Zanimljivosti i nauka

Milion i po Amerikanaca prešlo na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nekoliko dana najmoćnija televizija na svijetu CNN objavila je prilog o prelasku Amerikanaca na islam nakon 11. septembra 2001. godine. Prema CNN-u, nakon 11. septembra u Sjedinjenim Američkim Državama veliki broj Amerikanaca prihvatio je islam

Islam je u Americi prisutan još od 18. vijeka. Prema vjerodostojnim dokumentima, prvi musliman na tlu Sjedinjenih Američkih Država bio je Yuba Suleiman Diallo, Senegalac kojeg su trgovci robljem 1731. godine oteli i doveli u ropstvo u SAD. Historiju ćemo ostaviti za neku drugu priliku, naša priča o islamu u Sjedinjenim Američkim Državama seli se u 21. vijek, tačnije u vrijeme poslije 11. septembra. Prije nekoliko dana najmoćnija televizija na svijetu CNN objavila je prilog o prelasku Amerikanaca na islam nakon 11. septembra 2001. godine. Prema CNN-u, nakon 11. septembra u Sjedinjenim Američkim Državama veliki broj Amerikanaca prihvatio je islam.

U sklopu spomenutog priloga objavljene su ispovijesti brojnih Amerikanaca koji navode da su tragajući za odgovorima o islamu nakon šokantnog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine dobili odgovore koji su ih uputili u islam. U kontekstu priče o islamu nakon 11. septembra, CNN navodi da danas u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko 6 miliona muslimana od čega je milion Amerikanaca koji su prešli na islam. CNN nije iznio konkretne podatke o broju Amerikanaca koji su nakon 11. septembra 2001. godine prihvatili islam, zadržali su se na konstataciji da se radi o velikom broju Amerikanaca. Istom temom kao i CNN ovih dana bavila se još jedna ugledna američka televizija, riječ je o kanalu NBC News. Prema televiziji NBC News, 11. septembar 2001. godine veliki broj Amerikanaca želio je saznati više o islamu. Knjige i drugi pisani, audio i video materijali su tih dana bili veoma traženi širom Amerike.

Povećano zanimanje za islam imalo je za posljedicu da su desetine hiljada Amerikanaca odlučile prihvatiti islam. NBC News navodi konkretnu brojku o broju Amerikanaca koji godišnje prihvataju islam: ”Nakon 11. septembra preko 20 hiljada Amerikanaca godišnje prihvati islam.” Također, NBC News navodi da, zahvaljujući rapidnom porastu broja muslimana posljednjih godina, danas u Sjedinjenim Američkim Državama ima između 7 i 8 miliona muslimana od kojih je veliki broj Amerikanaca koji su posljednjih godina prešli na islam.

Casopis SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta