Hadisi

Melek koji bilježi loša djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah voli svome robu više nego što Njegov rob voli sam sebi

Čitajući jedan hadis nisam mogao a da ga ne podjelim sa svima onim koji vole hadis Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem:

Prenosi Ebu Umame, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ”Melek koji piše loša djela podigne svoje pero šest sati (tj. nezapisuje šest sati) grijeh ili pogrešku koju uradi rob musliman, pa ako se pokaje i zatraži oprost neće ga ni upisati a ako se ne pokaje onda ga upiše kao jedno loše djelo.” (Bilježi ga Albani u Sahih El Džamiu-s-Sagir, broj 2097. koji kaže da je dostigao stepen Hasen hadisa).

Abdullah E. Mujić, prof.
************************************

Ebu Hurejre prenosi ove riječi od Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Nad vama naizmjenično bdiju meleki dana i meleki noći, a sastaju se (smjenjuju se) na sabahskom i ikindijskom namazu. Zatim se oni koji su medju vama noćili penju (na nebesa), pa ih Allah, dz.s., upita – a On najbolje zna:- U kakvom stanju ste ostavili moje robove? – a meleki odgovore:- Ostavili smo ih da klanjaju, a zatekli smo ih da klanjaju.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta