Ishrana i zdravlje

Gazirana pića muškarcima uništavaju plodnost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Više od litre gaziranog pića dnevno muškarcima oduzima skoro trećinu spermija, naime, imaju oko 30 posto spermija manje od muškaraca koji uopšte ne piju gazirana pića, ukazuje istraživanje provedeno u Danskoj.Smanjenje broja spermija, dakako, izravno je povezano sa većim izgledima za neplodnost, upozoravaju naučnici iz bolnice Rigshospitalet u Kopenhagenu, objavio je American Journal of Epidemiology, navodi Večernji.

Prema njihovim tvrdnjama, nije vjerovatno da su ovakvi rezultati posljedica unosa kofeina prisutnog u gaziranim napicima, naime, konzumacija kafe nije dovodila do smanjenja broja spermija. U ovom je istraživanju učestvovalo više od 2500 muškaraca mlađe životne dobi.Naučnici napominju da su ispitanici koji su konzumirali najviše gaziranih sokova često imali i druge nezdrave životne navike koje mogu uticati na brojnost spermija, kao nekvalitetna ishrana. (24sata.info)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta