Problem i devijacije u društvu

Moderna prostitucija kod šija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Privremeni šitski brak, poziv bošnjačkoj omladini na nemoral!

Čitajući sadržaj internet stranice Fondacije Mulla Sadr u Sarajevu, sekciju pitanja i odgovori naišli smo do pitanja koje je naslovljeno „Privremeni brak i spolni odnosi u mjesecu ramazanu“. Jedna djevojka iz Srbije pita neimenovanog profesora. „Ja sam iz Srbije i upoznala sam dečka preko interneta koji je musliman i veliki vjernik. Dopisujemo se dva mjeseca i izuzetno dobro nam ide… Moje pitanje glasi:…

Nas dvoje smo htjeli da se vidimo na pola puta u Sarajevu za početak, i hjteli smo da to bude sad u ovom mjesecu Ramazanu. Zna se da kao putnik mora da nadoknadi dane koje ne isposti, ali problem je u tome pošto smo mi, naravno, htjeli stupiti u privremeni brak, imati odnose. Molim da nam pojasnite da li mi to smijemo sada uraditi, u ovom mjesecu, da ne bismo nešto zgriješili. Mi možemo da sačekamo i slijedeći mjesec, ali ako možete, dajte nam odgovor“.

Profesor je odmah odgovorio Srbijanki. „… Jedan od propisa aktuelnih u islamu jeste privremeni brak, koji ima svoju posebnu suštinu i narav. On ne smije biti korišten zarad raspojasanosti i nelogičnih zadovoljenja strasti ili biti učinjen sredstvom kojim se razara porodično gnijezdo. Na taj bi način ovo vrijedno i konstruktivno pravilo bilo pretvoreno u štetno i nemoralno. Ukoliko se pak ispoštuju dobrobiti i ukoliko se ispostave nužnosti toga u mjeri potrebe i čuvanja svetosti vjerozakonika, može se imati više od jedne ili dvije privremene žene. Trajanje ovog braka može biti od jednog sata pa do nekoliko godina. Svakako, žena nakon isteka dogovorenog roka, ukoliko želi stupiti u brak s nekim drugim, mora obavezno čekati iddet, koji je u ovom slučaju kraći nego idet prilikom razvoda trajnog braka“.
_____________________________________________________________

DRUGO PITANJE

Nepoznati krajnji rok privremenog braka

Esselamu alejkum,

Imam 47 godina, neudata sam sunni muslimanka, i sad sam u muta braku sa šija muslimanom iz Iraka. On je dobar čovjek, samohrani otac jednog 12 godina starog sina. Mi smo se upustili u muta brak, pošto smo oboje u situaciji da ne želimo stupati u prijateljske veze koje su haram. Međutim, ja njega želim za svog supruga, želim da moj život bude s njim, sa djetetom koje bih voljela kao moje, ali on to uopšte ne vidi, on je slijep na svu moju ljubav prema njemu, pa se bojim, da moj muta brak sa njim, na kojem je insistirao nije za njega samo način da se on zaštiti od harama, jer, on ne želi da mi kaže koliko dugo je taj brak,i nikad ne želi da govori o meni kao potencijalnom partneru i njegovoj supruzi u braku.

Moje pitanje je da li muškarac koji je u muta braku mora biti vjeran kao i žena i da li moguće iz tog braka imati regularan brak? Ja sam jedino dijete mojih roditelja, i brinem se za svog oca, koji živi sa mnom, a moj muta muž, Iračanin, je otac jednog djeteta, i zbog te situacije on smatra da mi možemo biti vječno u muta braku, i da nema nikakvih problema, ali meni to ne odgovara. Da li je to grijeh sa moje strane, jer nisam razmišljala dovoljno, ja njega želim kao supružnika, a ne kao pleasure marriage (muta brak). Želim da napomenem, da nas dvoje živimo u različitim državama USA, a on je trenutno službeno u Iraku, do februara sljedeće godine.

Jako sam zahvalna na odgovoru, koji će me utješiti, i vratiti mi poštovanje prema samoj sebi!

Odgovor:

… Što se tiče vaše situacije, znajte da je jedna od razlika stalnoga i privremenog braka upravo u tome da se zna koliko traje privremeni brak. Ukoliko ne znate vrijeme trajanja, neki od fikhskih učenjaka kažu da je takav brak neispravan, a neki drugi kažu da se on zbog toga pretvara u stalni brak. Dakle, uvjet da brak bude privremeni, jeste da se odredi dužina braka, bez ovog uvjeta, privremeni brak nema smisla. Ja vam zbog toga što ne želite da činite grijeh savjetujem da što je moguće brže, otvoreno i hrabro stanete pred svoga muža i popričate s njim, te riješite situaciju.

Ako se bude ustezao dati odgovor, te na razne načine i izgovore bude otezao vašu neizvjesnost ne želeći da vam kaže šta vam je raditi, onda takav čovjek ne zavrjeđuje da vam bude muž i da s vama dijeli život. A vi budite sigurni da se Uzvišeni Allah brine o životima svojih vjernika i da će vam pomoći, te vam dodjeliti prikladnog supruga. Međutim, ako Vas na ozbiljan način učini svojom stalnom suprugom, te s Vama bude postupio u skladu s islamskim pravilima, a Vi time budete zadovoljni, budite zahvalni Bogu i ne plašite se sitnih životnih problema.

Da Vam Allah bude pomagač u životu.

Izvor: http://www.mullasadra.ba/pitanja-i-odgovori/Pitanja%20/241-nepoznati-krajnji-rok-privremenog-braka
_____________________________________________

Komentar:

Privremeni brak odnosno mu’ta brak ili moderna prostitucija je dozvoljena kod šija (rafidija). O statistikama o broje rođene djece u Iranu kroz ove brakove, bolje da ne govorimo. Nego da se osvrnemo malo i da vidimo šta kažu same šije o ovom braku.

– Kako se sklapa mu’ta brak? Na ovo pitanje da će nam šitske zbirke hadisa koje su priznate kod šija. Od Ebu Besira se prenosi da se prilikom sklapanja mut’a braka koriste slijedeći uslovi: Riječi:“Ženim te, na toliko i tolko dana i za toliko i toliko novca.“ (Tehzib, 2/188; El-Istibsar, 3/146)

– Mut’a brak je dio imana. Prenosi se da je Džafer Es-Sadik rekao: “Nije od nas ko ne vjeruje u naš povratak i ko ne dozvoljava mut’a brak.“ (Men la jahduruhu fekih, 2/148)

– Prenosi se da je Džafer es-Sadik takođe rekao: “Uzvišeni Allah je nama šijama zabranio svaku vrstu opojnog pića, ali nam je zato dozvolio mut’a brak.“ (Men la jahduruhu fekih, 3/151; i Vesailu šij’a, 14/443)

– Otišli su dalje, pa su pravdajući prostituciju, slagali i na Poslanika, savs. Prenosi se da je Ebu Džafer rekao: “Kada je Poslanik, savs bio na Isra i Mi’radžu, Džibril mu je rekao:“O Muhamede, Allah ti poručuje da je oprostio svim ženama koje su u mut’a braku iz tvog ummeta.“ (Men la jahduruhu fekih, 2/150)

– Mut’a brak sa pravim prostitutkama. Od Zerare se prenosi da je upitao Džafera: “Moj komšija je oženio mut’a brakom nevaljalicu (prostitutku), pa šta misliš“? Džafer reče:“Ne smeta.“ (Et-Tehzib, 2/312 i Istibsar, 3/132)

Postoje još mnoge predaje u kojima se objašnjava i dozvoljava privremeni brak koji ako se proširi na našim prostorima, može samo izazvati veliki val nemorala kod omladine, jer ovako nešto u islamu je HARAM.

Ebu Bilal

_______________________________

Brak sa šiijom

PITANJE: Upoznala sam momka iz Srbije koji je prije tri godine prešao na islam i prihvatio šiizam. On mi nudi brak. Cijela je moja porodica protiv njega i niko ne odobrava da stupim u brak s njime, ali ja o njemu ipak maštam. Šta da radim? Allah Vas nagradio!

ODGOVOR: Zar pored toliko slobodnih momaka sunnija, čista, čestita i neporočna djevojka poput Vas razmišlja o braku sa šiijom? To što o njemu razmišljate jest produkt šejtanovog zavođenja i ulijevanja lažne nade. Zar razmišljate o čovjeku koji pripada sekti koja, između ostalog:

1. negira Kur’an, u koji mi vjerujemo – šiije kažu da je ovaj Kur’an nepotpun, a da je potpun onaj koji oni posjeduju, a koji su naslijedili od Fatime, radijallahu anha;

2. vjeruje u bezgrešne imame;

3. psuje majke pravovjernih, to jest, Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge, posebno Aišu i Hafsu – ako su one bile nevaljale, onda je i Poslanik islama bio nevaljalac, sačuvao nas Allah zablude i otvorenog nevjerstva;

4. psuje, grdi i vrijeđa većinu ashaba;

5. tvrdi da su se ashabi odmetnuli od islama nakon Poslanikove smrti – prema njihovom vjerovanju, samo je sedam ashaba ostalo vjerno islamu;

6. zagovara privremeni brak – sasvim je izvjesno da će i momak o kojem razmišljate postupiti sukladno vjerovanju u opravdanost i vrijednost ovakvog braka, a žrtva ćete biti Vi;

7. dozvoljava spolno općene u analni otvor;

8. dozvoljava spolno općenje u analni otvor za vrijeme posta i smatra da to uopće ne kvari post;

9. vrijeđa Poslanika islama time što kaže da će Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, spolni organ gorjeti u vatri (onoliko koliko to bude potrebno) zato što je bio u braku s Aišom i Hafsom, ženama koje šiije smatraju mnogoboškinjama – ovo potonje jest očito nevjerstvo i nema nikakvog opravdanja onaj ko vjeruje u ovako šta.

Sestro, zbog navedenih zabluda šiija i njihovih nastranosti koje ovdje nismo spomenuli, trebate se sustegnuti o razmišljanju o momku koji Vam nudi brak! Da je on jedini slobodan čovjek na svijetu, ne bih Vam preporučio da se udate se za njega. Bolje je da djevojka, u tom slučaju, ostane neudata nego da svoje vjerovanje i tijelo povjeri čovjeku koji je daleko od Pravog puta.

Sestro u islamu, kako ćete postupiti – to je Vaša stvar, ali, ako ne poslušate svoje roditelje i rodbinu u pogledu udaje za tog konvertita šiiju… posljedice bi mogle biti lančane (na oba svijeta) i nesagledive. Preporučujem Vam da pogledate predavanje “Šiije – braća u vjeri ili din-dušmani”, u kojem se govori samo o nekim zabludama šiija, i potom sami zaključite trebate li stupiti u brak sa šiijom ili to ne trebate učiniti.

Žalosti činjenica da i među Bošnjacima ima onih koji su prodali vjeru za mjesečnu plaću, pa kaljaju ugled sunija i sunizma, a hvale šiije i šiizam. To je posljedica djelovanja sljedbenikā revolucije koju su predvodili nastrani ljudi. Hvala Allahu, mi smo za islam znali i prije njihove “revolucije” i bili smo muslimani, pa nam ni sad ne trebaju “brižnici” koji će nas učiti vjerovanju…

Molim Uzvišenog Allaha, Gospodara svih svjetova, da sačuva našu zemlju od unutrašnjih neprijatelja, da ih udalji iz ove zemlje koja je uvijek odisala sunitskim učenjem islama, i da prljave rabote i napore din-dušmanā okrene protiv njih! A Allah najbolje zna, On je zaštitnik onih koji vjeruju.

Abdurrahman Kuduzović, prof.


Fetva-emin o djelovanju prošiijskih organizacija u BiH

Pitanje:

Esselamu alejkum !

U zadnje vrijeme je aktuelna priča o šiitskom uticaju i prošiitskim aktivnostima u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi sam istraživao ova dešavanja kao i njihov karakter te stav naše uleme prema takvoj vrsti pokreta. Kažem pokreta jer se javno proziva fondacija Mulla Sadra, koja slovi za jednu od šiitiskih produženih ruku, kao faktor kreiranja smutnje među muslimanima. Neki naši imami su javno i direktno osudili aktivnosti navede fondacije a to je mene natjeralo da sam pogledam njihov program. Na oficijelnoj stranici sam, između ostalog, primijetio i pozitivnu poruku našeg prošlog reisa gospodina Mustafe ef. Cerića, što me je, moram priznati, jako zbunilo.
Da li postoji neki jedinstven stav unutar IZ BiH o šiijama, njihovoj propagandi te konkretno o navedenoj fondaciji Mulla Sadra? Koji je Vaš savjet nama, da li da čitamo literaturu koju nam daju, da li da odlazimo na neke druženja koja oni organizuju i slično? Molim Vas da imate na umu da ovo pita jedan musliman čije znanje o temama o kojima se razilaze šiije i suniti nije detaljno, tj. nisam teološki niti pravno edukovan kada je šerijat u pitanju, a svakako ne želim da zalutam.

 Odgovor:

Esselamu alejkum!
Islamska zajednica je u postupku razmatranja djelovanja svih organizacija koje se bave, između ostaloga, i islamskim temama, pa tako i organizacijom ili udruženjem Mulla Sadra, koja se bavi područjem koje je u isključivoj nadležnosti Islamske zajednice. Mulla Sadra i slične organizacije i udruženja šire šiijska učenja koja su usuprotnosti s našom tradicijom islama i zato Vam preporučujemo da ne sudjelujete u toj vrsti njihove djelatnosti. 

dr. Enes Ljevaković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta