Tekstovi

Mnoštvo imetka ne garantuje duševni rahatluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

”Kome dunjaluk bude glavna preokupacija, Allah će mu dati nesređenost u životu i učiniće da mu dunjaluk bude pred očima, a od dunjaluka mu neće pripasti ništa nego ono što mu je već propisano. A ko bude pridavao važnost Ahiretu, Allah će mu dati bogatstvo u njegovom srcu, život će mu biti ugodan a dunjaluk će mu doći mimo njegove volje.”

Kada je Musa, a.s., razgovarao s Allahom, dž.š., upitao je: ”Gospodaru, koji su Ti robovi najdraži?” Allah dž.š. je  odgovorio: ”Oni koji Me najviše spominju, zikr čine.” Musa a.s. ponovo upita: ”A ko je od Tvojih robova najpravedniji?” Allah dž.š. odgovori: ”Onaj koji sudi sebi isto kao što sudi i ljudima.” Musa a.s. ponovo upita : ”Ko je od Tvojih robova najbogatiji? ” Allah dž.š. reče: ” Onaj koji je zadovoljan s onim što sam mu dao”.

”O čovječe, posveti se Mome ibadetu, Ja ću ti tvoje grudi napuniti bogatstvom i udaljiću od tebe siromaštvo, a ako ne budeš to radio, Ja ću tvoje grudi napuniti zauzetošću (poslom) i uvijek ćeš biti siromašan.” (hadis kudsij)

”Ko osvane bezbjedan u svojoj familiji, zdravog tijela i ima tog dana šta da jede, kao da mu je cijeli dunjaluk dat na raspolaganje.”

”Nije bogatstvo u mnoštvu imetka, nego je pravo bogatstvo, bogatstvo u duši.”

”Ko previše zavoli ovaj svijet, naudiće sebi na Ahiretu, a ko previše pridaje važnost Ahiretu, uskratiće sebi na dunjaluku, pa zato dadnite prednost onome što ostaje nad onim što nestaje.”

”Slast ovoga svijeta je gorčina na onome svijetu, a gorčina dunjaluka je slast na Ahiretu.”

”O čovječe, imaš ono što ti je dovoljno a tražiš ono što će te učiniti obijesnim, nisi zadovoljan s malo, a puno te ne može zasititi. O čovječe, kada osvaneš zdravog tijela, bezbjedan u svojoj familiji, imaš tog dana šta da jedeš, dunjaluk više ništa ne vrijedi.”

”Kada čovjeku glavna preokupacija bude ovaj svijet, Allah će mu upropastiti njegov imetak i učiniće da siromaštvo bude pred njegovim očima, takav će osvitati i omrknjavati kao siromah. Kome Ahiret bude glavna preokupacija, Allah će mu dati zadovoljstvo u njegovom srcu i takav će osvitati i omrkavati kao bogataš.”

Hadisi preuzeti iz jednog teksta Dr. Fuada Sedića – novine ”Preporod”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta