Pokajnici

Moj put ka Istini

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Moja priča je započela prije 23 godine u Bosni, i sve 23 godine sam živjela kao katolkinja i tako je trajalo do prije nekih nepunih godinu dana, moj dečko je musliman, i krenula je priča o Istini. Prvo je sve krenulo u zezi, počeo mi je postavljati banalna pitanja o katolicizmu na koja sam ja ostala paf, i jedini odgovori koje sam mu mogla dati JA TO NE ZNAM. I sve mi je bilo smiješno. Jedne prilike sam upitala jednog svećenika par pitanja na šta je on odgovorio: “Tvoje nije da istražuješ tvoje je da šutiš i vjeruješ“, i to me strašno pogodilo i dalo mi još veću motivaciju da krenem istraživati, no sve je rezultiralo brdom neodgovorenih pitanja.

Tko je Isus? Kako se smije Bogu pripisati da je imao dijete? Kako je on mogao biti Bog ako je rođen kao i svako drugo dijete, prirodnim putem? Jeo je, pio, spavao, plakao, to Bog ne radi! Kako je Marija Bogorodica? Čemu kipovi po crkvama? Zašto jedu svinjetinu kad im je u Starom zakonu rečeno ne jedite….Mnogo pitanja, nigjde odgovora. Ti naši razgovori su tekli satima, danima, ja kao katolkinja njemu nisam mogla objasniti tako „jednostavne“ stvari (jednostavne jer su nas svećenici ubjeđivali da je to tako) i iskreno počela sam sumnjati u to moje vjerovanje.

Sve se svodilo na to da 23 godine nisam ništa znala a već sam postala zrela osoba. Uvijek smo se vraćali na famozno sv.trojstvo, pokušavala bi mu objasniti da su to božanske osobe, da bi pronašao da je Isus bog, sv.duh bog i Otac bog, al su ipak 1 bog, pa zar nije samo bogohuljenje govoriti da su 3 boga!! Onda sam naišla na to da je Biblija riječ Božja, pa sam se zapitala, pa ako je riječ Božja zašto su je ljudi mijenjali vjekovima, i non stop je mijenjaju, ja lično imam 2 Biblije i obe su različite. Zbog čega se ne poštuje ono što nam je propisano Starim Zavjetom, neki kažu ma to je za židove, ok hajmo ga istrgnuti onda ako se na rkt ne odnosi.

Da bi jedne prilike došla do Kur`ana, pomislila sam još jedna „biblija“, ali kako sam čitala veliki broj odgovora sam našla. Ono što me prvo oduševilo jeste, da ni riječ iz njega nije promjenjena već 14 vijekova i da se uči/moli na izvornom jeziku. A gdje je original Biblije? Skriven, jer je istina navedena u tom originalu, koja ne odgovara ljudima.. i krenula sam laganim stopama, što sama što uz pomoć dečka i najveću Allahovu pomoć, da čitam Kur`an. Ja koja rijetko kada čitam knjige, jer mi to predstavlja zamor, ali Kur`an sam čitala s tolikim oduševljenjem da je to nevjerovatno. Međutim kako sam s dečkom sve više razgovarala, klupko se počelo odmotavati. Vidjela sam da je Islam toliko jednostavan, jedan je Bog, nema posrednika, nema kipova, nema tri boga koji su jedan bog.

Kako je to jedan nepismeni Muhammed, a.s., znao sve to, neke sitnice koje su iznesene u Kur`anu su me toliko impresionirale da sam se zapitala pa šta je ovo. Pa da, ovo samo dragi Allah može znati! I evo iz dana u dan čitam Kur`an, učim sure, istražujem o Islamu. A kako se osjećam? Ne znam, to vam nemogu objasniti, ovakav osjećaj nisam imala do sada, osjetim da je sve nekako lakše, jednostavnije, ljepše. Prije par sedmice su se počele događati tako lijepe stvari, toliko uspjeha, da sam dečku u zezi rekla: „Vidiš kako se ja približi Istini tako sve ide na bolje“ (možda je sve slijed događaja, slučajnost, ali opet sve je to volja Allahova).

Ja mislim, zapravo, ja ZNAM da sam ja svoj put pronašla, put Istine, gdje nije sramota pasti na koljena i klanjati se samo Jednom Bogu, i znam da ću biti osuđivana zbog tog postupka od druge strane, ali me ne interesuje, bolje biti osuđivan nego se klanjati kipovima i govoriti tri su ali je jedan. I eto, još mi zvanično ostaje prihvatiti Islam, pred imamom u džamiji, iako sam ga ja već pred dečkom izgovorila, ali jedno sigurno znam, da ja od Islama dalje ne idem!!

Muminka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta