Zanimljivosti i nauka

Misteriozni omotač oko Zemlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nevidljivi štit koji se nalazi na visini od 11.600 kilometara odbija “elektrone ubice“ koji mogu izazvati štetu na Zemljinoj površini, a naučnici za sada ne znaju kako je zaštitni sloj nastao.

Spomenuti elektroni bombarduju Zemljino okruženje i odbijaju se od nevidljivi štit, a za njihov negativni efekat najbolje znaju astronauti.

Kada bi došli do površine naše planete, izazvali bi haos u napajanju strujom, a utjecali bi i na klimu te izazvali “epidemiju” bolesti raka.

Naučnici još uvijek ne znaju kako se formirao i kako zapravo funkcioniše. Otkriven je u pojasevima radijacije poznatim kao “Van Allen”, dva polja u obliku krofne, koji vrve od elektrona i protona. Na mjestu ih drži Zemljina gravitacija, a oni mijenjaju veličinu u zavisnosti od prisutnosti zračenja sa Sunca.

Vanjski sloj dva polja dostiže visinu i do 40.000 kilometara iznad površine, a u donji sloj je 2012. godine poslana sonda koja je otkrila i treći misteriozni sloj nazvan “prsten”.

“Djeluje kao štit u SF serijama kao šta je Star Trek, a koji se koristi kao zaštita od vanzemaljskog oružja“, rekao je profesor Daniel Baker sa Univerziteta Boulder u Coloradu.

Efekat prstena je zapanjujući, a Baker objašnjava da je snažan poput stakla jer se elektroni od njega naprosto odbijaju.

Postoji nekoliko objašnjenja za postojanje “prstena”. Prvo su u obzir uzete magnetne strune koje stvara Zemljino magnetno polje, a naučnici su zatim posumnjali u ljudske izume kao što su radioodašiljači.

Ipak, nijedna hipoteza nije se pokazala tačnom, a za sada ostaje ideja o plazmasferi – velikom oblaku hladnog gasa čiji se donji sloj nalazi na nekih 960 kilometara od tla.

slobodnaevropa.org

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta