju da će ih takav čovjek podučiti islamu, te da će on slijediti primjere onih o kojima je godinama učio, i implementirati svoje stečeno znanje na svojoj supruzi i porodici. Mnoge sestre naivno gaje ovakve snove da će ako se udaju za ovakvu braću obogatiti njihovo islamsko znanje od samog početka braka.

Drage sestre, ovo nije realna slika života žene jednog šejha/da’ije/imama, a posebno one čiji suprug traži ahiretsku platu i nagradu samo od Uzvišenog Allaha. Takav suprug smatra da ima ogromnu odgovornost zbog znanja koje mu je Uzvišeni Allah podario, te da je njegova dužnost da širi Allahovu riječ, bez obzira na to na kakvom trnovitom i neprohodnom putu se obreo.

Iz mog iskustava

Udata sam za takvog čovjeka već 20 godina. Uzvišeni Allah ga je odabrao da izučava vjeru i da radi za vjeru. Iako ja nikada nisam svjesno maštala niti dovila da se specifično udam za takvu vrstu muža, Uzvišeni Allah je to odabrao za mene. Ja sam dovila Uzvišenom Allahu za muža koji bi mi pomogao da postanem bolja muslimanka i da bolje služim Gospodaru. Ja sam se nadala udaji za čovjeka koji je bio obični musliman ali jak vjernik i praktikant. Uzvišeni Allah me je spojio sa čovjekom za kojeg sam se udala. Uzvišeni Allah je ovom čovjeku dao sudbinu da mene zaprosi, a tada je bio student i živio je svoj život po načelima islama.

Mašta vs. stvarnost

Nakon što je moj suprug diplomirao na Islamskom univerzitetu u Medini, vratili smo se na Zapad sa našom malom ali rastućom porodicom. Kada god bih se susrela sa sestrama u džematima u kojima smo bili, sestre koje su dolazile na njegova predavanja i dersove te koje su mu se obraćale po pitanju fetvi, uvijek bi me zatekle svojim izjavama, prilikom kojih bi se u sebi znala često nasmijati.

“Mašallah, tako si sretna što si udata za šejha! Mora da te on jako mnogo podučava! Imaš ga 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici pri ruci da ti odgovara na tvoja pitanja!” Uvijek bih im objasnila da jesam sretna što mi je on suprug, ali da kada je kod kuće, on želi da bude suprug a ne šejh, da’ija niti imam. Uvijek bi nailazila na iste odgovore s njihove strane:”Pa, da sam JA udata za nekog učevnog poput njega, JA ga nikada ne bih pustila da ide igdje drugo dok mene prvu ne poduči vjeri!”

Pa, sestro! Da li ti shvataš da se on školovao sedam godina za to znanje, i da dan danas uči? Ako bih ga ja prisiljavala da provodi vrijeme samnom kako bi samo mene podučavao, šta bi se desilo s džematom, sa zajednicom? Oni tada više ne bi imali da’iju, imama, savjetnika, nekoga ko bi ih vodio. Drage sestre, znajte da je Allah taj koji određuje sve i ko je za koga suđen za brak, ali znajte da biti “šejhinica/efendinica” nije nimalo lako niti glamurozno! Morate biti spremne za mnogo žrtvovanja i vaš sabur ne smije imati granice. Morate da se nosite sa svojom ljubomorom, i da je kontrolište inače će vam brak biti noćna mora a samim time i vaš porodični život.

Sa današnjim “superstar” šejhovima i mladim da’ijama koje viđamo, mnoge mlade sestre su romantizirale i idealizirale poglede na to kakav je život jednog šejha/da’ije/imama kod kuće. One misle da su oni ashabi, Ebu Bekr, r.a. ili Omer,r.a. Međutim to nije nimalo tako, niti blizu tome. Šejhovi/da’ije/imami su insani od krvi i mesa, kao i svi ostali ljudi. Oni imaju svoje slabosti i svoje vrline, ali oni također doživljavaju bračne probleme kao i sve ostale vrste životnih problema. Samo zato što ih je Uzvišeni Allah odabrao da govore i šire Njegovu vjeru koju su izučavali i koju izučavaju ih ne čini boljim od ostalih muslimana. U slučaju da zlostavljaju svoje supruge i porodice, tada ih to jedino čini gorim od ostalih, jer na osnovu svoga iznimnog znanja, trebali bi da se ponašaju po tom pitanju bolje od ostalih ljudi koji nisu učeni.

Dakle, šta su predispozicije i kriteriji koje treba da posjeduje sestra koja želi da se uda i da ostane udata za šejha/da’iju/imama? Ovdje je samo nekoliko crtica na koje sam se osvrnula kako bih ti olakšala da shvatiš koliku odgovornost ova uloga nosi, te ako ti uistinu želiš da slijediš svoj san da se udaš za takvog čovjeka, moraš da samu sebe odlično analiziraš i preispitaš da li si ti prava osoba za to.

Snaga – Bez imalo sumnje moraš da budeš jaka, mentalno i emotivno. Moraš da vjeruješ u to što on radi, da ga podržavaš te da mu pomažeš na svim poljima u kojima mu možeš pomoći. Moraš da imaš povjerenja u njega, i to u velikoj količini. Moraš mu olakšavati a ne otežavati. Kada on napravi grešku ili mu treba podsjećanje, moraš imati takta te diplomatski mu ukazati na to. Moraš da koristiš najljepše i najadekvatnije riječi u takvim situacijama. Muškarci inače jedino prihvataju savjet na ovakav način, bili oni šejhovi/da’ije/imami ili obični muslimani.

Ne očekuj od njega i ne oslanjaj se na njega da će ti pomoći ili utjecati na tebe da stekneš mnogo islamskog znanja. To moraš sama da uradiš i da se islamskom znanju posvetiš sama. Ukoliko ti je potrebno pojašnjenje ili imaš pitanje iz polja vjere, sačekaj ga kada je opušten i kada se posveti samo tebi. Moraš taktički spremiti određeno vrijeme tokom sedmice ili mjeseca kada će te zajedno kao porodica zajedno izučavati vjeru ili obrađivati islamsku tematiku.

Žrtvovanje – Količina žrtvovanja koje ćeš morati da uložiš u ovaj brak je nemjeriva. Naprimjer, tvoj suprug neće uvijek biti pri ruci niti će biti tu uz tebe kada ti je potrebno. Neće biti u mogućnosti da ti pomaže sa djecom. On će skraćivati ili čak odgađati vase porodično vrijeme kako bi mogao da obavlja mnoge dužnosti u zajednici ili džematu. Uvijek će biti neko ili nešto što će biti od većeg prioriteta kao naprimjer neko će umrijeti, neko je bolestan, nekome treba fetva ili neka vrsta pomoći. Nemojte očekivati da će te imati vlastitu kuću ili stan, ići na godišnje odmore ili čak da posjedujete namještaj za spavaću sobu!

Ovaj posao nije odlično plaćen posao i nerijetko se radi bez ikakve zarade, tako da ako voliš modu i modne trendove, šoping, te da imaš lijepo posuđe i pokućstvo, znaj da su učenjaci nasljednici poslanika. Sunnet predanih učenika Allahove vjere je to da se odriču dunjalučkih luksuza i da se pri tome suočavaju sa mnogim iskušenjima u poređenju s ostalim svijetom.Nikada ne očekuj da ćeš imati luksuzan život, ali dovi Allahu da ti podari smiraj i zadovoljstvo Njegovom odredbom i onim s kojim te je On Uzvišeni opskrbio.

Također znaj da ćeš biti pod lupom džemata, i da će te ostale sestre gledati kao uzor. Sve ono što kažeš a što je negativno neće ostati pri tebi kao individui nego će se ticati i tvog supruga kao šejha/da’ije/imama. Osuđivaće te svi, i oni koji te vole i koji te ne vole, a posebno oni koji jedva čekaju da tebi i tvome suprugu nađu ‘dlaku u jajetu’ prateći vaše postupke i govor.

Nagrada: Ako ne možeš da prihvatiš da za svaku žrtvu imaš nagradu, onda će sav tvoj trud pasti u vodu. Tvoja borba, tvoje žrtvovanje, sav tvoj trud treba i mora biti u ime Uzvišenog Allaha, ovo je tvoj džihad i ovo je tvoja sadaka na Allahovom putu. Ako Bog da, ti i tvoj suprug morate da radite kao tim i da u taj tim uključite i djecu koja će na taj način upoznati i shvatiti vrijednost timskog rada supružnika kako u braku tako i na polju da’we.

Pred tobom će se neminovno naći mnogi izazovi, iskušenja i testovi kroz koje ćeš morati proći. Moraš biti strpljiva, odricati se mnogo, žrtvovati se, moraš neizmjerno pomagati svoga supruga na svaki mogući način, jer ovo je tvoj udio i doprinos na polju da’we i uz Allahovu pomoć ti ćeš imati dvostruku nagradu.
Nakon što ste iščitale ovo sve, da li ste se zapitale da li možete da podnesete takav život? Moj savjet vama bi bio da ne dovite da se udate za šejha/da’iju/imama, negoda to prepustite Uzvišenom Allahu da odabere za vas, jer samo On Uzvišeni zna šta je najbolje za vas, vašu vjeru, i vaš život, i On nas sve poznaje mnogo bolje nego mi sami sebe.

Lahko je na jeziku izreći da smo spremne da se žrtvujemo na taj način, međutim, duboko u našim srcima mi se potajno nadamo da ćemo ipak u životu dobiti nešto i od luksuza, lagodnosti i udobnosti. Veoma ozbiljno razmislite prije nego donesete ikakvu odluku, jer ono što najmanje želite je udati se za čovjeka koji vam neće biti u stanju niti mogućnosti priuštiti možda malo svoga vremena a nekamoli nešto od dunjalučkih luksuza. A ako se udate za takvog čovjeka misleći da ste u stanju da to podnesete, kasnije se možete naći u teškoj situaciji te da nedao Allah zamrzite svoga supruga jer on nije u stanju možda da ispuni vaše osnovne potrebe.

Također znajte, da ukoliko dođe do privatnih problema između vas, nećete imati mnogo onih oko sebe koji vas podržavaju i kojima će te se moći obratiti za savjet ili pomoć. Biti supruga jednog šejha/da’ije/ imama iziskuje od vas mnoge osobine, karakterne crte i vještine. Morate biti snažna osoba koja vlada svojim emocijama, koja je snalažljiva, taktična, koja zna da ekonomiše i sama upravlja domaćinstvom, te koja je dovoljno stamenita da odgaja djecu i brine se o njima većinu vremena. U zaključku, morate biti izvanredna osoba, izvanrednih osobina kako bi se uspješno i kvalitetno uklopile u ovu ulogu.

Stoga prije nego što kažete: ”Mama, želim da se udam za šejha/da’iju/imama!”-znajte da takav život nije nimalo lahak, niti je zasut ružama, te da je to život prepun odricanja, sabura i požrtvovanja. Zapitajte se iskreno da li ste spremne na to.

By: Umm Zainab Vanker
Izvor: Sisters magazine
Prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta