Humanitarni kutak

Martovska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i cjenjene sestre, za januarsko-februarsku akciju je bilo 180 uplata koje mozete vidjeti OVDJE. Sa ovim danom pokrecemo novu, martovsku akciju, koja ce trajati do kraja ovog mjeseca, inshaAllah. Evo martovskih slucajeva:

1. Dvije krajiske familije

Ovaj slucaj, dvije familije iz Unsko-Sanskog kantona, nam je poslao prof. Amir Durmic:

Selam alejkum!

Poštovana braćo i sestre, dva naša brata muslimana su iz sasvim opravdanih razloga privremeno napustili svoje porodice i od njih će biti rastavljeni na duži vremenski period. Sam rastanak je izuzetno teško pao i njima koji su otišli ali i porodicama koje su ostale. Obojica su oženjeni i svaki od njih ima malo dijete. Rastanak je bio bolan, sumoran i težak, međutim, svi oni su svjesni da Allahovo predodređenje ništa ne može izmijeniti niti da ono što je zapisano u Levhil-Mahfuzu niko ne može pobrisati. Kako je rekao Muhammed s.a.v.s.: ”Pera (kojom je pisana sudbina) su se podigla, a mastilo se osušilo..” Svi oni zadovoljni su Allahovom odredbom i nadaju se Allahovoj milosti i skorom susretu jednih s drugima.

Pored rastanka, tu je još jedan problem. Naime, nijedan od njih dvojice nije u radnom odnosu niti imaju bilo kakav vid stalnih primanja. Do sada su se snalazili kako su znali i umjeli, uglavnom radeći sezonske poslove i na takav način su mukotrpno prehranjivali svoje familije. Njihove porodice trenutno borave kod roditelja koji su također u nezavidnoj financijskoj situaciji što još samo dodatno komplikuje situaciju. Obojica su već u dugovima koje trenutno ne mogu vraćati, a još veći problem jeste financiranje njihovih porodica koje su u zaista nezavidnom položaju.

Ovom prilikom se obraćamo svim muslimanima da se uključe u akciju zbrinjavanja ovih porodica koje su trenutno, Allahovom voljom i Njegovim određenjem, rastavljene i na veoma velikoj fizičkoj udaljenosti jedni od drugih. Svojim skromnim i iskrenim prilozima možemo učiniti zaista jako mnogo. Sigurni smo da će Uzvišeni Allah sviju nas nagraditi za svaki euro kojeg iskreno i samo radi postizanja Njegovog zadovoljstva udijelimo na Njegovom putu i da ćemo uz Allahovu pomoć, plodove svoje sadake pronaći na Sudnjem danu, kada ni imetak ni sinovi od koristi neće biti.

Isto tako, neka nam stalno na umu bude činjenica da ćemo na Sudnjem danu biti potrebni i ”najsitnijem” dobrom djelu kojeg smo učinili na dunjaluku, jer će nam možda baš to ”sitno” djelo biti od presudnog značaja na Vagi dobrih djela. Zbog toga braćo i sestre, pokažimo još jednom da nas veže istinsko islamsko bratstvo i odazovimo se ovom apelu pa makar ”sa pola hurme” kako to već reče Allahov odabranik i miljenik, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem. Allah vam podario dobro na oba svijeta.”

Mi cemo voditi ove dvije familije kao jedan slucaj, odnosno sredstva koja stignu za njih cemo im podjednako podjeliti, inshaAllah.

Kod uplata za ove familije obavezno navesti “za krajiske familije”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
______________________________________________________

2. Webb televizija “Zlatni ljiljan”

Imali ste prilike da vidite na stranici da smo reklamirali ovaj projekat koji su zapoceli nekoliko brace na celu sa Semirom Lokmicem iz Svedske (druga braca su iz BiH). Ovo je patriotsko-vjerska televizija, namjenja svim muslimanima na podrucju bivse YU, a pogotovo muslimanima BiH, koji zive u medijskom mraku i kojima se zeli izaprati mozak kako bi se sto vise udaljli od svoje vjere i nacije, i na taj nacin spremili za novo klanje ili asimilaciju. U ovom trajleru mozete pogledati kako su braca zamislili ovu webb televiziju:

Zaista je ovakav, i slicni projekti potreban bosnjackom narodu, medjutim ovo su vrlo zahtjevni poslovi, koji traze mnogo rada i odricanja. Braca koja rade na ovom projektu ulazu maksimum truda na ovom poslu i bore se da ova televizija zazivi, medjutim nisu u stanju da ovo sami financijski odrzavaju duzi period, pa ih podrzimo u njihovom radu kroz novcane donacije.

Kod uplata za ovaj projekat obavezno navesti “za webb televiziju”
______________________________________________________

3. Humanitarni fond NUM stranice

Elhamdulillah, u toku januara i februara mjeseca je prikupljeno mnogo novca u ovaj fond (poslano je za BiH oko 40.000 svedskih kruna – oko 8 hiljada KM, u raznim valutama, a ima jos oko 15-20 hiljada kruna da se posalje, inshaAllah) i mnogobrojne familije ce biti obradovane od sredstava iz ovog fonda. Koliko ce samohranih majki nahraniti svoju djecu od ovog novca, koliko je onih koji ce moci nabaviti grijanje sebi i svojim familijama, koliko je onih koji ce sebi kupiti ljekove bez kojih bi im zivot bio nemoguc, koliko…. koliko… Mogli bi ovako dugo nastaviti, jer radi se o desetinama familija koje su, i koje ce, inshaAllah, biti pomognute.

Da Uzviseni Allah obilato nagradi sve one koji nesebicno, iz mjeseca u mjesec, pomazu one koji su potrebni pomoci, i molimo Ga da njih i njihove najmilije uvede u dzennetske basce! Zaista je sadaka dokaz imana, kako je nas Poslanik, saws, rekao. Insan odvaja od sebe i svoje djece da bi poslao ugrozenim i siromasnim muslimanima, mada ih licno i ne poznaje, samo iz razloga sto time zeli pridobiti Allahovu milost, i sto zeli pomoci bracu po vjeri. SubhanAllah!

I ovaj mjesec cemo prikupljati pomoc za ovaj fond, jer velik je broj onih koje treba pomoci.

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond NUM stranice”
______________________________________________________

4. Uplate za dawu

Ovdje na prvom mjestu zelimo da se zahvalimo svima onima koji pomazu i ovu kategoriju, jer bez ove pomoci ne bi bio moguc rad ove stranice, barem ne u ovom obimu, a istovremeno i mnogobrojni dzemati u BiH imaju koristi iz ovog (dawetskog) fonda. Mnogo je naseg koji su u potrebi za ekonomskom pomoci, ali je, na zalost, mnogostruko veci broj onih koji su u potrebi za vjerskom uputom. Jedan daija rece da ni 5 % bosnajckog naroda nema kod sebe svih pet dnevnih namaza, pa sta bi insan mogao dalje reci.

Hvala Allahu, mnogo je onih koji su se, poslije krvavog rata, vratili vjeri, ali koliko je onih koji su nastavili starim nacinom zivota: alkohol, razvratan zivot, kamata, prevare, ogovaranje, razgolicavanje, kidanje rodbinskih veza, druzenje i vjenacavanje/udavanje sa nevjernicima itd, itd…Zivot u kojem nema skoro nista od islama i islamskih propisa i normi zivota, zivot ispunjen oponasanjem i sljedenjem nevjernika i njihovih pogresnih pogleda na zivot.

Medjutim Allahova milost je neizmjerna, pa upucuje na pravi put i one za koje bi ljudi rekli da se nikada opametiti nece. Mnoga ljudska srca su zedna za uputom, samo sto mnogi ne mogu, ne znaju kako da dodju do nje, pa budimo zato oni koji ce na bilo koji nacin biti Allahovi pomagaci, oni koji ce biti sebeb da svjetlo islama dospije do ljudskih srca, pomoci im da se iscupaju iz mraka poroka i stranputice, te im pomoci da shvate sta je smisao ovog zivota. U islamu je uputa, i samo kroz islam covjek moze doci do istinskog smiraja i srece u ovom zivotu. Propao je, i na ovom i na buducem svijetu, onaj koji prozivi ovaj zivot u nepokornosti svome Stvoritelju.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Uplate za ove slučajeve (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softić Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.
_____________________________________________

“One koji troše imetke svoje na Allahovu putu, a onda ono što potroše ne poprate prigovaranjem i uvredama, čeka nagrada u Gospodara njihova, – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati. “ (El-Bekara, 267)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta