Tekstovi

Nije kraj!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko smo samo puta uradili nešto, a zatim se danima gorko kajali zbog odluke svoje ili postupaka svojih. Međutim, ma kolike posljedice toga bile, nekako pa gotov uvijek imamo načina da to ispravimo. Ali, šta je zapravo poenta ovoga? Jednog dana naš život će završiti, doći ćemo na Dan suđenja. Svako od nas će se kajati za ono što nije uradio ili za ono što je uradio, povratka više neće biti. Zato naučimo još na ovom svijetu da izvućemo pouku iz naših grešaka, da ne odgađamo naše promjene ka boljem.

„ Ili da ne bi rekao kad doživi patnju: “Da mi se samo vratiti – dobra djela bih činio!” (sura Az-Zumer, 56)

Zamislimo samo teškoću stanja onoga koji ovo izrekne na budućem svijetu. Odjednom, svaka naša mogućnost činjenja dobra ili sprečavanja zla prestat će. Računi sa drugim ljudima koje nismo završili na ovome svijetu, tuđi hakk, također će nas čekati na Sudnjem danu. Samo što tada malo ko će drugome halaliti, jer svi će biti zaokupljeni svojim dobrim i lošim djelima i rado će i od svoga najbližeg uzeti dobro djelo ili mu prebaciti svoje loše. Te trenutke Uzvišeni Allah opisuje u Kur’an i Kerimu kao momente u kojima ni roditelj se neće zauzeti za svoje dijete a ni dijete za svoga roditelja (iako znamo šta su sve roditelji spremni učiniti za svoju djecu).

Šta nam sve ovo zapravo govori?

Sve dok smo na ovome svijetu, sve dok smo živi, nije kraj! Neka nas nikako od promjena ne odvate misli da smo godinama bili u nekom grijehu ili smo prema nekome nepravedni bili. Jer, sve dok osjećamo u našoj duši tjeskobu zbog onog lošeg koje činimo, to je znak da u njoj ima dobra i da nije duša umrla. To je njen zov ka povratku Gospodaru, zov da počnemo činiti dobro i da poradimo na sebi.

Godinama nismo klanjali, od danas već možemo početi barem sa jednim namazom. Osjetiti blizinu Stvoritelja, ljepotu sedžde.

Godinama naše odijevanje nije propisno,već danas možemo barem odbaciti najneprikladniji odjevni predmet. I čvrsto odlučiti da ćemo korak po korak upotpuniti ono što nam nedostaje.

Već dugo smo činili nepravdu nekome, on je to znao ili nije. Od danas možemo odlučiti da ćemo prestati sa time i potruditi se da tu osobu pridobijemo da nam još na ovom svijetu halali.

Dugo smo ogrezli u nekome grijehu. Ljudi nas po tome poznaju pa čak i „etiketiraju“. Ali ne zaboravimo da ako ga već danas ostavimo i zamijenimo dobrim djelima, naš Gospodar će nam grijehe pretvoriti u dobra djela. Kod Njega ćemo biti pokajnici a ne vječiti griješnici.

Zato, dragi brate i draga sestro,

Nije kraj! Ne odgađaj svoju odluku da se promijeniš na bolje, popraviš svoj odnos prema Allahu kao i odnos prema Njegovim stvorenjima. Neka te tvoja prošlost ne spriječi da imaš bolju budućnost. Zar bi, kada bi živio u siromaštvu, propustio priliku da se obogatiš samo zato što si više godina bio siromašan? Sve dok si živ, Gospodar ti daje šansu. Zato je ne odgađaj, jer svima nama će doći dan kada nećemo moći više ništa promijeniti…

Gospodaru naš, približi nas vratima Svoje milosti, podari nam snagu da ustrajemo u činjenju dobra i da se klonimo zla. Uputi nas na Svoj put spasa, jer drugog puta spasa osim Tvoga nema. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta